Przejdź do treści

Wątroba jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym narządem w naszym organizmie. Jak o nią zadbać?

Zielona herbata / rawpixel
Zielona herbata / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wątroba, według medycyny chińskiej – narząd należący do elementu drzewa, jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym organem w naszym organizmie. Mamy ją jedną, więc tym bardziej musimy o nią szczególnie dbać. Co obciąża wątrobę? I co robić, by funkcjonowała prawidłowo? Joanna Brejecka-Pamungkas wyjaśniła to w swoim najnowszym poście.

Co obciąża wątrobę?

Wątrobę najbardziej obciąża zbyt duża ilość tłuszczu, zwłaszcza tłuszcze przetworzone, środki chemiczne, używki i konserwanty. Tradycyjna filozofia medycyny chińskiej mówi: gdy wątroba jest zdrowa, to możliwy jest swobodny i lekki przepływ energii przez nasze ciało. Kiedy osoba jest zharmonizowana, nie powinno dochodzić do powstawania stresu czy napięcia.

„Osoby o zdrowej wątrobie są spokojne, z łatwością dokonują trafnych wyborów i są znakomitymi przywódcami. Brzmi wspaniale, prawda? Myślę, że naprawdę warto zadbać o naszą szczególną oczyszczalnię” – wyjaśnia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wątroba – jak o nią dbać?

Ekspertka dodaje, na co należy zwracać uwagę.

„Dla prawidłowego funkcjonowania wątroby bardzo ważny jest sen przed godz. 23:00, aby mogła się w pełni zregenerować podczas godzin szczytowej aktywności pomiędzy 23:00 a 3:00 w nocy.

Bardzo często spotykam się z zastojami w wątrobie. Pokarmy, które będą umożliwiały wyjście z zastoju, to np. rukiew wodna, cebulowate, natka gorczycy, kurkuma, bazylia, liść laurowy, imbir, chrzan, mięta, melisa, kardamon, kmin rzymski i korzeń arcydzięgla litwora.

Gorzkie i kwaśne pokarmy zbierają nadmiar toksyn wątrobowych. W taki sposób będzie działał ocet, złagodzić go można przez dodatek miodu oraz wody – taką mieszankę można pić codziennie przed tydzień, dwa, najlepiej na czczo. Przynosi ona wspaniałe efekty. Nie każdy może ją jednak stosować, szczególnie nie nadaje się dla osób z podrażnioną śluzówką żołądka. Wtedy należy zachować ostrożność i stosować na próbę małe ilości octu” – pisze specjalistka.

I wyjaśnia, że pracę wątroby odciążą również gorzkie zioła, tj. korzeń mniszka lekarskiego, korzeń goryczki, glistnik jaskółcze ziele, kłącze perzu, bylica piołun, nasiona ostropestu plamistego czy koszyczki rumianku.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

‼️WIOSNA‼️ – zadbaj o wątrobę U współczesnego człowieka to wątroba (narząd należący do elementu Drzewa – wg Medycyny Chińskiej) jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym narządem w naszym organizmie. ➡️Co obciąża wątrobę?⬅️ Najbardziej obciąża ją zbyt duża ilość tłuszczu, zwłaszcza tłuszcze przetworzone, środki chemiczne, używki i konserwanty. Tradycyjna filozofia medycyny chińskiej mówi, iż gdy wątroba jest zdrowa to możliwy jest swobodny i lekki przepływ energii przez nasze ciało. Kiedy osoba jest zharmonizowana, nie powinno dochodzić do powstawania stresu czy napięcia. Osoby o zdrowej wątrobie są spokojne, z łatwością dokonują trafnych wyborów i są znakomitymi przywódcami. Brzmi wspaniale, prawda? ➡️Myślę, że naprawdę warto zadbać o naszą szczególną oczyszczalnię.⬅️ ⬆️Bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania wątroby sen przed 23, aby mogła się w pełni zregenerować podczas godzin szczytowej aktywności pomiędzy 23:00 a 3:00 w nocy⬇️ Bardzo często spotykam się z zastojami w wątrobie. ➡️Pokarmy, które będą umożliwiały wyjście z zastoju to np. rukiew wodna, cebulowate, natka gorczycy, kurkuma, bazylia, liść laurowy, imbir, chrzan, mięta, melisa, kardamon, kmin rzymski i korzeń arcydzięgla litwora. ⬅️ Gorzkie i kwaśne pokarmy zbierają nadmiar toksyn wątrobowych. W taki sposób będzie działał ocet, złagodzić go można przez dodatek miodu oraz wody- taką mieszankę można pić codziennie przed tydzień-dwa, najlepiej na czczo. Przynosi ona wspaniałe efekty. ⬆️Nie każdy może ją jednak stosować, szczególnie nie nadaje się dla osób z podrażnioną śluzówką żołądka- wtedy należy zachować ostrożność i stosować na próbę małe ilości octu. Gorzkie zioła, które wątroba uwielbia to tj. korzeń mniszka lekarskiego, korzeń goryczki, glistnik jaskółcze ziele, kłącze perzu, bylica piołun, nasiona ostropestu plamistego, koszyczki rumianku szlachetnego znakomicie odciążą pracę wątroby. A jak się miewa Twoja wątroba??? #zdrowie #dieta #fit #health #zdrowejedzenie #motywacja #poland #healthyfood #polska #family #siła #familytime #polishgirl #naturopata #healthylifestyle #diet #polishboy #warszawa #healthy #motivation #polska #bio #kandydoza #zdrowo #odchudzanie #eko #candida #eco

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas jest dyplomowaną naturopatką ze Stanów Zjednoczonych (ND – naturopatic doctor), dietetyczką holistyczną, terapeutką medycyny chińskiej, terapeutką Tuiny pediatrycznej, szkoleniowcem.

Od blisko 10 lat prowadzi gabinet Natural Healing, gdzie kompleksowo zajmuje się wsparciem zdrowia całych rodzin. Pracując z pacjentami, posługuje się naukowymi metodami z zakresu medycyny naturalnej, ziołolecznictwa oraz dietetyki wg medycyny chińskiej.

Ekspertka jest też aktywna w mediach społecznościowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.