Przejdź do treści

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Słodziki / istockphoto
Słodziki / istockphoto
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pączki
Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?
Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!
Kobieta z telefonem, przy komputerze
Przeglądarka skierowań. Co to jest i jak z niej skorzystać?
Adele / gettyimages
Dieta Adele. Adele schudła kilkadziesiąt kilogramów dzięki specjalnej diecie. Chodzi o dietę sirtfood. Jakie są jej zasady?
IKEA Kraków wprowadziła wtorki przyjazne sensorycznie dla osób ze spektrum autyzmu

Nadmiar cukru ma negatywny wpływ na organizm człowieka. W związku z tym coraz więcej osób decyduje się na „zdrowsze” zamienniki – np. słodziki. Teraz okazuje się jednak, że to również nie do końca dobra opcja. Naukowcy z University of Illinois w Chicago opublikowali wyniki badań dotyczących sukralozy. Wynika z nich, że spożywanie słodzików spowalnia metabolizm. Ale czy aby na pewno? Mamy komentarz dietetyczki. 

Sukraloza a przemiana materii

21 uczestników (10 o prawidłowej masie ciała i 11 z otyłością) poproszono o przyjmowanie doustnych testów tolerancji glukozy (OGTT) po spożyciu glukozy i sukralozy. Żaden z nich nie miał cukrzycy, ani nie spożywał wcześniej regularnie słodzików.

Na początku uczestnicy wzięli OGTT po wcześniejszym wypiciu wody destylowanej. Następnie (w odstępie tygodnia) test wykonano ponownie – po spożyciu wody z 48 gramami sukralozy. To odpowiednik typowej puszki z napojem. Trzeci test polegał na spróbowaniu tej samej ilości sukralozy przez 5 sekund. Tym razem jednak badani nie połykali substancji.

Podczas wykonywanych testów naukowcy zbadali poziom sukralozy, insuliny, glukozy oraz peptydu we krwi u uczestników. U osób o optymalnej masie ciała połykanie sukralozy spowodowało niewielki spadek poziomu insuliny w ciągu pierwszej godziny i wzrost wrażliwości na insulinę o około 50 proc. Gdy natomiast osoby z otyłością przełknęły środek słodzący, ich poziom insuliny znacznie wzrósł w porównaniu z tym, kiedy pili wodę destylowaną, lub kiedy tylko smakowali słodzik.

Okazało się więc, że sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na ilość kalorii, które zawierają. Czy warto jednak wierzyć badaniom i raz na zawsze porzucić słodziki?

Okiem eksperta

Jak wyjaśnia Barbara Dąbrowska, dietetyczka i autorka bloga barbaradabrowska.pl, do wspomnianego badania należy podejść bardzo ostrożnie.

– Po pierwsze, nie możemy uogólniać wyników badania z udziałem sukralozy na wszystkie słodziki. Po drugie, badanie to jest tak niewielkie (wzięło w nim udział 21 osób!), że żaden doświadczony naukowiec nie wyciągnie wniosków dla ogółu populacji. Podobne badania należałoby przeprowadzić na znacznie większej grupie osób, w różnych ośrodkach akademickich, niezależnych od siebie. Wyniki takich badań można potem opublikować w postaci metaanalizy, czyli przeglądu i podsumowania statystycznego wszystkich wyników, ze wszystkich ośrodków. Dopiero wtedy można podjąć próbę formułowania reguły – mówi dla Hello Zdrowie specjalistka.

I dodaje, że słodziki od lat cieszą się złą sławą.

– Tymczasem historia uczy, że rozgłos bywa złym doradcą. Tak było w przypadku słynnego, włoskiego badania dotyczącego aspartamu, który, według wyników tego badania, miałby wpływać na rozwój niektórych rodzajów nowotworów. Media szybko podchwyciły temat i upowszechniły tę informację. Potem okazało się, że badanie było źle zaprojektowane, szczury otrzymywały gigantyczne dawki aspartamu do końca życia, a ta konkretna rasa szczurów użyta do badania ma genetyczne skłonności do nowotworzenia. Z aspartamem czy bez zwierzęta i tak zdychały z powodu nowotworów. Tylko, że raz upublicznionej informacji nie da się wycofać, mimo iż aspartam jest jednym z najlepiej na świecie przebadanych związków i wszystko wskazuje na to, że jest bezpieczny.

Warto też zwrócić uwagę, że wiele badań dotyczących słodzików łączy ich stosowanie z nadwagą i otyłością, ale jest ku temu logiczne uzasadnienie. Otóż często są to badania obserwacyjne polegające na analizie tego, co uczestnicy badania jedzą (na bazie dzienniczków żywieniowych). Do badań nad słodzikami często angażowane są osoby z nadwagą i otyłością, które statystycznie częściej mają także problemy z nieprawidłowym stężeniem cukru we krwi. To, że w takich badaniach obserwuje się, że osoby otyłe częściej spożywają słodziki nie znaczy, że to słodziki wywołują otyłość. Po słodziki po prostu częściej sięgają ci, którzy chcą schudnąć – wyjaśnia Barbara Dąbrowska.

Jedno jest pewne – zjawisku opisanemu w badaniu warto się dokładnie przyjrzeć. Na ten moment jednak jego wyniki nic nie zmieniają w podejściu do stosowania słodzików. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (z września 2019 roku) w sprawie ich stosowania jest jednoznaczne.

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących w dozwolonych ilościach jest bezpieczne dla zdrowia.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Barbara Dąbrowska
Dietetyk

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

poliole

Poliole – naturalne słodziki. Co warto o nich wiedzieć?

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

cukier

Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Jesteś uzależniona od cukru? Sprawdź to!

Czytaj etykiety napojów „zero”. 6 słodzików, które są toksyczne dla jelit

Czym zastąpić cukier?

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Cukier zastąp innym cukrem, a po 10 dniach…

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

miska z jedzeniem

Dieta wolumeryczna – przeciwieństwo powszechnych wyobrażeń na temat diet. Na czym polega?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

8 sposobów na podniesienie libido

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności