Przejdź do treści

Szafran – właściwości i zastosowanie

Szafran
Szafran
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chłopiec z nebulizatorem
Jak wybrać dobry i bezpieczny dla dziecka nebulizator? Wyjaśnia specjalistka
Amarantus – zbożowy hit. Nie tylko dla zestresowanych
Patenty na potencjalne leki antynowotworowe dl badaczy z Uniwersytetu Gdańskiego
Niezwykłe dokonanie badaczy z Gdańska! Pomoże w walce z nowotworami
aromaterapia Nabea
Aromaterapia w domu? To prostsze niż myślisz! Podpowiadamy, jak możesz zacząć przygodę z olejkami
Sekrety szczęśliwych par – 10 filarów udanego związku

Aby otrzymać jeden funt tej przyprawy potrzeba 75 tys. kwiatów lub 225 tys. ręcznie zebranych znamion szafranu uprawnego. Nie ma się więc czemu dziwić, że jest to najdroższa przyprawa na świecie.

Szafran – informacje ogólne

Jest to przyprawa, która ma cierpki smak, metaliczny połysk i zapach podobny do skoszonej trawy. Pierwsze uprawy tej rośliny znaleziono w Grecji. Jednak w czasach obecnych to Iran jest znany z największej uprawy tej przyprawy. Uprawy tej rośliny znaleźć można nadal w Grecji, jak również w Hiszpanii i Indiach.

Nazwa szafran pochodzi od zafaran oznaczającego żółty. Po francusku safrané oznacza zabarwienie na żółto. Trzeba przyznać, że w Indiach kolor tej przyprawy uważany jest za uosobienie piękna. Do tego jest to oficjalny kolor buddyjskich szat.

Szafran jest rośliną dorastającą do 15 cm wysokości. Ma ona długie, cienkie liście i niebiesko-fioletowe kwiaty. To właśnie one zawierają cenne, wystające pomarańczowe znamiona. Warto wiedzieć, że tylko szafran w żółtym kolorze, bez żadnych smug jest uznawany za najbardziej wartościowy. Ten z białymi smugami uznawany jest za o wiele gorszy.

Szafran w kuchni

Jako przyprawa szafran nie jest w ogóle ostry. Ma smak sienny z nutą cierpkości. Ze względu na jego cenę zaleca się używanie tylko odrobiny tej przyprawy do najróżniejszych dań. Można go sproszkować w moździerzu lub rozpuścić w filiżance gorącej wody. Wtedy to szafran jest w stanie zwiększyć swoją objętość, dlatego zaleca się stosowanie metody ze szklanką wody. Kucharze zalecają sprawdzanie jakości szafranu przed zakupem, ponieważ na rynku można bardzo często spotkać podróbki tej przyprawy o wiele gorszej jakości.

Szafran ma w głównej mierze przebarwić danie na kolor żółty. Dlatego też używany jest w tradycyjnej, świątecznej, indiańskiej potrawie typu pilaw lub risotto ”Milanese”. W Wielkiej Brytanii szafran używany jest jako dodatek do bułek szafranowych. Można go również dodać z suszonymi owocami do ciasta drożdżowego.

Jest to przyprawa, która jest znaczącym dodatkiem do irańskiego Kebab Chelow. Weselny pilaw to narodowa potrawa Uzbeków, którzy również dodają do niego szafran. Można ją również spotkać w:

  • marokańskich potrawach typu tażin
  • paelli
  • zarzueli
  •  francuskiej bouillabaisse
  • indyjskich daniach typu braini 

i jeszcze wielu innych znakomitych daniach różnych narodów.

Szafran w medycynie

Jak się okazuje, szafran znany jest już od wielu wieków ze swoich właściwości medycznych. W dawnych czasach Persowie i Egipcjanie wykorzystywali go jako…afrodyzjak. 

Do tego znane były jego właściwości wiatropędne. Wykorzystywano go już  starożytności do leczenia szkarlatyny, czarnej ospy, astmy, raka, infekcji dróg oddechowych, bezsenności, chorób serca, krwawienia macicy, zaburzenia miesiączki

Szafran był także stosowany podczas kolek niemowlęcych, problemów żołądkowych, chorób gałki ocznej. Do tego było to również znakomite antidotum na trucizny. Znany również był doskonały wpływ szafranu na układ trawienny. 

Karotenoidy zawarte w szafranie podobno mają działanie przeciwrakowe, co jest obecnie obiektem badań wielu naukowców. Dimetylokrocetyna z szafranu odpowiedzialna jest za zwalczanie białaczki u ludzi. Obecnie cały czas szafran poddawany jest wielu badaniom, dzięki czemu okazać się może, że wpływa on korzystnie na osoby zmagające się z różnego rodzaju nowotworami. 

Szafran to również doskonały przeciwutleniacz. Neutralizuje on działanie wolnych rodników i jest doskonałą bronią w przypadku pierwszych oznak starości. Wpływa na to safranal i krocyna wchodzące w skład szafranu. Dlatego też bierze się pod uwagę szafran w branży kosmetycznej.

Ze względu na swoje składniki szafran może być również używany w przypadku leczenia łagodnej depresji. Krocyny, krocetyny, safranal hamują wychwyt zwrotny neuroprzekaźników w układzie nerwowym – noradrenaliny, dopaminy i serotoniny. Jednak jego działanie jest bardzo słabe w porównaniu do silnych leków przeciwdepresyjnych.

Warto jednak wiedzieć, że szafran w ogromnej ilości jest przyprawą zabójczą. Trzeba więc uważać z jego zastosowaniem w codziennej kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wolisz kawę od herbaty? Przeczytaj, zmienisz preferencje

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Anyż gwiaździsty i jego właściwości zdrowotne

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Orzechy włoskie

4 powody, dla których warto jeść orzechy włoskie. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Tokoferol (alfa, gamma) i ich zastosowanie

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Goździki w dużej, drewnianej łyżce

Goździki – te wysuszone pąki kwiatów są nie tylko przyprawą. Na jakie problemy zdrowotne pomogą?

Fit dodatek do diety – kurkuma

kobieta

Stres oksydacyjny, czyli gdy wolne rodniki zyskują przewagę nad antyoksydantami. Skutkiem może być rozwój wielu chorób

Kardamon (źródło - https://www.gettyimages.com)

Kardamon – czym jest i gdzie można go zastosować?

Składniki dla aktywnych

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran! O jego cennych właściwościach rozmawiamy z ekspertem

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Domowa „jarzynka”

Przepis na domową przyprawę z warzyw typu „jarzynka” lub „vegeta”

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Jak działają antyoksydanty?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.