Przejdź do treści

Trójglicerydy – ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?

Trójglicerydy - ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?
Trójglicerydy - ile wynosi norma? Co oznaczają podwyższone trójglicerydy?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Trójglicerydy to materiał energetyczny dla człowieka. Dzięki nim nasz organizm ma szansę na normalne funkcjonowanie. Nie można jednak zapominać, że ich podwyższony poziom może prowadzić do wielu chorób.

Trójglicerydy – co to jest?

Trójglicerydy lub też triacyloglicerole, to organiczne związki chemiczne należące do tłuszczów prostych. Dokładnie są to estry glicyny i kwasów tłuszczowych. Inne ich nazwy to triacyloglicerydy, triglicerydy.

Razem z wolnymi kwasami tłuszczowymi stanowią materiał energetyczny dla naszego organizmu. Zużywane są one od razu lub też następuje ich magazynowanie w postaci tkanki tłuszczowej.

Wyróżnić można trójglicerydy proste i złożone. Proste mają trzy identyczne kwasy tłuszczowe, a złożone mają różne kwasy tłuszczowe w cząsteczce.

Warto wiedzieć, że trójglicerydy produkowane są też przez nasz organizm. Dochodzi do tego w wątrobie, gdzie produkowane są z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Trójglicerydy pod postacią lipoprotein o bardzo małej gęstości razem z cząsteczkami cholesterolu trafiają do krwi.

Jednak w największej części te organiczne związki chemiczne dostarczane są do naszego organizmu razem z pokarmem. Trójglicerydy wchłonięte z jelita do krwi są transportowane przez chylomikrony do mięśni.

Chylomikrony to specyficzna frakcja lipidów.

Trójglicerydy – funkcje

Trójglicerydy to przede wszystkim biologiczny agregat energii. Dostarczają naszym mięśniom siłę do działania. Dzięki ich obecności możemy wstać z łóżka, zrobić śniadanie lub też przeczytać książkę. Nadmiar tych organicznych związków chemicznych odkłada się w cytoplazmie komórek tłuszczowych. Bardzo często można je spotkać pod skórą w tkance tłuszczowej.

Drugą funkcją trójglicerydów jest ochrona przed przed negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego. Do tego pomagają one zapobiegać utracie wody z naskórka.

Trójglicerydy – normy

Zostały ustalone wartości normy dla trójglicerydów dla organizmu człowieka, które przedstawiają się w następujący sposób:

  • norma ustalona: do 150 mg/dl
  • kobiety: 35-135 mg/dl (0,40 – 1,54 mmol/l)
  • mężczyźni: 40-160 mg/dl (0,45 – 1,82 mmol/l)
  • dzieci: poniżej 100 mg/dl (1, 13 mmol/l).

Trójglicerydy – przyczyny nadmiaru

W związku z tym, że trójglicerydy trafiają do naszego organizmu z pokarmu, przyczyną nadmiaru jest źle dobrana, wysokokaloryczna dieta, gdzie bazę w dużej mierze stanowią słodycze, cukry i duża ilość używek, w tym alkoholu. Do tego brak ruchu również będzie niekorzystnie wpływał na poziom trójglicerydów.

Za nadmiar ich w naszym organizmie odpowiedzialne są również tabletki antykoncepcyjne, ciąża, beta – blokery, leki moczopędne.

Trójglicerydy – niedobór w organizmie

Za niedobór ich w naszym organizmie odpowiedzialna jest na ogół dieta uboga w tłuszcze. Bardzo często osoby zmieniające nawyki żywieniowe zapominają o tym, że w pewnej części tłuszcze muszą być obecne w naszym życiu.

Za niedobór może być również odpowiedzialna:

  • nadczynność tarczycy
  • niedożywienie
  • zespół złego wchłaniania.

Trójglicerydy – badanie

Do wykonania badania potrzebna jest z surowica pochodząca z krwi pacjenta. Na wynik badania czeka się jeden dzień. Wskazaniami do wykonania badania są:

  • podejrzenie zapalenia trzustki
  • zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego
  • podejrzenia uszkodzenia miąższu wątroby
  • nadużywanie alkoholu
  • jako składową badania profilu lipidowego.

Trójglicerydy i powiązane z nimi choroby

Schorzeniami odpowiedzialnymi za podwyższony poziom trójglicerydów są:

  • zespół Cushinga
  • hiperlipidemia wtórna/pierwotna
  • hiperlipidemia pospolita
  • dna moczanowa
  • cukrzyca typu 2
  • zapalenie trzustki
  • ciąża
  • akromegalia
  • lipodystrofia
  • toczeń rumieniowaty
  • niedoczynność tarczycy
  • niewydolność nerek
  • otyłość
  • zawał serca
  • udar mózgu
  • nadużywanie alkoholu.

Aby obniżyć poziom trójglicerydów w organizmie przyda się prawidłowo skomponowana dieta. Powinna ona przede wszystkim bazować na produktach niskotłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce muszą być zastąpione tłuszczami pochodzenia roślinnego.

Jeżeli jednak prawidłowa dieta nie pomoże obniżyć poziomu trójglicerydów należy skonsultować się z lekarzem, który włączy postępowanie lecznicze.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Fosfolipidy – czym są i jaką odgrywają rolę?

Fosfolipidy – czym są i jaką odgrywają rolę?

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Czarnuszka – czym jest i jakie ma właściwości?

Masło wcale nie jest takie złe, jak wszyscy o nim mówią. Lek. Katarzyna Świątkowska wyjaśnia, dlaczego

Czy wiesz, czemu tyjesz?

Czy wiesz, czemu tyjesz?

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans zakazane!

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłusta karkówka czy słodki batonik – co gorsze dla zdrowia?

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Tłuszcze – nie takie złe jak je malują

Dobre i złe tłuszcze - jak wybierać?

Dobre i złe tłuszcze – jak wybierać?

Tłuszcze trans na celowniku

Tłuszcze trans na celowniku

Kwas oleinowy (OA)

Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy?

Kwas gamma-linolenowy (GLA)

Kwas gamma-linolenowy (GLA) – opis, działanie, właściwości

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – opis i właściwości

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Jak długo makaron może leżeć w lodówce? Kiedy możemy go bezpiecznie zjeść?

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Oczyszczanie wątroby – objawy, dieta, efekty

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Kobieta je hamburgera

GIS wycofał popularne produkty gotowe do spożycia. Powodem jest obecność bakterii wywołującej listeriozę

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę