Przejdź do treści

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Życie po wycięciu tarczycy. Co się zmienia, o czym pamiętać, czy można zajść w ciążę?
Oko kobiety / unsplash.com
W Polsce na cukrzycę cierpi ok. 2,7 mln osób. 25 proc. z nich nawet nie wie, że choruje. Czy cukrzycę można zobaczyć?
Sonia Kuczeńska / fot. Paweł Grabowski
Sonia Kuczeńska: jestem dumna z bycia ring girl, ponieważ każdego dnia muszę walczyć ze stereotypami dotyczącymi tej pracy
Anna Lewandowska o ćwiczeniach w II trymestrze ciąży: mam jeden, ale za to mocny argument na to, dlaczego nie warto rezygnować z aktywności fizycznej w ciąży
Lena Dunham / Instagram.com
Lena Dunham podzieliła się z fanami druzgocącą wiadomością. Reżyserka zmaga się z nieuleczalną chorobą

Artykuły spożywcze dzielą się na dwie grupy: na te, które należy trzymać w lodówce i na te, które mogą leżeć w kuchennej szafce czy na blacie. Sprawdźmy, w jaki sposób je dzielić i przechowywać, by produkty jak najdłużej były świeże i pełne wartości odżywczych.

 

– Przeoczenie terminu przydatności do spożycia to najczęstsza przyczyna wyrzucania żywności! Bardzo ważne jest, by edukować Polaków o różnicy między stwierdzeniami „spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Drugie stwierdzenie nazywane jest także datą minimalnej trwałości i jest to termin, do którego produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po jego przekroczeniu kasza, ryż czy makaron wciąż nadają się do spożycia, ale mogą stopniowo zatracać swoje cechy – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Oznacza to, że po przekroczeniu daty „najlepiej spożyć przed” trzeba dokładnie obejrzeć produkt, sprawdzić kolor, wygląd, zapach, by zdecydować czy można go jeść. Ponieważ każdego roku w UE marnuje się 88 mld ton żywności, zrodził się pomysł, by w ogóle zrezygnować z oznaczania produktów trwałych datą minimalnej trwałości. Czy zostanie wprowadzony w życie? Zobaczymy! – dodaje Dąbrowska.

Produkty, które należy trzymać w lodówce

Nabiał

Mleko, serki wiejskie, jogurty – tego rodzaju produkty powinniśmy przechowywać w lodówce, nie tylko po otwarciu. Dlaczego? Zawarte w nich białka mleka pod wpływem pokojowej temperatury szybko zaczną się psuć. W efekcie ulubiony serek homogenizowany może być nieprzydatny do spożycia nawet bez uprzedniego otwarcia.

Wędliny

Kolejną grupą produktów, które należy przechowywać w lodówce są wędliny. By jak najdłużej zachowały swoją świeżość, umieszczajmy je na środkowej półce. Zalecamy też układanie ich w szklanym półmisku, a nie w sklepowej, foliowej torebce. Wędliny pozostawione na blacie kuchennym szybko zaczną blednąć. Mogą też nabrać tłustego, śliskiego nalotu oraz zacząć nieprzyjemnie pachnieć. Warto także wiedzieć, że nieodpowiednio przetrzymywane kiełbasy czy szynki często prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym.

 

Jajka

W lodówce trzymajmy także jajka, ale uwaga – nie na jej drzwiczkach! Ostatnie wyniki badań jasno wskazują, że właśnie w tym miejscu przechowywane produkty narażone są na częste zmiany temperatur. A stąd już szybko do rozwoju salmonelli. Otwierając lodówkę, szybko zmieniamy temperaturę – gdy w kuchni jest ok. 23 stopni Celsjusza, w lodówce ok. 0 stopni Celsjusza. Najbezpieczniejszą opcją jest przechowywanie jajek na półce, obok nabiału i wędlin.

Produkty, których nie trzeba trzymać w lodówce

Chleb

Istnieją dwie szkoły przechowywania chleba – w lodówce i w chlebaku. I chociaż obie nie zaszkodzą, my proponujemy drugą opcję. Dzięki temu chleb i bułki pozostaną miękkie i pachnące. Niska temperatura zahamuje proces pleśnienia, ale sprawi też, że chleb będzie twardy i… zimny. Jedzenie pieczywa wyciągniętego prosto z lodówki nie będzie więc już takie przyjemne.

Masło

W lodówce nie musimy też trzymać masła. Oczywiście, jest to produkt mleczny składający się w większości z tłuszczów i w zbyt wysokiej temperaturze może zacząć jełczeć. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności uważają jednak, że tego typu produkty (masło, margaryna) nie zepsują się również poza lodówką. Wszystko dzięki tłuszczom, które nie są tak bardzo podatne na bakterie jak inne produkty. Nie radzimy zostawiać go jednak na blacie na dłużej niż dwa dni.

 

Produkty bogate w błonnik

Miód

Na blacie lub w kuchennych szafkach możemy też trzymać miód. O jego konserwujących właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Rzymu i Egiptu, którzy używali go do balsamowania. Miód jest bardzo trwały, więc może być przechowywany poza lodówką, a i tak nie straci swoich cennych wartości. Najlepsza temperatura dla miodu to ok. 20 stopni. Wtedy się nie krystalizuje ani nie ciemnieje. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta podczas joggingu

10 sygnałów, że przesadzasz z dbaniem o zdrowie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

11 produktów, które możesz zjeść po terminie ważności

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

żywność w supermarkecie

Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

wafle ryżowe

Chrupkie pieczywo – zdrowe czy jednak nie?

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Unsplash.com

Przed tobą jednodniowa wycieczka? Sprawdź, jakie produkty nie zepsują się w plecaku

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

5 superfoods, których możesz nie znać

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.