Przejdź do treści

Szałwia dobra na wszystko? Poznaj 6 właściwości prozdrowotnych tej rośliny

Szałwia
zdjęcie: Gettyimages
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Twój kręgosłup potrzebuje rozluźnienia? Oto kilka pomocnych ćwiczeń, skorzystaj
Ciało bogini za nic się nie wini. Dzięki akcji Aleksandry Domańskiej tysiące kobiet pokochało swoje ciało
Czerniak – 8 rzeczy, których możesz o nim nie wiedzieć
Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką
Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Szałwia to roślina o licznych właściwościach zdrowotnych. Jest bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Wspomaga zdrowie jamy ustnej, funkcjonowanie mózgu a także obniża poziom cukru we krwi i „złego” cholesterolu. Szałwia może stanowić dodatek do dania, można ją bezpieczne spożywać świeżą, suszoną i jako herbatę. 

Szałwia po łacinie znaczy „zdrowie”. Należy do tej samej rodziny jasnotowatych, podobnie jak mięta, oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek. Zioło to ma silny aromat i ziemisty smak, dlatego stosuje się go w niewielkich ilościach. Szałwia jest bogactwem wielu składników odżywczych, a także jest stosowana jako naturalny środek czyszczący, pestycyd oraz do rytualnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Szałwia bogactwem witamin

Szałwia jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę Kżelazo, wapń, witaminę B6 oraz mangan (1,1 procent wskaźnika RDI). Zawiera również niewielkie ilości magnezu, cynku, miedzi, witaminy A, C i K.

Szałwia to aromatyczna przyprawa, która jest bogata w liczne kwasy, takie jak: kawowy, chlorogenowy, rozmarynowy, elagowy i rutynę, które wykazują wiele zdrowotnych korzyści dla organizmu.

Zobacz także: Niedobór witamin widać na skórze – dietetyk radzi, aby zadbać o odpowiednie odżywienie

Przeciwutleniacze chroniące mózg i pamięć

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które pomagają wzmocnić obronę organizmu, neutralizując potencjalnie szkodliwe wolne rodniki, które są powiązane z chorobami przewlekłymi. Szałwia zawiera ponad 160 różnych polifenoli, które są roślinnymi związkami chemicznymi, które pełnią rolę przeciwutleniaczy w organizmie.

Dodatkowo, kwasy zawarte w tym ziele: kwas chlorogenowy, kawowy, rozmarynowy, elagowy i rutyna, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i poprawiają pracę mózgu i pamięci. Potwierdzają to badania, które wykazały, że 1 filiżanka herbaty szałwiowej dwa razy dziennie zwiększa obronę przeciwutleniającą. Obniżyła także poziom „złego” cholesterolu LDL.

Jedno z badań, które zostało przeprowadzone na grupie 35 osób z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera, które spożywały 2 ml (60 kropli) suplementu szałwiowego, wykazało poprawę zdolności poznawczych oraz lepsze wyniki w testach mierzących pamięć i rozumowanie. U zdrowych dorosłych stwierdzono poprawę pamięć i funkcji mózgu.

Wsparcie jamy ustnej

Do właściwości szałwii zalicza się również działania przeciwdrobnoustrojowe, które może neutralizować drobnoustroje na płytce nazębnej. Jedno z badań potwierdziło, że płyn do płukania jamy ustnej na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, które powodują ubytki w uzębieniu. Wykazano także, że olejek eteryczny ma bazie szałwii zabija i hamuje rozprzestrzenianie się Candida albicans – grzyba, który przyczynia się powstawanie próchnicy zębów.

Szałwię stosuje się także w leczeniu infekcji gardła, zakażeniu dziąsła i owrzodzeniu jamy ustnej.

szeroko uśmiechnięta bruntetka

Szałwia a menopauza

W okresie menopauzy organizm kobiety doświadcza naturalnego spadku estrogenu. Może to powodować nieprzyjemne objawy, takie jak: uderzenia gorąca, nadmierne pocenie się, suchość pochwy, drażliwość. Szałwię można stosować w celu zmniejszenia dolegliwości związanych z menopauzą.

Uważa się, że związki zawarte w tym ziele mają właściwości podobne do estrogenu, co pozwala wiązać się z receptorami w mózgu i niwelować nieprzyjemne objawy.

Obniżenie poziomu cukru we krwi

Liście szałwii pospolitej były tradycyjnie używane jako lekarstwo na cukrzycę. Badania wskazują, że może powodować obniżenie cukru we krwi. Wykazano, że ekstrakt szałwiowy obniżył poziom glukozy we krwi u szczurów z cukrzycą typu 1., poprzez aktywację receptora, który może wspomóc usunięcie nadmiaru wolnych kwasów tłuszczowych, co z kolei poprawia wrażliwość na insulinę.

W innym badaniu na myszach, które miały cukrzycę typu 2. stwierdzono, że herbata z szałwii działa jak metformina, czyli lek stosowany w celu kontroli stężenia cukru we krwi. U ludzi natomiast stwierdzono, że ekstrakt z liści tego zioła ma działanie podobne do rozyglitazonu, czyli leku stosowanego przy cukrzycy.

Szałwia a komórki nowotworowe

Liczne badania potwierdzają wpływ szałwii na zwalczanie niektórych rodzajów nowotworów, takich jak:  rak jamy ustnej, okrężnicy, wątroby, szyjki macicy, piersi, skóry i nerek. Badania na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu z szałwii potwierdziło, że zioło to zahamowało wzrost komórek nowotworowych.

Szałwia i jej związki są powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Zioło to może załagodzić biegunkę, zwalczać starzenie się skóry, dzięki zawartości licznych witamin, a także być stosowane jako dodatek do potraw. Suszona szałwia jest często wykorzystywana w kuchni, w formie suszu lub całych liści. Jest bezpieczna do spożycia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

5 największych kuchennych mitów

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę

istockphoto

„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?