Przejdź do treści

„Ważna jest metoda parzenia”. Dietetyk wyjaśnia, czy herbata z cytryną szkodzi

Herbata z cytryną
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chrup, chrup pora!
„Konsekwencje pracoholizmu to wyczerpanie fizyczne i emocjonalne”. Kiedy za bardzo kochasz swoją pracę?
Doskwiera ci ciągłe zmęczenie? To może być objaw poważnej dolegliwości. Zbadaj się
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem

Herbata rozgrzewająca z cytryną i miodem, to standard, gdy złapie nas przeziębienie lub wrócimy z wieczornego spaceru. Jednak czasem możemy usłyszeć zarzuty: „toksyczna dla organizmu”, „powoduje raka, chorobę Alzheimera”. O tym, czy faktycznie herbata z cytryną to szkodliwe połączenie, porozmawiałam z mgr Marią Przyborowską-Sapek, dietetyczką. 

Urszula Gruszka: Czy glin zawarty w herbacie jest szkodliwy?

Maria Przyborowska-Sapek: Herbata rośnie w glebach o dużej zawartości glinu, który przenika do liści. Im dłużej dojrzewa liść, tym większa jego zawartość. Jest to pierwiastek nierozpuszczalny w wodzie, więc jeśli nie dodamy soku z cytryny, wówczas tylko niewielka jego ilość przeniknie do naparu. Czy glin jest szkodliwy dla zdrowia? Światowa Organizacja Zdrowia określiła bezpieczną dzienną dawkę i wynosi 7 mg/kg masy ciała/tydzień. Przeliczając to na dni, jest to 1 mg pierwiastka na 1 kg masy ciała dziennie, zatem człowiek o masie 60 kg może przyjąć około 60 mg glinu, bez szkodliwego wpływu na zdrowie.

Ile zatem można wypić filiżanek herbaty dziennie?

Trudno dokładnie oszacować konkretną ilość, ponieważ to zależy od jakości i rodzaju herbaty. Większą ilość aluminium mają te w torebkach, ponieważ są produkowane zazwyczaj z kiepskiej jakości surowca, który dodatkowo rozdrabnia się, umożliwiając wypłukiwanie pierwiastka. Z liści herbaty do wody przechodzi 20-50 procent, ale jest to uzależnione również od czasu parzenia i temperatury wody. Jeśli do naparu dodamy cytrynę, zawartość glinu będzie większa. Jeśli ktoś pije dziennie mniej niż 5 filiżanek herbaty, nie zagraża to jego zdrowiu.

 

kubek herbaty trzymany w dłoniach

W jakich jeszcze produktach spożywczych występuje glin?

Glin znajduje się niemalże we wszystkich produktach, ale w różnych ilościach. W mięsie, mleku, serze, truskawkach. Gdybyśmy chcieli całkowicie wyeliminować spożywanie go, musielibyśmy przestać jeść. Znajduje się również w wodzie i lekach. Niemniej jednak, jego nadmierne spożywanie nie jest obojętne dla organizmu człowieka.

Po wyjęciu torebki lub liści z naczynia, można śmiało dodać cytrynę. Metodą, którą nie powinno się stosować, a przynajmniej nie nadużywać, jest dodawanie soku z cytryny do filiżanki lub kubka, w którym znajdują się fusy herbaty

Obalmy lub potwierdźmy. Czy herbata z cytryną to „zabójcze” połączenie?

Skupmy się na metodzie parzenia, bo od tego bardzo dużo zależy. Załóżmy, że herbata ma być przygotowana z cytryną. Pierwszą metodą jest zagotowanie wody i zaparzenie herbaty. Tworzy się esencja, napar. Po wyjęciu torebki lub liści z naczynia, można śmiało dodać cytrynę. Podczas parzenia w czystej wodzie aluminium praktycznie nie przechodzi do naparu i pozostaje w fusach, po ich wyjęciu pozostaje niewielka jego ilość. To metoda jest poprawna.

A jaka metoda parzenia jest niewłaściwa?

Metodą, którą nie powinno się stosować, a przynajmniej nie nadużywać, jest dodawanie soku z cytryny do filiżanki lub kubka, w którym znajdują się fusy herbaty. Następuje wówczas produkcja cytrynianu glinu, który wypłukuje glin z liści herbaty, a w konsekwencji jego ilość w naparze jest kilkukrotnie większa. Taki napój regularnie spożywany może negatywnie oddziaływać na organizm.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

Zainteresują cię również:

Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą

Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Zdrowy posiłek na stole

Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

szklanka wody

Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!