Natka pietruszki

Natka pietruszki to zielenina, którą bardzo wiele osób zalicza do pospolitych. Jednak to co pospolite bardzo często może nas mile zaskoczyć. Najbardziej wartościowa natka pietruszki to ta w wersji świeżej, dostępna zaraz po zerwaniu. Warto założyć sobie samodzielną hodowlę tej zieleniny, a na pewno tego nie pożałujemy.

Natka pietruszki – informacje ogólne

Z łaciny petroselinum, z angielskiego parsley – natka pietruszki znana była już 400 lat temu. Wtedy to właśnie botanicy rozpływali się nad jej zdrowotnymi właściwościami. Według tamtejszych podań natka miała radzić sobie z bólami krzyża i z kamieniami zalegającymi w pęcherzu.

Obecnie potwierdzone jest, że w natce pietruszki zawarte jest bardzo dużo witaminy C  i beta-karotenu. Do tego można śmiało przyznać, że jest to zielenina wzmacniająca nasz organizm. 100 g natki pietruszki to 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. Jest to o wiele lepszy wynik od bardzo lubianych cytrusów. 

Natka zalecana jest również osobom chcącym zadbać o swój wzrok. 100g natki to 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Do tego znaleźć można w niej takie sole mineralne, jak wapń, miedź, mangan, fosfor, cynk, potas, magnez.

Ciekawostką jest fakt, że żucie listków natki pomaga “zabić” nieprzyjemny zapach po paleniu papierosów. Dodatkowo pomaga palaczom uzupełnić witaminę C w organizmie.

Jeżeli chcemy zadbać o dostarczenie naszemu organizmowi dziennej dawki witaminy A i C, to koniecznie do posiłków powinniśmy dodawać łyżkę posiekanych, świeżych listków natki pietruszki.

Natka pietruszki – hodowla i przechowywanie

Wyhodowanie zielonych listków natki nie jest trudne. Jeżeli chcemy szybko mieć własną zieleninę w domu, to najlepiej zakupić świeże korzenie natki i włożyć do głębokiej doniczki. Potem wystarczy postawić doniczkę z korzeniami na okno i czekać na pierwsze efekty. Pierwsze listki mogą pojawić się już po kilku dniach. Nie zapominajmy jednak, że korzenie mają swoje prawa i należy je podlewać. Listki najlepiej ścinać, a nie zrywać.

Natkę można wyhodować również z nasion. Jednak na efekt końcowy będzie trzeba dłużej poczekać. 

Aczkolwiek lepiej natkę posadzić z nasion, nawet jeżeli mamy dłużej czekać, niż kupować gotową zieleninę w warzywniaku. Świeżość takiego pęczka będzie o wiele krótsza niż z własnej hodowli. Nawet jeżeli od razu pęczek wsadzimy do szklanki z wodą, to wytrzyma z nami maksymalnie 2-3 dni.

Natka pietruszki – na zdrowie

100 g liści natki zawiera ponad 175g kwasu askorbinowego. Przechowywanie natki pietruszki w złych warunkach może jednak sprawić, że część witaminy C zniknie z natki wraz z temperaturą. Dlatego jedzmy ją codziennie na surowo, a nie będziemy musieli brać żadnych środków farmakologicznych w postaci witaminy C.

Natka pietruszki jest dobra w walce z niedoborem żelaza. Taka zielenina pojawia się bardzo często w diecie wegan i wegetarian. Żelazo i kwas foliowy zawarte w natce to bardzo dobre połączenie dla naszego organizmu. Natka wspaniale komponuje się z czerwonym burakiem i kiszoną kapustą.

Natka pietruszki wymieniana jest jako jedne z lepszych źródeł magnezu. Jest ona polecana osobom żyjącym w dużym stresie i mającym tendencję do picia zbyt dużych ilości kawy. Warto mieć ją również w swojej diecie, jeżeli mocno trenujemy.

Antyoksydacyjne witaminy, flawonoidy, mirystycyna zawarte w natce odpowiedzialne są za ochronę przed komórkami rakowymi. Warto więc ją spożywać, jeżeli chcemy obronić się przed nowotworem. 

Witamina C zawarta w natce pietruszki wspaniale wpływa na odporność organizmu uszczelniając naczynia krwionośne. 

Polecana jest ona również kobietom, aby złagodzić bóle menstruacyjne. Już od bardzo dawna znane są właściwości przeciwzapalne natki pietruszki. 

Do tego natka pietruszki powinna być używana przez osoby z chorobami serca wywołanymi podwyższonym cholesterolem.

Warto wiedzieć, że zielone listki natki przemycone do posiłku we wspaniały sposób usprawniają trawienie, wspierają pracę wątroby i nerek. 

Natka pietruszki do posiłku

Najczęściej jest to zielenina, która wykorzystywana jest w zupie pomidorowej lub w domowym rosole. Jest to dla nich bardzo dobre miejsce.

Natkę można jednak wykorzystać również chociażby do przyrządzenia takich dań, jak bataty pieczone z oregano i pietruszką, pieczarki faszerowane, koktajl pietruszkowy z rukwią wodną i cytrusami, pietruszkowe kopytka z koperkowym bulionem, pietruszkowe pesto i do jeszcze wielu innych potraw. 

Najnowsze