Przejdź do treści

„Ważna jest metoda parzenia”. Dietetyk wyjaśnia, czy herbata z cytryną szkodzi

Herbata z cytryną
zdjęcie: unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Facebook.com
„Jesteś piękna! Nieważne, czy masz po ciąży wystający brzuch, bliznę po cesarce czy bardziej wiszące cycki” – młoda mama pokazała prawdziwe zdjęcie po porodzie
Unsplash
Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają
Chcesz podkręcić swój seksualny apetyt? Sprawdź, czy twoja dieta jest bogata w tę witaminę
5 sygnałów, że należy zbadać cukier we krwi
istockphoto
„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Herbata rozgrzewająca z cytryną i miodem, to standard, gdy złapie nas przeziębienie lub wrócimy z wieczornego spaceru. Jednak czasem możemy usłyszeć zarzuty: „toksyczna dla organizmu”, „powoduje raka, chorobę Alzheimera”. O tym, czy faktycznie herbata z cytryną to szkodliwe połączenie, porozmawiałam z mgr Marią Przyborowską-Sapek, dietetyczką. 

Urszula Gruszka: Czy glin zawarty w herbacie jest szkodliwy?

Maria Przyborowska-Sapek: Herbata rośnie w glebach o dużej zawartości glinu, który przenika do liści. Im dłużej dojrzewa liść, tym większa jego zawartość. Jest to pierwiastek nierozpuszczalny w wodzie, więc jeśli nie dodamy soku z cytryny, wówczas tylko niewielka jego ilość przeniknie do naparu. Czy glin jest szkodliwy dla zdrowia? Światowa Organizacja Zdrowia określiła bezpieczną dzienną dawkę i wynosi 7 mg/kg masy ciała/tydzień. Przeliczając to na dni, jest to 1 mg pierwiastka na 1 kg masy ciała dziennie, zatem człowiek o masie 60 kg może przyjąć około 60 mg glinu, bez szkodliwego wpływu na zdrowie.

Ile zatem można wypić filiżanek herbaty dziennie?

Trudno dokładnie oszacować konkretną ilość, ponieważ to zależy od jakości i rodzaju herbaty. Większą ilość aluminium mają te w torebkach, ponieważ są produkowane zazwyczaj z kiepskiej jakości surowca, który dodatkowo rozdrabnia się, umożliwiając wypłukiwanie pierwiastka. Z liści herbaty do wody przechodzi 20-50 procent, ale jest to uzależnione również od czasu parzenia i temperatury wody. Jeśli do naparu dodamy cytrynę, zawartość glinu będzie większa. Jeśli ktoś pije dziennie mniej niż 5 filiżanek herbaty, nie zagraża to jego zdrowiu.

 

kubek herbaty trzymany w dłoniach

W jakich jeszcze produktach spożywczych występuje glin?

Glin znajduje się niemalże we wszystkich produktach, ale w różnych ilościach. W mięsie, mleku, serze, truskawkach. Gdybyśmy chcieli całkowicie wyeliminować spożywanie go, musielibyśmy przestać jeść. Znajduje się również w wodzie i lekach. Niemniej jednak, jego nadmierne spożywanie nie jest obojętne dla organizmu człowieka.

Po wyjęciu torebki lub liści z naczynia, można śmiało dodać cytrynę. Metodą, którą nie powinno się stosować, a przynajmniej nie nadużywać, jest dodawanie soku z cytryny do filiżanki lub kubka, w którym znajdują się fusy herbaty

Obalmy lub potwierdźmy. Czy herbata z cytryną to „zabójcze” połączenie?

Skupmy się na metodzie parzenia, bo od tego bardzo dużo zależy. Załóżmy, że herbata ma być przygotowana z cytryną. Pierwszą metodą jest zagotowanie wody i zaparzenie herbaty. Tworzy się esencja, napar. Po wyjęciu torebki lub liści z naczynia, można śmiało dodać cytrynę. Podczas parzenia w czystej wodzie aluminium praktycznie nie przechodzi do naparu i pozostaje w fusach, po ich wyjęciu pozostaje niewielka jego ilość. To metoda jest poprawna.

A jaka metoda parzenia jest niewłaściwa?

Metodą, którą nie powinno się stosować, a przynajmniej nie nadużywać, jest dodawanie soku z cytryny do filiżanki lub kubka, w którym znajdują się fusy herbaty. Następuje wówczas produkcja cytrynianu glinu, który wypłukuje glin z liści herbaty, a w konsekwencji jego ilość w naparze jest kilkukrotnie większa. Taki napój regularnie spożywany może negatywnie oddziaływać na organizm.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

Zainteresują cię również:

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona – na co pomaga ta niezwykła roślina?

lody agrestowe

Jak agrest skończył w… lodach

jak być fit na wakacjach

Jak być fit na wakacjach?

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

cukier jedzenie nastrój

Jedzenie, które zmienia nastrój

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

pexels.com

Groźne interakcje leków z jedzeniem. Znasz je?

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

śniadanie

NIE dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

„Kupowanie żywności bio, eko i slow food jest bardzo modne. Ludzie płacą krocie, ale nikt nie wie, w jakich warunkach hodowla, ubój i produkcja się odbywa” – mówi pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym