Przejdź do treści

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

truskawki
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Martyna Wojciechowska o depresji
Martyna Wojciechowska tłumaczy się z wpisu o depresji. „Sama byłam wiele razy na dnie”
ashleygraham
Ashley Graham urodziła. „Nasze życie zmieniło się na lepsze!”
Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą
Co najlepiej nawadnia organizm? Dietetyczka rozprawia się z mitami. Będziesz zaskoczona!
Potrawa z glutaminianem / unsplash
Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości
Klaps dla dziecka / Marcos Paulo Prado / Unsplash
„Wiesz co tatuś musi teraz zrobić. Muszę dać ci klapsa…” Książka Tedda Trippa „Pasterz serca dziecka” promuje bicie dzieci (i niemowląt!) za karę

Świeże truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych produktów. Słodkie, lekko cierpkie jagody należą do owoców o dużej zawartości antyoksydantów, a korzyści z ich spożywania są spore. Aby jednak dostarczać sobie bogactwa wartości, warto wybierać lokalne warzywniaki i owoce polskiego pochodzenia, w ten sposób unikniemy środków chemicznych związanych z transportowaniem. Tak, wiemy, że trudno jest się powstrzymać, ale pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu przed ich spożyciem. 

Następnym razem, gdy pomyślisz o makaronie na obiad, spróbuj zjeść posiłek z miską świeżych truskawek na deser. Jedzenie ich wpływa na kontrolę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może być pomocne przy cukrzycy typu 2 lub chorobach metabolicznych. Dodatkowo, duża zawartość polifenoli wpływa na trawienie i wchłanianie węglowodanów. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są ważne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek wytwarzanych z zanieczyszczeń, światła słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku fizycznego. Wraz ze wzrostem spożycia pokarmu roślinnego zmniejsza się ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują. Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy.

napisała dietetyk Gabriela Urbańska, na swoim profilu na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chyba nikogo nie trzeba namawiać na dodatkową porcję truskawek 🙈❤️🍓? ________ Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C (mają jej więcej niż cytryny czy pomarańcze 🔝). Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Uśredniłam tę wartość w grafice do 80% – abyście sięgnęli po kolejną porcję 😁🍓 Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu: ↪️ 155 mg potasu ↪️ 60mg witaminy C ↪️24 mg fosforu ↪️16 mg wapnia ↪️13 mg magnezu ↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu ↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie 😍 Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Warto je jeść 🤗 Uwielbiam wszystkie ciasta, omlety i owsianki z truskawkami 🙈 chętnie odwiedzę Twój profil i poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie truskawek 😏🍓 daj o sobie znać w komentarzu☺️ _______ Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują 😰 Jeśli nie masz dostępu do owoców z własnej działki lub od zaufanego rolnika, to lepiej wybierać te z certyfikatem ekologicznym. ______ Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku 🥰 ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy. Już za niedługo bazarki i targi będą obfitować w najlepsze, polskie owoce🍓😍 💬 Truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok. W szczycie sezonu warto robić zapasy 🤗 ______ #infografika #wiemcojem #truskawki #polskietruskawki #truskawki🍓 #strawberries #zdrowejedzenie #zdrowadieta #pyszne #smaczneizdrowe #witaminac #kwaselagowy #flawonoidy #blonnik #iletokalorii #kcal #redukcjazgłowa #dietabezdiety #jemświadomie #naturalnażywność #dobreznatury #porcjaowoców #jemowoce #truskawka #jemzdrowo #wiemcodobre #ciekawostkidietetyczne #kalorie #dietetyk

Post udostępniony przez 🥑Gabriela Urbańska🥑 (@nutriga.dietetyk)

Witamina C

Czy wiesz, że truskawki mają więcej witaminy C niż pomarańcze? Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest wszechstronnym składnikiem odżywczym, który odgrywa podstawową rolę w wielu procesach w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania i naprawy naczyń krwionośnych, budowy chrząstki, kolagenu, kości, zębów i tkanki bliznowatej. Witamina ta zwiększa również wchłanianie żelaza i kwasu foliowego z żywności pochodzenia roślinnego i działa jako silny przeciwutleniacz, który hamuje działania wolnych rodników. Substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że  ciało nie przechowuje jej, więc aby prawidłowo funkcjonować, należy spożywać ją regularnie.

Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C. Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu:
↪️ 155 mg potasu
↪️ 60mg witaminy C
↪️24 mg fosforu
↪️16 mg wapnia
↪️13 mg magnezu
↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu
↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie

dodała dietetyk
Paulina Górska

Pestycydy w truskawkach

O korzyściach wynikających z jedzenia owoców można mówić dużo. Na ich prozdrowotny wpływ cień rzucają pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Z jednej strony chronią one przed psuciem i robactwem, z drugiej – szkodzą. Zjadane regularnie mogą być przyczyną wielu schorzeń, między innymi: nowotworów, problemów z rozwojem płodu, zmian hormonalnych. Niestety, truskawka jest jednym z liderów wśród owoców o najwyższym stopniu zanieczyszczenia.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jajko

5 produktów zmniejszających apetyt

Co jeść, żeby nie zachorować zimą? Jak wesprzeć swoją dietę, tłumaczy dietetyczka Katarzyna Stachurska

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

zupa w proszku

Potrawy z proszku – czy wiesz, co jest w ich składzie? Nie będziesz zadowolona

talerz zdrowego jedzenia

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Kobieta je jedzenie z pudełka

Jesz tylko dwa lub trzy posiłki dziennie? Dietetyczka tłumaczy, czy to problem

Pieczone zimowe owoce

Plastry pomarańczy i fiolki na białym tle

Czy lewoskrętna witamina C istnieje? Sprawę wyjaśnia farmaceutka

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Kubek z naparem z owoców z dzikiej róży z dodatkiem cytryny

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia