Pigwa

Pigwa uprawiana jest bardzo często w przydomowych ogródkach. Dlaczego nazywa się ją polską cytryną i jakie ma właściwości medyczne? 

Pigwa – informacje ogólne

Pigwa pospolita –Cydonia oblonga – bardzo charakterystyczna roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Jej owoce dojrzewają w naszych sadach, a nawet parkach na jesień, na przełomie września i października.

Jej naturalne środowisko to Azja. Do Europy została sprowadzona i bardzo dobrze przyjęła się w naszym klimacie.

W swoich normalnych warunkach ten duży krzew jest w stanie osiągnąć nawet do 5 metrów. W Polsce są to na ogół krzewy o wielkości do 3 metrów. Znaleźć można na niej cienką łuskowatą korowinę, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany. Liście mogą mieć kształt jaja lub są owalne.

Owoce pigwy mają średnice około 6 cm. Bywają jednak owoce, które są o wiele większe i ich waga dochodzi nawet do 1kg. Są one żółte i swoim kształtem bardzo często przypominają jabłka, dlatego nazywane są również owocami jabłkowymi.

Pigwa jest takim owocem, którego nie można jeść na surowo. Są one twarde i kwaśne, Dlatego nazywane są czasem polska cytryną. Jest to wspaniały owoc, który może być bazą do najróżniejszych przetworów, jak również do wspaniałych…nalewek.

Pigwa i właściwości medyczne

W okresie jesienno – zimowym warto mieć pod ręką różnego rodzaju przetwory z pigwy, jeżeli chcemy o siebie zadbać.

W skład pigwy wchodzą cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny. Do tego można w niej znaleźć witaminę C odpowiedzialną za odporność naszego organizmu. Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, można zastosować jej naturalny suplement do herbaty.

Do tego w pigwie zawarte są:

  • witamina B
  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • miedź
  • żelazo
  • magnez.

Są to najważniejsze składniki, dzięki którym poprawia się odporność naszego organizmu.

Warto poznać składniki odżywcze zawarte w 100 g pigwy, aby zdać sobie sprawę, jak jej obecność może być dla nas ważna. A więc:

  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo – 0.70 mg
  • Magnez – 8 mg
  • Fosfor – 17 mg
  • Potas – 197 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk – 0.04 mg
  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0.020 mg
  • Ryboflawina – 0.030 mg
  • Niacyna – 0.200 mg
  • Witamina B6  – 0.040 mg
  • Kwas foliowy –  3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Białko ogółem – 0.40 g
  • Tłuszcz – 0.10 g
  • Węglowodany – 15.30 g
  • Błonnik – 1.9 g.

100 g pigwy to tylko 57 kcal, dlatego jest ona owocem wskazanym na diecie w formie przetworzonej.

Jest to owoc, który zalecany jest również osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Właściwie to nasiona zawarte w tym owocu mają dobroczynne składniki. Można z nich wykonać macerat lub napar z nasion w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu niestrawność, zgaga, refluks odejdą w zapomnienie.

Te nasiona to również doskonały motor napędowy dla naszej przemiany materii. Warto więc wprowadzić je do użytku, jeżeli chcemy zadbać o swoją linię. Pigwa jest również wspaniałym wzmocnieniem dla naszej wątroby.

W dawnej medycynie uważano, że pestki pigwy to najlepszy lek na poprawę apetytu. Do dzisiaj można spotkać wiele miejsc, gdzie takie praktyki są stosowane.

Nasiona pigwy wskazane są również do użytkowania w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki, uszkodzeniach żołądka, nieżycie żołądka i jelit.

Nalewka z pigwy

Wiele osób uważa, że nalewka z pigwy jest bardzo dobrym lekiem i często piją ją “na zdrowie”. Nie można zaprzeczyć, że nie mają racji, o ile wszystko utrzymane jest w normie. Warto samemu przyrządzić taką nalewkę w zaciszu własnego domu.

Wystarczy tylko 2 kg owoców pigwy zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Wszystko trzeba włożyć do słoja odpowiedniej wielkości, zasypać 1 kg cukru. Na końcu przykrywamy wszystko papierem pergaminowym. Po 7 dniach wlewamy 0,5 l spirytusu. Słój powinno zamknąć się na miesiąc, aby owoce mogły się macerować. Nalewkę należy odcedzić przez złożoną gaz i odcisnąć owocową masę. Potem wszystko musimy wymieszać z 0,5l wódki 40% i odstawić na 2 miesiące.

Na samym końcu pozostaje nam…cieszyć się jej smakiem.

Najnowsze