Przejdź do treści

Wiesz, jak dobrze korzystać z lodówki? Banalne pytanie? Okazuje się, że niekoniecznie

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.
Wiesz, jak prawidłowo korzystać z lodówki? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury
Połóg – pierwsze dni po porodzie
Połóg – co cię może zaskoczyć tuż po porodzie? Opisuje Natalia Białobrzeska
Przyczyny wzdęć i zaparć / istock
Wzdęcia i zaparcia. Masz z nimi problem? Naturoterapeutka wyjaśnia możliwe przyczyny ich występowania
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
koronawirus, transmisja koronawirusa
Dlaczego niektórzy roznoszą koronawirusa bardziej niż inni?

Zatrucie pokarmowe to coś, czego doświadczyła chyba każda z nas. Odpowiada za nie m.in. jedzenie zakażone bakteriami. Bardzo często przyczyną zatruć jest niewłaściwe przechowywanie pożywienia w lodówce.

Mniejszą lub większą lodówkę w gospodarstwie domowym posiada chyba każdy. Wydaje się, że korzystanie z niej nie jest niczym skomplikowanym, jednak bardzo często popełniamy podstawowe błędy, które nie dość, że szkodzą sprzętowi, to w dodatku mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Na co powinnyśmy zwracać uwagę?

Sprzątaj na bieżąco

Coś się wylało? Widzisz, że półki są brudne? Posprzątaj to od razu. Jeśli tego nie zrobisz, żywność, którą przechowujesz w lodówce może zostać zanieczyszczona, a w konsekwencji – sprawić, że będziesz miała problemy żołądkowe. Warto nie tylko na bieżąco usuwać widoczne zabrudzenia, ale i regularnie myć lodówkę – nawet, jeśli wydaje się być czysta.

Zwracaj uwagę na daty

Często nie przyglądamy się datom, które znajdują się na opakowaniach produktów. Czy to tych, na sklepowych półkach, czy tych, które już mamy w domu. Dokupujemy kolejne i zjadamy je, nie kierując się tym, które z nich przeterminują się jako pierwsze. A gdy odkryjemy, że coś w naszej lodówce jest już nieważne – ląduje w koszu. Albo nie orientujemy się i zjadamy coś, czego data ważności już dawno minęła. Chociaż są produkty, po które możemy sięgnąć, gdy data ważności minęła, nie zwalnia nas to z obowiązku zwracania uwagi na oznaczenia. O czym pamiętać? „Należy spożyć do”, czyli termin przydatności do spożycia, określa czas, po upływie którego dany produkt nie nadaje się do wykorzystania. Z kolei „najlepiej spożyć przed końcem”, czyli data minimalnej trwałości, wskazuje czas, do którego produkt zachowuje swoje właściwości (pod warunkiem prawidłowego przechowywania).

Wybierz właściwą półkę

Właśnie – prawidłowe przechowywanie w lodówce także jest ważne. To, gdzie umieścimy dany produkt, ma olbrzymie znaczenie – temperatura w lodówce różni się w zależności od miejsca. Mięso powinniśmy przechowywać na dolnych półkach (z jednej strony dlatego, że jest tam chłodniej, z drugiej – aby, w razie wycieku płynów, zapobiec przedostawaniu się bakterii na inne produkty), warzywa i owoce w przeznaczonych do tego szufladach, a inne produkty, które należy przechowywać w lodówce (np. nabiał czy wędliny) – na środkowych lub górnych półkach.

Nie wkładaj zbyt dużo

Chociaż robienie zakupów na dłużej jest sensownym pomysłem, wypełnianie lodówki po brzegi nie jest niczym dobrym. Gdy jest w niej za dużo rzeczy, zimno nie jest w stanie się odpowiednio rozprzestrzenić, przez co wiele produktów może być przechowywanych w wyższej temperaturze, niż jest to zalecane. Może to doprowadzić do namnażania bakterii, a w konsekwencji – powodować zatrucie pokarmowe. Produkty, które wymagają przechowywania w lodówce lepiej dokupywać na bieżąco. Pamiętajmy także, że wielu rzeczy przed otwarciem nie musimy trzymać w lodówce (np. mleka w kartonie), a wiele produktów, które mamy w nadmiarze, możemy po prostu zamrozić (np. masło).

