Przejdź do treści

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?
Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Mamy polski lek na COVID-19! To pierwszy taki produkt na świecie
Mamy polski lek na COVID-19. To pierwszy taki produkt na świecie
Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie
9 sygnałów, że jesz za dużo soli
Kobieta chora na COVID-19 wyszła na zakupy. Sąd wydał wyrok
Kobieta chora na COVID-19 wyszła z domu na zakupy. Teraz sąd wydał wyrok
Lifting rzęs. Na czym polega popularny zabieg i jakie ma zalety?/Pexels
Lifting rzęs. Na czym polega popularny zabieg i jakie ma zalety?
Tabletki
Rosyjski lek na COVID-19 już w aptekach. Jego cena: równowartość średniej rosyjskiej emerytury

Trudno określić, ilu mamy w Polsce wegan i wegetarian. Badanie opinii publicznej z 2013 roku podaje, że dietę wegetariańską stosuje ponad milion dorosłych Polaków, z czego pół miliona w ogóle nie spożywa produktów odzwierzęcych. W danych widać też wyraźny trend rozwojowy, co oznacza, że do dnia dzisiejszego kolejne setki tysięcy osób mogły przejść na dietę roślinną. Na czym polegają i skąd się wywodzą różnice pomiędzy weganizmem a wegetarianizmem?

Czego nie jedzą weganie?

Zapewne większość czytelniczek kojarzy dietę wegańską jako bardziej restrykcyjną niż wegetariańska. I całkiem słusznie, gdyż weganizm wyklucza spożywanie wszystkich produktów odzwierzęcych, natomiast wegetarianizm – jedynie mięsa. Oznacza to, że technicznie każda dieta wegańska jest również wegetariańska, natomiast nie każdy wegetarianin jest weganinem.

Dieta wegańska należy do bardzo restrykcyjnych i wymaga rezygnacji z wielu kategorii żywności, bez których olbrzymia część Polaków nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Weganin nie zje nie tylko mięsa, ale żadnego artykułu spożywczego, do produkcji których użyto składnika pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie spożywają więc nabiału i jaj, a co za tym idzie – większości czekolad (zawierają mleko) czy ciast (zawierają mleko i jajka). Zadziwiająco wiele żywności przetworzonej ma w sobie żelatynę, substancję żelującą pozyskaną poprzez gotowanie kości, skór oraz ścięgien zwierząt. Na liście nieakceptowanych produktów są również popularne barwniki – karmin (E-120), barwiący jedzenie na czerwono, do którego produkcji używa się czerwców z rodzaju Dactylopius coccus, a nawet… niektóre rodzaje piwa. Wynika to ze stosowania karuku (kleju rybnego) do usuwania zmętnień.

Dieta wegańska to styl życia

Weganie najczęściej odrzucają spożycie produktów odzwierzęcych z powodu wyznawanych wartości lub przekonań religijnych. Kwestie zdrowotne są tu drugorzędne, chociaż odpowiednio skomponowana dieta wegańska jest zdrowa i pełnowartościowa. Biorąc pod uwagę jedynie zasady zdrowego odżywiania, unikanie niektórych neutralnych substancji, jak naturalne barwniki, nie ma większego sensu.

Celem weganizmu jest jednak nie optymalizacja diety, a nawet wszystko sprzeciw wobec eksploatacji zwierząt przez człowieka. Jak tłumaczy na swojej stronie Stowarzyszenie Empatia, propagujące dietę wegańską w Polsce:

„Hodowla zwierząt dla mleka, jajek czy wełny jest taką samą eksploatacją zwierząt jak hodowla prowadzona w celu uzyskania mięsa. W równym stopniu wiąże się z zabijaniem zwierząt, choć nie jest to tak oczywiste i powszechnie wiadome. […] Weganizm jest optymalnym rozwiązaniem, bo bierze pod uwagę wszystkie istoty czujące i unika ich krzywdzenia i zabijania. Łączy w sobie zalety etyczne, ekologiczne i estetyczne (jest smaczny).”

Weganie zwracają także na kwestie ekologiczne i związane z wykorzystywaniem zasobów naturalnych. Hodowla zwierząt przeznaczonych na ubój może być główną przyczyną globalnego ocieplenia z uwagi na produkcję nawet 51% dwutlenku węgla pochodzenia androgennego. Wielu wegańskich aktywistów powtarza, że ograniczenie spożywania mięsa nawet o jeden mięsny posiłek mniej w tygodniu przyczynia się w większym stopniu do walki ze zmianą klimatu, niż całkowita rezygnacja z plastikowych torebek i słomek przez rok.

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Jak zacząć dietę wegańską?

Jeśli pragniesz ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów etycznych lub zdrowotnych, zdecydowanie prostszą sprawą jest rozpoczęcie od jednej z nie-wegańskich diet wegetariańskich lub kilku obiadów bezmięsnych w tygodniu.

Faktem jest, że Polacy spożywają za dużo mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i wołowiny. Wielu z nas nie zna wielu wegańskich lub wegetariańskich przepisów obiadowych. Dlatego warto powoli uczyć się sporządzania nowych potraw. Można też rozważyć przejście na jedną z diet wegetariańskich, takich jak:

  • Laktoowowegetarianizm – wyklucza jedynie spożywanie mięsa, dozwolone są wszystkie produkty odzwierzęce, w tym jajka i nabiał.
  • Laktowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie nabiału, laktowegetarianie nie jedzą mięsa i jajek.
  • Owowegetarianizm – owowegetarianie spożywają jajka, nie jedzą natomiast mięsa i nabiału.

Dieta laktoowowegetariańska jest o wiele łatwiejsza do utrzymania przez osoby, które wcześniej nie stosowały żadnych diet wykluczających niż dieta wegańska.

Unsplash.com

Weganizm a zdrowie

Odpowiednio skomponowane diety wegańskie i wegetariańskie są zdrowe. Jednakże wykluczając z naszego jadłospisu wiele składników musimy zadbać o optymalizację posiłków. Zwłaszcza weganizm wymaga włączenia do diety niekiedy nieoczywistych źródeł witamin i minerałów.

Tak więc kwasy omega-3, znajdujące się głównie w mięsie ryb, weganie zastępują orzechami bądź mielonym siemieniem lnianym. Ważna jest odpowiednia podaż białka, przez co wiele potraw wegańskich bazuje na bogatych w białko warzywach strączkowych. Kontrolować należy też spożywanie wapnia oraz witaminy B12 – wiele gotowych produktów wegańskich jest więc wzbogacana o te składniki odżywcze.

Źródła:

http://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm

http://empatia.pl/weganizm/dlaczego/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Ostre jedzenie jest zdrowe!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

7 pokarmów bogatych w minerały. Warto włączyć je do diety

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Glukoza w ciąży - ważne badanie dla przyszłej mamy

Glukoza w ciąży – ważne badanie dla przyszłej mamy

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Badanie moczu pokaże, czy dobrze się odżywiasz

Czy możemy uzależnić się od żywności? Dietetyk wyjaśnia

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Zespół jelita drażliwego / istock

Zespół jelita drażliwego – jak żyć z tą chorobą? Gastroenterolog wyjaśnia

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”

Jak przyśpieszyć metabolizm? Wypróbuj te trzy sposoby

Koktajl zamiast soku

Nabiał a trądzik. Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Nabiał a trądzik. Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?