Przejdź do treści

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Osobowość unikająca (APVD) – objawy, przyczyny, leczenie
Gaz pieprzowy a karmienie piersią. Mgr farmacji Karolina Morze radzi, co kobieta karmiąca powinna zrobić, jeśli zostanie nim zaatakowana
Gaz pieprzowy a karmienie piersią. Ekspertka radzi, co kobieta karmiąca powinna zrobić, jeśli zostanie nim zaatakowana
Seks i rutyna – to normalne! Dlaczego nuda w łóżku pcha nas w kierunku przygód?
Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?
Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: „Nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes”
Ser kozi wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega: nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes

Artykuły spożywcze dzielą się na dwie grupy: na te, które należy trzymać w lodówce i na te, które mogą leżeć w kuchennej szafce czy na blacie. Sprawdźmy, w jaki sposób je dzielić i przechowywać, by produkty jak najdłużej były świeże i pełne wartości odżywczych.

 

– Przeoczenie terminu przydatności do spożycia to najczęstsza przyczyna wyrzucania żywności! Bardzo ważne jest, by edukować Polaków o różnicy między stwierdzeniami „spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Drugie stwierdzenie nazywane jest także datą minimalnej trwałości i jest to termin, do którego produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po jego przekroczeniu kasza, ryż czy makaron wciąż nadają się do spożycia, ale mogą stopniowo zatracać swoje cechy – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Oznacza to, że po przekroczeniu daty „najlepiej spożyć przed” trzeba dokładnie obejrzeć produkt, sprawdzić kolor, wygląd, zapach, by zdecydować czy można go jeść. Ponieważ każdego roku w UE marnuje się 88 mld ton żywności, zrodził się pomysł, by w ogóle zrezygnować z oznaczania produktów trwałych datą minimalnej trwałości. Czy zostanie wprowadzony w życie? Zobaczymy! – dodaje Dąbrowska.

Produkty, które należy trzymać w lodówce

Nabiał

Mleko, serki wiejskie, jogurty – tego rodzaju produkty powinniśmy przechowywać w lodówce, nie tylko po otwarciu. Dlaczego? Zawarte w nich białka mleka pod wpływem pokojowej temperatury szybko zaczną się psuć. W efekcie ulubiony serek homogenizowany może być nieprzydatny do spożycia nawet bez uprzedniego otwarcia.

Wędliny

Kolejną grupą produktów, które należy przechowywać w lodówce są wędliny. By jak najdłużej zachowały swoją świeżość, umieszczajmy je na środkowej półce. Zalecamy też układanie ich w szklanym półmisku, a nie w sklepowej, foliowej torebce. Wędliny pozostawione na blacie kuchennym szybko zaczną blednąć. Mogą też nabrać tłustego, śliskiego nalotu oraz zacząć nieprzyjemnie pachnieć. Warto także wiedzieć, że nieodpowiednio przetrzymywane kiełbasy czy szynki często prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jajka

W lodówce trzymajmy także jajka, ale uwaga – nie na jej drzwiczkach! Ostatnie wyniki badań jasno wskazują, że właśnie w tym miejscu przechowywane produkty narażone są na częste zmiany temperatur. A stąd już szybko do rozwoju salmonelli. Otwierając lodówkę, szybko zmieniamy temperaturę – gdy w kuchni jest ok. 23 stopni Celsjusza, w lodówce ok. 0 stopni Celsjusza. Najbezpieczniejszą opcją jest przechowywanie jajek na półce, obok nabiału i wędlin.

Produkty, których nie trzeba trzymać w lodówce

Chleb

Istnieją dwie szkoły przechowywania chleba – w lodówce i w chlebaku. I chociaż obie nie zaszkodzą, my proponujemy drugą opcję. Dzięki temu chleb i bułki pozostaną miękkie i pachnące. Niska temperatura zahamuje proces pleśnienia, ale sprawi też, że chleb będzie twardy i… zimny. Jedzenie pieczywa wyciągniętego prosto z lodówki nie będzie więc już takie przyjemne.

Masło

W lodówce nie musimy też trzymać masła. Oczywiście, jest to produkt mleczny składający się w większości z tłuszczów i w zbyt wysokiej temperaturze może zacząć jełczeć. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności uważają jednak, że tego typu produkty (masło, margaryna) nie zepsują się również poza lodówką. Wszystko dzięki tłuszczom, które nie są tak bardzo podatne na bakterie jak inne produkty. Nie radzimy zostawiać go jednak na blacie na dłużej niż dwa dni.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Miód

Na blacie lub w kuchennych szafkach możemy też trzymać miód. O jego konserwujących właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Rzymu i Egiptu, którzy używali go do balsamowania. Miód jest bardzo trwały, więc może być przechowywany poza lodówką, a i tak nie straci swoich cennych wartości. Najlepsza temperatura dla miodu to ok. 20 stopni. Wtedy się nie krystalizuje ani nie ciemnieje. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Drożdże na desce kuchennej

Drożdżowe płatki nieaktywne – dlaczego warto je jeść? Tłumaczą ekspertki z Czytamy Etykiety

Maltodekstryna - właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Maltodekstryna – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Opakowania na wynos / istockphoto

Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

kostka bulionowa

Domowa vegeta i kostka bulionowa

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Potrawa z glutaminianem / unsplash

Glutaminian sodu – czy faktycznie jest taki zły? Dietetyczka rozwiewa wszystkie wątpliwości

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady? Dietę śródziemnomorską ocenia ekspert

Najpopularniejsze

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.