Zamykaj drzwi

Masz na coś ochotę, ale sama nie wiesz na co? Częstą praktyką jest otwieranie lodówki i sprawdzanie, co w niej mamy. Rozpakowujesz zakupy i wciąż otwierasz lodówkę, dokładając do niej kolejne rzeczy (albo w ogóle nie zamykasz drzwiczek, chcąc ułatwić sobie zadanie)? Takie praktyki nie są niczym dobrym – gdy drzwi będą otwarte zbyt długo, produkty, które znajdują się w lodówce, osiągną niewłaściwą temperaturę. Idealną sytuacją jest szybkie otwieranie i zamykanie drzwiczek, a jeśli nie udaje nam się tego robić, pamiętajmy, aby drzwi lodówki nie były otwarte dłużej niż dwie minuty.

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Gotuj z głową

Często przygotowujemy zbyt dużo jedzenia, a później nie jesteśmy w stanie tego przejeść. Aby go nie wyrzucać, zjadamy rzeczy, które nie są już pierwszej świeżości. Rozwiązanie? Jeśli ugotowałaś za dużo, część możesz zamrozić (oczywiście, jeśli dany rodzaj żywności się do tego nadaje). A jeśli chcesz jeść daną rzecz na bieżąco, pamiętaj, aby zrobić to w ciągu trzech-czterech dni od ugotowania potrawy.

Pilnuj temperatury

Zwróć uwagę na ustawienie temperatury lodówki i zamrażarki. Nowsze sprzęty mają ja regulowaną automatycznie, w starszych sami musimy wybrać właściwą temperaturę. Będą to cztery stopnie Celsjusza w chłodziarce i – 18 st. C w zamrażalce. Pamiętajmy także, że na zmianę temperatury w lodówce wpływa nie tylko ciągłe otwieranie drzwiczek, ale i wkładanie do niej zbyt ciepłych potraw – lepiej tego unikać.

Stosowanie powyższych zasad nie tylko sprawi, że będziemy lepiej wykorzystywać lodówkę, ale i unikniemy zatruć.

Źródło: EatThis

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bób. 7 powodów, dla których warto go jeść

Na boreliozę nie ma szczepionki, ale naukowcy mają inne rozwiązanie. Skuteczne?

Sok z selera cieszy się coraz większa popularnością. Warto przekonać się do jego smaku?

Nieustanny stres sprawia, że czujesz się emocjonalnie wypruta? Sprawdź, jak sobie pomóc

Nie możesz skupić się w pracy? Może na to wpływać kilka czynników

Bieganie sprawi, że twoje ciało będzie umięśnione? A może wręcz przeciwnie?

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Co ile zmieniać prześcieradło? Częściej, niż możesz sądzić

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Boisz się demencji na starość? Jest rozwiązanie: pij kawę

Poczucie lęku, niepewność jutra. Jak sobie radzić ze stresem?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jesteś na diecie ketogenicznej i ciągle boli cię głowa? Wyjaśniamy dlaczego

Gdy mamy zadania do wykonania, organizm nie ma czasu na chorowanie. Poddaje się, gdy mamy wolne

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Wiesz, że codziennie szkodzisz środowisku? 5 zachowań, które musisz porzucić

Pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia. Tych rzeczy nie będziemy chciały już nigdy dotykać

Uważaj na kleszcze. Niebezpieczna jest nie tylko borelioza. 6 chorób odkleszczowych

Niby banalna czynność, a większość osób robi to źle. Jak… siusiać?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Wydaje ci się, że nie jesteś poddenerwowana? Te symptomy mogą temu przeczyć

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?