Przejdź do treści

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

truskawki
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?

Świeże truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych produktów. Słodkie, lekko cierpkie jagody należą do owoców o dużej zawartości antyoksydantów, a korzyści z ich spożywania są spore. Aby jednak dostarczać sobie bogactwa wartości, warto wybierać lokalne warzywniaki i owoce polskiego pochodzenia, w ten sposób unikniemy środków chemicznych związanych z transportowaniem. Tak, wiemy, że trudno jest się powstrzymać, ale pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu przed ich spożyciem. 

Następnym razem, gdy pomyślisz o makaronie na obiad, spróbuj zjeść posiłek z miską świeżych truskawek na deser. Jedzenie ich wpływa na kontrolę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może być pomocne przy cukrzycy typu 2 lub chorobach metabolicznych. Dodatkowo, duża zawartość polifenoli wpływa na trawienie i wchłanianie węglowodanów. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są ważne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek wytwarzanych z zanieczyszczeń, światła słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku fizycznego. Wraz ze wzrostem spożycia pokarmu roślinnego zmniejsza się ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują. Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy.

napisała dietetyk Gabriela Urbańska, na swoim profilu na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chyba nikogo nie trzeba namawiać na dodatkową porcję truskawek 🙈❤️🍓? ________ Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C (mają jej więcej niż cytryny czy pomarańcze 🔝). Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Uśredniłam tę wartość w grafice do 80% – abyście sięgnęli po kolejną porcję 😁🍓 Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu: ↪️ 155 mg potasu ↪️ 60mg witaminy C ↪️24 mg fosforu ↪️16 mg wapnia ↪️13 mg magnezu ↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu ↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie 😍 Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Warto je jeść 🤗 Uwielbiam wszystkie ciasta, omlety i owsianki z truskawkami 🙈 chętnie odwiedzę Twój profil i poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie truskawek 😏🍓 daj o sobie znać w komentarzu☺️ _______ Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują 😰 Jeśli nie masz dostępu do owoców z własnej działki lub od zaufanego rolnika, to lepiej wybierać te z certyfikatem ekologicznym. ______ Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku 🥰 ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy. Już za niedługo bazarki i targi będą obfitować w najlepsze, polskie owoce🍓😍 💬 Truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok. W szczycie sezonu warto robić zapasy 🤗 ______ #infografika #wiemcojem #truskawki #polskietruskawki #truskawki🍓 #strawberries #zdrowejedzenie #zdrowadieta #pyszne #smaczneizdrowe #witaminac #kwaselagowy #flawonoidy #blonnik #iletokalorii #kcal #redukcjazgłowa #dietabezdiety #jemświadomie #naturalnażywność #dobreznatury #porcjaowoców #jemowoce #truskawka #jemzdrowo #wiemcodobre #ciekawostkidietetyczne #kalorie #dietetyk

Post udostępniony przez 🥑Gabriela Urbańska🥑 (@nutriga.dietetyk)

Witamina C

Czy wiesz, że truskawki mają więcej witaminy C niż pomarańcze? Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest wszechstronnym składnikiem odżywczym, który odgrywa podstawową rolę w wielu procesach w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania i naprawy naczyń krwionośnych, budowy chrząstki, kolagenu, kości, zębów i tkanki bliznowatej. Witamina ta zwiększa również wchłanianie żelaza i kwasu foliowego z żywności pochodzenia roślinnego i działa jako silny przeciwutleniacz, który hamuje działania wolnych rodników. Substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że  ciało nie przechowuje jej, więc aby prawidłowo funkcjonować, należy spożywać ją regularnie.

Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C. Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu:
↪️ 155 mg potasu
↪️ 60mg witaminy C
↪️24 mg fosforu
↪️16 mg wapnia
↪️13 mg magnezu
↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu
↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie

dodała dietetyk
Paulina Górska

Pestycydy w truskawkach

O korzyściach wynikających z jedzenia owoców można mówić dużo. Na ich prozdrowotny wpływ cień rzucają pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Z jednej strony chronią one przed psuciem i robactwem, z drugiej – szkodzą. Zjadane regularnie mogą być przyczyną wielu schorzeń, między innymi: nowotworów, problemów z rozwojem płodu, zmian hormonalnych. Niestety, truskawka jest jednym z liderów wśród owoców o najwyższym stopniu zanieczyszczenia.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?

istockphoto.com

Zła strona soli. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jak kupować chleb?

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

5 największych kuchennych mitów

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Istockphoto.com

Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić

istockphoto.com

Jaka woda jest zdrowsza dla naszego organizmu – ciepła czy zimna? Odpowiada dietetyczka

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

dieta pcos

Jaka powinna być dieta przy PCOS? Objaśnia dietetyczka z profilu „Niekoniecznie dietetycznie”

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy