Przejdź do treści

Szybkie i smaczne przepisy na mleko roślinne. Dla tych, którym zależy na czasie i dla tych bardziej wymagających

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Mleko roślinne jest idealnym zamiennikiem krowiego nabiału. W szczególności dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Niestety, kupne produkty często mają w składzie wiele podejrzanych i sztucznych składników. Na szczęście mleko roślinne można szybko i prosto zrobić samemu w domu. Przedstawiamy kilka prostych przepisów dla tych, którzy cenią szybkie gotowanie, a także dla tych lubiących przełamywać nudę.

Różane mleko migdałowe

iStock

Składniki:

Szklanka migdałów

2 suszone daktyle

2 łyżki wody różanej

6 szklanek wody

Szczypta soli

Przygotowanie:

Migdały wsypać do miski i zamoczyć w 3 szklankach wody. Zostawić na noc lub na 12 godzin. Wszystko odcedzić, wrzucić do blendera, dodać daktyle, wodę różaną, 3 szklanki wody, szczyptę soli i zblendować. Przelać do butelki przez sito z gazą. Przechowywać w lodówce.

Mleko kokosowe

iStock

Składniki:

200 g wiórków kokosowych

1,2 l wody

1 gaza

Przygotowanie:

Wsyp wiórki kokosowe do miski, zalej wodą i zostaw na noc, aby się namoczyły. Wodę po nocnym moczeniu przelej do garnka i podgrzej do ok 60 st. C, a następnie zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną masę przelej do butelki przez gazę.

Do wiórków kokosowych można dodać też 200 g płatków owsianych. Wtedy nie trzeba mleka przecedzać, ponieważ na wierzchu utworzy się  warstwa śmietanki, którą można zebrać lub zlać.

 

3 razy guacamole

Mleko ryżowe

iStock

Składniki:

4 łyżki ryżu

2 litry wody

szczypta soli

Przygotowanie:

Ryż opłukać i wsypać do miski, dodać 1 l wody i sól i zostawić na ok 12 godzin. Następnie dodać resztę wody i zmiksować wszystko dokładnie blenderem. Przelać przez sitko wyłożone grubą warstwą gazy do miski. Zebrać gazę w węzełek i wycisnąć resztkę mleka. Resztki ryżu można wykorzystać np. do zagęszczania sosu. Mleko przed użyciem wstrząsnąć.

Do urozmaicenia mleka ryżowego można dodać do niego ekstrakt z liści pandanowca. Uzyskamy wtedy zielony kolor i smak dalekich podróży.

Kawowe mleko z nerkowców

iStock

Składniki:

Szklanka orzechów nerkowca

1/2 szklanki kawy

2 suszone daktyle lub miód

3 szklanki wody

Nerkowce namocz na noc. Rano odcedź, wrzuć do blendera, dodaj wodę, daktyle lub miód i sól. Całość zblenduj, stopniowo dodając kawę, tak by nie przesadzić i przelej do butelki przez gazę.

Mleko sojowe

iStock

Składniki:

Szklanka soi ekologicznej

6 szklanek wody

Przygotowanie:

Soję wypłucz i zamocz w 3 szklankach wody. Zostaw na noc. Rano jeszcze raz wypłucz i usuń łuski. Dodaj kolejne 3 szklanki wody i gotuj całość przez 30 minut na małym gazie. Całość zblenduj i odsącz przez gazę. Można dodać miód lub imbir do smaku. Okrę zużyj do farszu do gołąbków lub kotletów sojowych.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Ryż na 3 sposoby. Przepisy na bezglutenowe dania z wykorzystaniem ryżu

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Chrupiący orgazm!

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

Przeciętny Polak zjada ponad 40 kg cukru w ciągu roku. Trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Dietetyk: „Dane są alarmujące”

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie