Przejdź do treści

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać

Wciąż masz zapasy jedzenia? Zobacz, jak długo możesz je przechowywać i jak je wykorzystać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!
Osobowość zależna (DPD) – co to jest, przyczyny, leczenie
Nowe wytyczne rządu. Przez trzy najbliższe dni będą zamknięte cmentarze, od poniedziałku nakaz pracy zdalnej dla pracowników biurowych
„Uznałem, że tradycja jest mniej ważna niż życie”. Premier ogłosił, co z cmentarzami w Dzień Wszystkich Świętych, są też nowe wytyczne odnośnie pracy biurowej
Miley Cyrus, Patti Smith, Juliette Binoche
Zagraniczne gwiazdy wspierają protest kobiet w Polsce. Wśród nich Patti Smith, Miley Cyrus czy Juliette Binoche
Tabletki
Chory na COVID-19 lekarz Dawid Ciemięga radzi, jak wspomagać swoje leczenie w domu

Dotychczasowe przyzwyczajenia w kwestii robienia zakupów i przyrządzania jedzenia ostatnio się nieco się zmieniły. Zaczęliśmy więcej gotować w domu i robić zapasy. Pytanie brzmi: jak długo i w jakich warunkach możemy bezpiecznie przechowywać żywność?

Poniżej znajdziesz parę rad, które pomogą ci rozsądnie zarządzać własną kuchnią, tak, by nie marnować jedzenia. Dowiesz się, w jakim czasie i w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze w zależności od ich rodzaju i sposobu przyrządzania.

Dania wcześniej przyrządzone – gotowane, pieczone, smażone

Jeśli zamawiałaś coś na wynos, ale rozmiar dania przerósł twoje oczekiwania i apetyt, możesz śmiało odłożyć pozostałą część na później. Tak samo z daniami, które przyrządzałaś sama. Gotowe potrawy zazwyczaj obowiązuje zasada 3 dni, jednak jeśli z jakiś przyczyn twoje ciało jest osłabione lub bardziej narażone na działanie drobnoustrojów przez obniżoną odporność, nie powinnaś jeść nieświeżych potraw, tzn. takich, które mają więcej niż 24 godziny. Dotyczy to także kobiet w ciąży lub osób starszych.

Dr Lydia Buchtmann z Food Safety Information Council odradza spożywanie nieświeżego jedzenia z powodu bakterii, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Infekcje bakteriami listerii są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży i osób z nadwątlonym układem immunologicznym. Dlatego jeśli nie chcesz by jedzenie się zmarnowało, najlepiej zamiast do lodówki, włóż je od razu do zamrażalnika.

Jeśli kupiłaś danie w garmażerce i widnieje na nim data przydatności do spożycia, trzymaj się tego terminu lub – znów – zdecyduj się na zamrożenie potrawy. Dania, które podgrzewasz drugi raz powinny być odpowiednio gorące, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Temperatura 75 st. C powinna wystarczyć, by twoje jedzenie było smaczne i zdrowe.

Przeterminowana żywność / unsplash

Surowe mięso – niech trafi do zamrażarki

To, jak długo możemy przechowywać surowe mięso, zależy od jego opakowania i miejsca przechowywania. Mikrobiolog i profesor na Uniwersytecie UNSW w Sydney, Julian Cox, mówi: „Opakowanie z folii lub próżniowe, ogranicza rozwój mikroorganizmów, dzięki odcięciu dopływu powietrza do produktu”. Dlatego taki produkt pozostaje świeży na dłużej, niż mięso bez takiego opakowania.

Poza tym psujące się mięso nie jest „dyskretne”. Bardzo łatwo poznać pierwsze oznaki jego nieprzydatności do spożycia, np. po kolorze i zapachu. Dlatego, gdy masz go za dużo, zamrożenie mięsa jest dobrym rozwiązaniem, uchroni je przed namnażaniem się bakterii. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je rozmrażać i później podgrzać do co najmniej 75 st. C.

Długowieczne konserwy

Żywność, która znajduje się w metalowych puszkach ma chyba najdłuższy możliwy termin przydatności do spożycia. Dotyczy to za równo pokarmów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Niektóre tego typu towary nie mają określonego dokładnie terminu, w którym przypuszczalnie mogłyby się zepsuć, bo jest to tak odległa data.

Długoterminowość wynika ze specyfiki procesu przygotowania i pakowania. Linia produkcyjna produktów przygotowanych do hermetycznego zamknięcia musi być maksymalnie sterylna, by uniknąć potencjalnych zanieczyszczeń czy drobnoustrojów, które mogłyby się namnażać w puszcze. Jeśli możesz zaufać producentowi w kwestii jakości, to powinnaś zachować czujność i sprawdzać przed zakupem lub jedzeniem. Sprawdź, czy puszka nie została uszkodzona, czy nie wycieka z niej płyn lub czy nie jest nienaturalnie napuchnięta. Wszelkie uszkodzenia mogą zdarzyć się w transporcie lub na półkach sklepowych.

Gdy już otworzysz ulubioną puszkę, zużyj ją w czasie, który producent podaje na opakowaniu. Zwykle jest to od 24 godzin do paru dni. Pamiętaj jednak, by przełożyć zawartość do innego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Co z nabiałem?

W przypadku nabiału nie mamy zbyt wielkiego pola do wydłużania przydatności do spożycia, musimy stosować się do terminów znajdujących się na opakowaniach. Dr Butchmann potwierdza: „Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser powinny być przechowywane w lodówce i zużyte zgodnie z terminem przydatności do spożycia”.

Jak długo można przechowywać świeże warzywa i owoce?

Proces gnilny w przypadku owoców i warzyw jest bardzo indywidualny i zależny od wielu czynników, takich jak: rodzaj produktu, sposób jego uprawy, zbioru, pakowania i przechowywania. Większość warzyw najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie przeznaczonej na tego typu żywność. Są pewne wyjątki, takie jak ziemniaki czy pomidory, które lepiej czują się w zaciemnionym, chłodnym miejscu twojej kuchni, niż za drzwiczkami chłodziarki. Podobnie owoce – tym, które nie przepadają za dojmującym chłodem, wystarczy zapewnić trochę cienia. Dla przykładu, jeśli kupiłaś niezbyt dojrzałe banany, na blacie twojej kuchni powoli dojrzeją i będą jeszcze dobre przez tydzień, a nawet 10 dni. Natomiast, gdy ziemniaki stoją zbyt długo, mogą zacząć kiełkować, co według niektórych badań jest jednoznaczne z ich niezdatnością do spożycia.

 

Źródło: abc.net

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Slow food – co to jest? Jak wdrożyć je w życie? Porady

5 dobrych konserwantów. Ich nie musisz unikać

Chleb tostowy

Chleb tostowy – kalorie, skład. Czy chleb tostowy jest zdrowy?

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Wybierasz się na piknik? O tych zasadach musisz pamiętać

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

W jakiej temperaturze prać ubrania? Naukowcy mają zalecenia

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

10 produktów, których nie powinnaś podawać swojemu psu

Poranny prysznic czy wieczorna kąpiel? Co jest dla nas lepsze?

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Gorąco? 7 porad, które ułatwią ci zasypianie

Spacer po posiłku? Dobry pomysł. A może lepiej trochę poczekać?

Brak snu nie jest niczym dobrym, ale jego nadmiar też ma negatywne konsekwencje

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Poziom żelaza we krwi a długość życia – jaka jest zależność?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Seks oralny zaburza mikroflorę pochwy? Naukowcy widzą związek

Odkażasz ciągle dłonie? Sprawdź, czy na pewno robisz to dobrze

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.