Przejdź do treści

Truskawka – bomba antyoksydantów, witaminy C i lider wśród najbardziej zanieczyszczonych owoców

truskawki
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Świeże truskawki to jedne z najbardziej popularnych, orzeźwiających i zdrowych produktów. Słodkie, lekko cierpkie jagody należą do owoców o dużej zawartości antyoksydantów, a korzyści z ich spożywania są spore. Aby jednak dostarczać sobie bogactwa wartości, warto wybierać lokalne warzywniaki i owoce polskiego pochodzenia, w ten sposób unikniemy środków chemicznych związanych z transportowaniem. Tak, wiemy, że trudno jest się powstrzymać, ale pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu przed ich spożyciem. 

Następnym razem, gdy pomyślisz o makaronie na obiad, spróbuj zjeść posiłek z miską świeżych truskawek na deser. Jedzenie ich wpływa na kontrolę cukru we krwi i wrażliwość na insulinę, co może być pomocne przy cukrzycy typu 2 lub chorobach metabolicznych. Dodatkowo, duża zawartość polifenoli wpływa na trawienie i wchłanianie węglowodanów. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są ważne dla ochrony komórek przed działaniem wolnych rodników – szkodliwych cząsteczek wytwarzanych z zanieczyszczeń, światła słonecznego, dymu, a nawet długotrwałego wysiłku fizycznego. Wraz ze wzrostem spożycia pokarmu roślinnego zmniejsza się ryzyko chorób serca, cukrzycy i raka.

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują. Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy.

napisała dietetyk Gabriela Urbańska, na swoim profilu na Instagramie

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Chyba nikogo nie trzeba namawiać na dodatkową porcję truskawek ?❤️?? ________ Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C (mają jej więcej niż cytryny czy pomarańcze ?). Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Uśredniłam tę wartość w grafice do 80% – abyście sięgnęli po kolejną porcję ?? Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu: ↪️ 155 mg potasu ↪️ 60mg witaminy C ↪️24 mg fosforu ↪️16 mg wapnia ↪️13 mg magnezu ↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu ↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie ? Truskawki są bogatym źródłem kwasu elagowego, flawonoidów i antyoksydantów. Warto je jeść ? Uwielbiam wszystkie ciasta, omlety i owsianki z truskawkami ? chętnie odwiedzę Twój profil i poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie truskawek ?? daj o sobie znać w komentarzu☺️ _______ Niestety, są bardzo wrażliwe na pestycydy i chemiczne środki ochrony roślin, które kumulują ? Jeśli nie masz dostępu do owoców z własnej działki lub od zaufanego rolnika, to lepiej wybierać te z certyfikatem ekologicznym. ______ Zachęcam aby wspierać lokalne warzywniaki i wybierać polskie truskawki, które oprócz wspaniałego smaku ? ograniczają zanieczyszczenia związane z transportem żywności i nadmiarem chemicznych środków stosowanych do uprawy. Już za niedługo bazarki i targi będą obfitować w najlepsze, polskie owoce?? ? Truskawki podczas mrożenia zachowują większość swoich wartości odżywczych i świetnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań i deserów przez cały rok. W szczycie sezonu warto robić zapasy ? ______ #infografika #wiemcojem #truskawki #polskietruskawki #truskawki? #strawberries #zdrowejedzenie #zdrowadieta #pyszne #smaczneizdrowe #witaminac #kwaselagowy #flawonoidy #blonnik #iletokalorii #kcal #redukcjazgłowa #dietabezdiety #jemświadomie #naturalnażywność #dobreznatury #porcjaowoców #jemowoce #truskawka #jemzdrowo #wiemcodobre #ciekawostkidietetyczne #kalorie #dietetyk

Post udostępniony przez ?Gabriela Urbańska? (@nutriga.dietetyk)

Witamina C

Czy wiesz, że truskawki mają więcej witaminy C niż pomarańcze? Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest wszechstronnym składnikiem odżywczym, który odgrywa podstawową rolę w wielu procesach w organizmie. Jest niezbędny do utrzymania i naprawy naczyń krwionośnych, budowy chrząstki, kolagenu, kości, zębów i tkanki bliznowatej. Witamina ta zwiększa również wchłanianie żelaza i kwasu foliowego z żywności pochodzenia roślinnego i działa jako silny przeciwutleniacz, który hamuje działania wolnych rodników. Substancja ta jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że  ciało nie przechowuje jej, więc aby prawidłowo funkcjonować, należy spożywać ją regularnie.

Te pyszne owoce kryją w sobie bogactwo witaminy C. Szklanka truskawek spełnia 88% zapotrzebowania na ten składnik w przypadku dorosłych kobiet i 73% zapotrzebowania dla mężczyzn. Jedząc truskawki dostarczysz do organizmu:
↪️ 155 mg potasu
↪️ 60mg witaminy C
↪️24 mg fosforu
↪️16 mg wapnia
↪️13 mg magnezu
↪️2 g błonnika ↪️0.7g białka ↪️0.3 g tłuszczu
↪️7.7 g węglowodanów ↪️zaledwie 32 kalorie

dodała dietetyk
Paulina Górska

Pestycydy w truskawkach

O korzyściach wynikających z jedzenia owoców można mówić dużo. Na ich prozdrowotny wpływ cień rzucają pestycydy, czyli środki ochrony roślin. Z jednej strony chronią one przed psuciem i robactwem, z drugiej – szkodzą. Zjadane regularnie mogą być przyczyną wielu schorzeń, między innymi: nowotworów, problemów z rozwojem płodu, zmian hormonalnych. Niestety, truskawka jest jednym z liderów wśród owoców o najwyższym stopniu zanieczyszczenia.

Domowy sposób na oczyszczenie warzyw i owoców z pestycydów

1. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i octem – najlepiej jabłkowym, ale może też być inny (około pół szklanki octu na 4 szklanki wody).
2. Moczenie warzyw i owoców przez około 5 minut w misce z wodą i sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody oczyszczonej na 4 szklanki wody).
3. Dokładne wypłukanie warzyw i owoców.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: