Przejdź do treści

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

truskawki
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czego nie robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Czego nie powinnyśmy robić w ciąży? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
„Z niedoskonałościami możesz być zdrowa i sprawna”. Kolejna ważna akcja trenerki Marty Stoberskiej
Edukacja seksualna / rawpixel
Matka Lekarka o (braku) edukacji seksualnej: „W pracy przekonałam się, że wciąż wszystko jest jednym wielkim tematem tabu”
Extreme hunger - co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Extreme hunger – co to jest i czym różni się od kompulsywnego jedzenia? Wyjaśnia psychodietetyczka
Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock
Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Świeże truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych produktów. Słodkie, lekko cierpkie jagody należą do owoców o dużej zawartości antyoksydantów, a korzyści z ich spożywania są spore. Aby jednak dostarczać sobie bogactwa wartości, warto wybierać lokalne warzywniaki i owoce polskiego pochodzenia, w ten sposób unikniemy środków chemicznych związanych z transportowaniem. Tak, wiemy, że trudno jest się powstrzymać, ale pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu przed ich spożyciem. 

Następnym razem, gdy pomyślisz o makaronie na obiad, spróbuj zjeść posiłek z miską świeżych truskawek na deser. Jedzenie ich wpływa na kontrolę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może być pomocne przy cukrzycy typu 2 lub chorobach metabolicznych. Dodatkowo, duża zawartość polifenoli wpływa na trawienie i wchłanianie węglowodanów. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są ważne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek wytwarzanych z zanieczyszczeń, światła słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku fizycznego. Wraz ze wzrostem spożycia pokarmu roślinnego zmniejsza się ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują. Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy.

napisała dietetyk Gabriela Urbańska, na swoim profilu na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chyba nikogo nie trzeba namawiać na dodatkową porcję truskawek 🙈❤️🍓? ________ Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C (mają jej więcej niż cytryny czy pomarańcze 🔝). Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Uśredniłam tę wartość w grafice do 80% – abyście sięgnęli po kolejną porcję 😁🍓 Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu: ↪️ 155 mg potasu ↪️ 60mg witaminy C ↪️24 mg fosforu ↪️16 mg wapnia ↪️13 mg magnezu ↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu ↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie 😍 Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Warto je jeść 🤗 Uwielbiam wszystkie ciasta, omlety i owsianki z truskawkami 🙈 chętnie odwiedzę Twój profil i poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie truskawek 😏🍓 daj o sobie znać w komentarzu☺️ _______ Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują 😰 Jeśli nie masz dostępu do owoców z własnej działki lub od zaufanego rolnika, to lepiej wybierać te z certyfikatem ekologicznym. ______ Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku 🥰 ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy. Już za niedługo bazarki i targi będą obfitować w najlepsze, polskie owoce🍓😍 💬 Truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok. W szczycie sezonu warto robić zapasy 🤗 ______ #infografika #wiemcojem #truskawki #polskietruskawki #truskawki🍓 #strawberries #zdrowejedzenie #zdrowadieta #pyszne #smaczneizdrowe #witaminac #kwaselagowy #flawonoidy #blonnik #iletokalorii #kcal #redukcjazgłowa #dietabezdiety #jemświadomie #naturalnażywność #dobreznatury #porcjaowoców #jemowoce #truskawka #jemzdrowo #wiemcodobre #ciekawostkidietetyczne #kalorie #dietetyk

Post udostępniony przez 🥑Gabriela Urbańska🥑 (@nutriga.dietetyk)

Witamina C

Czy wiesz, że truskawki mają więcej witaminy C niż pomarańcze? Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest wszechstronnym składnikiem odżywczym, który odgrywa podstawową rolę w wielu procesach w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania i naprawy naczyń krwionośnych, budowy chrząstki, kolagenu, kości, zębów i tkanki bliznowatej. Witamina ta zwiększa również wchłanianie żelaza i kwasu foliowego z żywności pochodzenia roślinnego i działa jako silny przeciwutleniacz, który hamuje działania wolnych rodników. Substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że  ciało nie przechowuje jej, więc aby prawidłowo funkcjonować, należy spożywać ją regularnie.

Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C. Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu:
↪️ 155 mg potasu
↪️ 60mg witaminy C
↪️24 mg fosforu
↪️16 mg wapnia
↪️13 mg magnezu
↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu
↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie

dodała dietetyk
Paulina Górska

Pestycydy w truskawkach

O korzyściach wynikających z jedzenia owoców można mówić dużo. Na ich prozdrowotny wpływ cień rzucają pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Z jednej strony chronią one przed psuciem i robactwem, z drugiej – szkodzą. Zjadane regularnie mogą być przyczyną wielu schorzeń, między innymi: nowotworów, problemów z rozwojem płodu, zmian hormonalnych. Niestety, truskawka jest jednym z liderów wśród owoców o najwyższym stopniu zanieczyszczenia.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mleka roślinne

W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Mango i jego zaskakujące właściwości zdrowotne

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki to zdrowie w czystej postaci! Ekspertki z Czytamy Etykiety wyjaśniają, dlaczego warto je jeść

Truskawki nie wyglądają najlepiej? Wypróbuj prosty trik, dzięki któremu znów będą apetyczne

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Czarny bez – przepisy z owoców czarnego bzu na nalewkę, sok i dżem

Kobieta w basenie z arbuzem

Nawadnianie organizmu. Które owoce i warzywa mają najwięcej wody? Warto je jeść!

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Buteleczka z witaminą C leżąca na plasterkach cytryny

Witamina C – właściwości, występowanie i suplementacja. Jak należy ją dawkować?

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

6 najgorszych rzeczy dla twoich jelit

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm?

Stres oksydacyjny – jak zminimalizować jego wpływ na organizm? Poznaj 4 sposoby

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Rabarbar / istock

Czas na rabarbar! Dlaczego warto wrzucić go do koszyka, wyjaśniają eksperci z „Czytamy Etykiety”

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę