Kozieradka

Kozieradka jest rośliną wspomagającą osoby walczące z wypadaniem włosów. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i jest doceniana przy wzmacnianiu struktury włosa. Ma ona jednak o wiele więcej zalet, które są dostrzegane przy leczeniu innych schorzeń.

Kozieradka – ogólnie

Kozieradka pospolita lub kozieradka lekarska – Trigonella foenum-graecum – jest rośliną jednoroczną z rodziny motylkowatych. Jej uprawy bardzo często można spotkać w naszym kraju.

Inne jej nazwy to: boża trawka, greckie siano, koniczyna grecka, fenegryka, koziorożnik.

Pochodzi z Kaukazu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Mołdawii, Litwy, Estonii. Ziemie tych krajów są dla kozieradki naturalnym środowiskiem. W naszym kraju kozieradkę zalicza się do roślin zawleczonych.

Kozieradka zalicza się do roślin jednorocznych o mocnym, palowym korzeniu. Liście są odwrotnie jajowate, trójlistkowe. Kwiaty znajdują się na bardzo krótkich szypułkach. Owoc wygięty jest w strąk, który zakończony jest dziubkiem o barwie beżowobrunatnej.  Liczba chromosomów w kozieradce wynosi 2n = 16 Kozieradką zalicza się również do roślin miododajnych. Zapylana jest przez owady, a jej okres kwitnienia przypada na czerwiec i lipiec.

Kozieradka ma bardzo nieprzyjemny i mdły zapach. Pomimo tego już od bardzo dawna doceniana jest przez medycynę azjatycką i w innych krajach.

Kozieradka – skład

Kozieradka ma bardzo cenne właściwości lecznicze. Żeby móc jednak z nich skorzystać, trzeba tą roślinę przypominającą nieco z wyglądu koniczynę, skosić w momencie dojrzewania owoców. W następnej kolejności trzeba ją wysuszyć i młócić, dzięki czemu otrzymamy bardzo cenne dla medycyny nasiona.

Nasiona kozieradki zawierają 20 do 30% substancji śluzowych składających się głównie z galaktomannanów.

W składzie takich nasion znaleźć można również:

  • kwas foliowy
  • witaminy A
  • witaminy C
  • witaminy B6
  • minerały, w tym wapń, żelazo, cynk, sód, potas, fosfor, magnez
  • lecytynę
  • sole mineralne
  • gorycze
  • alkaloid trygonelina
  • tłuszcze
  • białka
  • choliny
  • lecytynę
  • flawonoidy – witeksyny, izowiteksyna i wiceniny
  • amid kwasu izonikotynowego
  • saponiny o szkielecie sterolowym – pochodne tigogeniny, gitogeniny, jamogeniny, diosgeniny.

Kozieradka – właściwości

Do najważniejszych właściwości bożej trawki zaliczyć można:błą

  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • zmniejszenie ryzyka występowania miażdżycy
  • działanie przeciwbakteryjne
  • działanie przeciwgrzybicze
  • wzmacnianie mechanizmów odpornościowych
  • pobudzenie czynności wydzielnicze
  • aktywność antygrzybiczą w stosunku do drobnoustrojów chorobotwórczych
  • pomoc w przyswojeniu cenne aminokwasy
  • pobudzanie czynności krwiotwórczej szpiku kostnego
  • poprawę trawienia.

Kozieradka jest również pomocna przy leczeniu wrzodów żołądka, żylaków odbytu, raka jelita grubego.

Pomaga również zwalczyć bakterie gronkowca złocistego, rzęsistka pochwowego, pałeczka ropy błękitnej i zapalenia płuc.

Cynk, potas, witaminy B6 i B12 zawarte w kozieradce w pozytywny sposób wpływają na nasze włosy poprzez ich całościowe odżywienie. Stymuluje ona również porost nowych włosów i działa łagodząco na zranienia w obrębie skóry głowy.

Z nasion kozieradki przede wszystkim otrzymuje się olej bogaty w śluz polisacharydowy. Oprócz tego można otrzymać również: olejki eteryczne, flawonoidy, cholinę, lecytynę, saponiny steroidowe, estry, białka roślinne, tłuszcze, sole mineralne, witaminy PP, E, D.

Zażywanie kozieradki pod jakąkolwiek postacią nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

W aptece kozieradkę można otrzymać w formie preparatów doustnych lub w formie sproszkowanych nasion, które stosowane są zewnętrznie na skórę. Takie nasiona warto wykorzystać przy okładach stosowanych na ropne zapalenia skóry, czyraki.

Aby zneutralizować gorzki posmak kozieradki można spożywać je z konfiturami lub z miodem. Pamiętajmy jednak o tym, aby dodawać je w równych ilościach. W domu można samodzielnie przyrządzić również odwary i okłady z kozieradki. Kozieradka jest bardzo pomocną rośliną, jeżeli chcemy podnieść naszą odporność, w szczególności w okresie jesiennym.