olej lniany

Olej lniany jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów roślinnych dostępnych na rynku. Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojej rodziny, nie powinno zabraknąć go w Twojej kuchni! Zobacz, jakie posiada właściwości oraz jak stosować go w kuchni.

Olej lniany znany był już w starożytności – stosował go między innymi Hipokrates. Niestety, wciąż niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 w niezwykle korzystnych proporcjach (kwasy te biorą udział w produkcji hormonów, budowie komórek i korzystnie wpływają na układ nerwowy).

Olej lniany – jak powstaje

Sposób, w jaki produkuje się olej lniany nie zmienił się od lat. Chcąc uzyskać olej najwyższej jakości należy skorzystać z pras ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie powinna przekraczać 40 stopni. Umieszczone w nich nasionka lnu powinny uwolnić olej o takich samych właściwościach co same ziarna (nosząc tym samym nazwę extra virgin).

Olej lniany – jakie posiada właściwości?

Nienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w składzie oleju lnianego świetnie wypływają na kondycję skóry dojrzałej, zwiotczałej oraz suchej, zapewniając nawilżenie oraz elastyczność. Olej lniany może być wykorzystywany również podczas pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Nie należy zapominać o tym, że dodając do niego kilka kropel olejku eterycznego można wykorzystać go podczas masażu.

Olej lniany ma delikatny, orzechowy posmak, dzięki czemu swoje zastosowanie ma również w kuchni. Żeby potrawy z nim przyrządzane zostały wzbogacone o znajdujące się w nim wartości odżywcze, powinien być spożywany na zimno (po podgrzaniu traci swoje zdrowotne właściwości).

Olej lniany – jak go przechowywać?

Obecnie, olej lniany można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również w marketach  i dyskontach – w jaki sposób go przechowywać, by nie stracił swoich cennych właściwości? Najlepiej, w lodówce – wartości odżywcze znajdujące się w oleju są wrażliwe na wysoką temperaturę, przez co oleju nie powinno się narażać na działanie promieni słonecznych oraz ciepło.

Olej lniany – w jaki sposób go spożywać?

Jak zastosować olej lniany, skoro nie można poddawać go obróbce termicznej? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do surówek, sałatek, kasz czy ziemniaków.  Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do chłodników oraz past. Możemy również posmarować nim pieczywo – dodając do niego natomiast sok z cytryny można osiągnąć fantastyczny dresing. Olej lniany może również być dodatkiem do chudego twarogu – dodając go można przyrządzić z niego pastę i spożywać chociażby z naleśnikami czy też kanapkami.

Olej lniany – zobacz, dlaczego warto go stosować:

  • zapobiega chorobom układu krążenia;
  • zapobiega nowotworom;
  • wspomaga organizm podczas stanów zapalnych;
  • jest wykorzystywany podczas problemów z płodnością;
  • wpływa korzystnie na trawienie;
  • wpływa korzystnie na skórę;
  • sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej;
  • działa korzystnie na układ nerwowy.

Najnowsze