Przejdź do treści

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie

To „tylko” krojenie? Zobacz, jak robić to perfekcyjnie Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Krowa za bramą
Hodowla zwierząt wyrządza większe szkody dla klimatu niż auta, podaje raport Greenpeace
Kobieta w ciąży
Włosy w ciąży. Co można a czego nie wolno? Wyjaśnia trycholożka Marta Klowan
Muesli/iStockphoto
Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie
Dorośli stoją w szlafrokach
Duńska telewizja publiczna pokazuje dzieciom nagich dorosłych: „Tak wyglądają normalne ciała”
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie

Wydawałoby się, że krojenie żywności to bułka z masłem. Czy zastanawiałaś się, jak dużo zależy od odpowiedniego ułożenia noża oraz kształtu produktu?

Kulinarne triki na wagę złota

Wiele dań może smakować zupełnie inaczej, jeśli zostaną przygotowane odpowiednim nożem. Jeśli zna się pewne triki, gotowanie sprawia więcej satysfakcji oraz zajmuje mniej czasu. Sprawdź, jak profesjonalnie kroić składniki niezbędne do przygotowywania wielu potraw.

Dziewczyna zagląda do lodówki

Możesz kroić niczym zawodowiec

Jak to robić? Zastosuj się do tych wskazówek.

  • Nie pozbywaj się korzenia cebuli

Częstym błędem w kuchni jest odcinanie korzenia cebuli. Nie każdy wie, że w tym fragmencie znajdują się hormony gazowe, które wywołują łzawienie oczu. Aby nie płakać nad krojoną cebulą, siekaj ją wzdłuż linii, a następnie odwróć, krojąc dalej w kostkę.

  • Skorzystaj z paznokci

Trzymanie produktu z jednej strony paznokciami, może uchronić opuszki palców przed ewentualnymi zadraśnięciami. Jeśli skaleczymy sobie palce, dalsze gotowanie będzie utrudnione. Warto zatem zastosować tę metodę, aby przygotowywanie potrawy szło znacznie sprawniej.

  • Nie zapominaj o ostrzeniu

Krojenie może być utrudnione, gdy noże zaczynają być tępe. Nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich pełnej mocy. Nie masz ostrzałki? W takim momencie przychodzi z pomocą ceramiczny kubek, którego dno jest na tyle ostre i mocne, że pomaga naostrzyć najbardziej tępy nóż.

  • Zgniataj czosnek

Pewnie nie jeden raz spędzałaś długie minuty na obieraniu pojedynczych ząbków czosnku. Zajmuje to wiele niepotrzebnego czasu i cierpliwości. Jest o wiele szybszy sposób, przydany szczególnie, jeśli potrzebujesz obrać całą główkę. Wystarczy ją zgnieść bokiem noża. Pod naporem łatwiej rozbije się na kawałki, a skórki łatwiej odejdą. Zgniatanie nożem pomoże ci też obrać pojedyncze ząbki czosnku.

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi
  • Używaj noża z ząbkami

Taki typ noża idealnie radzi sobie z kanapkami. Potrzebujesz przekroić te już gotowe? Po co męczyć się z wysuwaniem czy wypływaniem składników? Nie ma nic gorszego niż kanapka zepsuta nieodpowiednim krojeniem. Nóż z ząbkami to idealne narzędzie!

  • Skorzystaj z recepturek

Znane wszystkim uniwersalne, kolorowe gumeczki sprawdzają się również przy nożach. Jeśli nie potrafisz opanować dużego, ostrego noża lub boisz się go używać, nałóż na jego rękojeść kilka gumek. „Rączka” noża będzie bardziej stabilna i mniej śliska.

  • Posiekaj sałatę

Krojenie sałaty lub kapusty może być uciążliwe. Dobrą radą jest siekanie jej na jak najmniejsze kawałki. Najlepiej od góry do korzenia. Dzięki temu będzie łatwiejsza w spożyciu i doprawieniu.

  • Przekrój paprykę na pół

Papryka sprawia często wiele problemów, nóż ślizga się po skórce. Najszybszym sposobem jest przecięcie jej na pół, a następnie wykrojenie środka z pestkami. Teraz możesz ją posiekać w kosteczkę lub plasterki – krojąc po wewnętrznej części.

  • Krój na ćwiartki

Wszelkie okrągłe owoce i warzywa, takie jak jabłka czy pomidory, najlepiej najpierw przeciąć na pół. Dwie połówki znów na pół, a powstałe ćwiartki znów na pół. Dzięki temu miąższ pozostaje w produkcie, a my szybko uzyskujemy równe kawałki.

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Prace w ogrodzie ciągle odkładasz na później? A to doskonała aktywność fizyczna

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm