Przejdź do treści

Szafran – właściwości i zastosowanie

Szafran
Szafran
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną
Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?
3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste!
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
3 powody, dla których jesienią warto zacząć się suplementować
Kobieta karniąca dziecko piersią
8 szkodliwych mitów dotyczących karmienia piersią
Dzieci z nowotworem siedzą przy stoliku na krzesełkach i czytają książki, uśmiechają się
„Wyprzedzamy nowotwór”. Kampania zwracająca uwagę na wczesne objawy raka u dzieci, które łatwo pomylić

Aby otrzymać jeden funt tej przyprawy potrzeba 75 tys. kwiatów lub 225 tys. ręcznie zebranych znamion szafranu uprawnego. Nie ma się więc czemu dziwić, że jest to najdroższa przyprawa na świecie.

Szafran – informacje ogólne

Jest to przyprawa, która ma cierpki smak, metaliczny połysk i zapach podobny do skoszonej trawy. Pierwsze uprawy tej rośliny znaleziono w Grecji. Jednak w czasach obecnych to Iran jest znany z największej uprawy tej przyprawy. Uprawy tej rośliny znaleźć można nadal w Grecji, jak również w Hiszpanii i Indiach.

Nazwa szafran pochodzi od zafaran oznaczającego żółty. Po francusku safrané oznacza zabarwienie na żółto. Trzeba przyznać, że w Indiach kolor tej przyprawy uważany jest za uosobienie piękna. Do tego jest to oficjalny kolor buddyjskich szat.

Szafran jest rośliną dorastającą do 15 cm wysokości. Ma ona długie, cienkie liście i niebiesko-fioletowe kwiaty. To właśnie one zawierają cenne, wystające pomarańczowe znamiona. Warto wiedzieć, że tylko szafran w żółtym kolorze, bez żadnych smug jest uznawany za najbardziej wartościowy. Ten z białymi smugami uznawany jest za o wiele gorszy.

Szafran w kuchni

Jako przyprawa szafran nie jest w ogóle ostry. Ma smak sienny z nutą cierpkości. Ze względu na jego cenę zaleca się używanie tylko odrobiny tej przyprawy do najróżniejszych dań. Można go sproszkować w moździerzu lub rozpuścić w filiżance gorącej wody. Wtedy to szafran jest w stanie zwiększyć swoją objętość, dlatego zaleca się stosowanie metody ze szklanką wody. Kucharze zalecają sprawdzanie jakości szafranu przed zakupem, ponieważ na rynku można bardzo często spotkać podróbki tej przyprawy o wiele gorszej jakości.

Szafran ma w głównej mierze przebarwić danie na kolor żółty. Dlatego też używany jest w tradycyjnej, świątecznej, indiańskiej potrawie typu pilaw lub risotto ”Milanese”. W Wielkiej Brytanii szafran używany jest jako dodatek do bułek szafranowych. Można go również dodać z suszonymi owocami do ciasta drożdżowego.

Jest to przyprawa, która jest znaczącym dodatkiem do irańskiego Kebab Chelow. Weselny pilaw to narodowa potrawa Uzbeków, którzy również dodają do niego szafran. Można ją również spotkać w:

  • marokańskich potrawach typu tażin
  • paelli
  • zarzueli
  •  francuskiej bouillabaisse
  • indyjskich daniach typu braini 

i jeszcze wielu innych znakomitych daniach różnych narodów.

Szafran w medycynie

Jak się okazuje, szafran znany jest już od wielu wieków ze swoich właściwości medycznych. W dawnych czasach Persowie i Egipcjanie wykorzystywali go jako…afrodyzjak. 

Do tego znane były jego właściwości wiatropędne. Wykorzystywano go już  starożytności do leczenia szkarlatyny, czarnej ospy, astmy, raka, infekcji dróg oddechowych, bezsenności, chorób serca, krwawienia macicy, zaburzenia miesiączki

Szafran był także stosowany podczas kolek niemowlęcych, problemów żołądkowych, chorób gałki ocznej. Do tego było to również znakomite antidotum na trucizny. Znany również był doskonały wpływ szafranu na układ trawienny. 

Karotenoidy zawarte w szafranie podobno mają działanie przeciwrakowe, co jest obecnie obiektem badań wielu naukowców. Dimetylokrocetyna z szafranu odpowiedzialna jest za zwalczanie białaczki u ludzi. Obecnie cały czas szafran poddawany jest wielu badaniom, dzięki czemu okazać się może, że wpływa on korzystnie na osoby zmagające się z różnego rodzaju nowotworami. 

Szafran to również doskonały przeciwutleniacz. Neutralizuje on działanie wolnych rodników i jest doskonałą bronią w przypadku pierwszych oznak starości. Wpływa na to safranal i krocyna wchodzące w skład szafranu. Dlatego też bierze się pod uwagę szafran w branży kosmetycznej.

Ze względu na swoje składniki szafran może być również używany w przypadku leczenia łagodnej depresji. Krocyny, krocetyny, safranal hamują wychwyt zwrotny neuroprzekaźników w układzie nerwowym – noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. Jednak jego działanie jest bardzo słabe w porównaniu do silnych leków przeciwdepresyjnych.

Warto jednak wiedzieć, że szafran w ogromnej ilości jest przyprawą zabójczą. Trzeba więc uważać z jego zastosowaniem w codziennej kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Joanna Górska siedzi na plaży

Joanna Górska o życiu po raku: Żyję najpiękniej jak umiem. I to jest najważniejsze

Gluten to puszka Pandory

„Nie przekonuję, żeby porzucić chleb, bo ten można wypiekać z najróżniejszych składników. Ale apeluję do niejedzenia współczesnej pszenicy i jej pochodnych!” – mówi Agnieszka Pająk, health coach

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Zainteresują cię również:

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Składniki dla aktywnych

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Jak działają antyoksydanty?

Stres oksydacyjny – jak walczyć z wolnymi rodnikami?

Czerwone winogrona - i nie chorujemy!

Czerwone winogrona – i nie chorujemy!

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

grupy inwalidzkie - człowiek na wózku inwalidzkim

Grupy inwalidzkie – rodzaje i przywileje. Dlaczego już nie nadaje się grup inwalidzkich?