Przejdź do treści

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa

Artykuły spożywcze dzielą się na dwie grupy: na te, które należy trzymać w lodówce i na te, które mogą leżeć w kuchennej szafce czy na blacie. Sprawdźmy, w jaki sposób je dzielić i przechowywać, by produkty jak najdłużej były świeże i pełne wartości odżywczych.

 

– Przeoczenie terminu przydatności do spożycia to najczęstsza przyczyna wyrzucania żywności! Bardzo ważne jest, by edukować Polaków o różnicy między stwierdzeniami „spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Drugie stwierdzenie nazywane jest także datą minimalnej trwałości i jest to termin, do którego produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po jego przekroczeniu kasza, ryż czy makaron wciąż nadają się do spożycia, ale mogą stopniowo zatracać swoje cechy – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Oznacza to, że po przekroczeniu daty „najlepiej spożyć przed” trzeba dokładnie obejrzeć produkt, sprawdzić kolor, wygląd, zapach, by zdecydować czy można go jeść. Ponieważ każdego roku w UE marnuje się 88 mld ton żywności, zrodził się pomysł, by w ogóle zrezygnować z oznaczania produktów trwałych datą minimalnej trwałości. Czy zostanie wprowadzony w życie? Zobaczymy! – dodaje Dąbrowska.

Produkty, które należy trzymać w lodówce

Nabiał

Mleko, serki wiejskie, jogurty – tego rodzaju produkty powinniśmy przechowywać w lodówce, nie tylko po otwarciu. Dlaczego? Zawarte w nich białka mleka pod wpływem pokojowej temperatury szybko zaczną się psuć. W efekcie ulubiony serek homogenizowany może być nieprzydatny do spożycia nawet bez uprzedniego otwarcia.

Wędliny

Kolejną grupą produktów, które należy przechowywać w lodówce są wędliny. By jak najdłużej zachowały swoją świeżość, umieszczajmy je na środkowej półce. Zalecamy też układanie ich w szklanym półmisku, a nie w sklepowej, foliowej torebce. Wędliny pozostawione na blacie kuchennym szybko zaczną blednąć. Mogą też nabrać tłustego, śliskiego nalotu oraz zacząć nieprzyjemnie pachnieć. Warto także wiedzieć, że nieodpowiednio przetrzymywane kiełbasy czy szynki często prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym.

 

Jajka

W lodówce trzymajmy także jajka, ale uwaga – nie na jej drzwiczkach! Ostatnie wyniki badań jasno wskazują, że właśnie w tym miejscu przechowywane produkty narażone są na częste zmiany temperatur. A stąd już szybko do rozwoju salmonelli. Otwierając lodówkę, szybko zmieniamy temperaturę – gdy w kuchni jest ok. 23 stopni Celsjusza, w lodówce ok. 0 stopni Celsjusza. Najbezpieczniejszą opcją jest przechowywanie jajek na półce, obok nabiału i wędlin.

Produkty, których nie trzeba trzymać w lodówce

Chleb

Istnieją dwie szkoły przechowywania chleba – w lodówce i w chlebaku. I chociaż obie nie zaszkodzą, my proponujemy drugą opcję. Dzięki temu chleb i bułki pozostaną miękkie i pachnące. Niska temperatura zahamuje proces pleśnienia, ale sprawi też, że chleb będzie twardy i… zimny. Jedzenie pieczywa wyciągniętego prosto z lodówki nie będzie więc już takie przyjemne.

Masło

W lodówce nie musimy też trzymać masła. Oczywiście, jest to produkt mleczny składający się w większości z tłuszczów i w zbyt wysokiej temperaturze może zacząć jełczeć. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności uważają jednak, że tego typu produkty (masło, margaryna) nie zepsują się również poza lodówką. Wszystko dzięki tłuszczom, które nie są tak bardzo podatne na bakterie jak inne produkty. Nie radzimy zostawiać go jednak na blacie na dłużej niż dwa dni.

 

Miód

Na blacie lub w kuchennych szafkach możemy też trzymać miód. O jego konserwujących właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Rzymu i Egiptu, którzy używali go do balsamowania. Miód jest bardzo trwały, więc może być przechowywany poza lodówką, a i tak nie straci swoich cennych wartości. Najlepsza temperatura dla miodu to ok. 20 stopni. Wtedy się nie krystalizuje ani nie ciemnieje. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

3 pomysły na olej kokosowy. Do czego warto go wykorzystać?

Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!

5 superfoods, których możesz nie znać

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Chcesz zrzucić kilka kilogramów? Spróbuj koktajli z odpowiednimi składnikami, które podkręcają metabolizm

Uwaga na paragony ze sklepów. Mogą zawierać niebezpieczny dla zdrowia bisfenol

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Batonik zbożowy - to się da zrobić!

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien?

istockphoto.com

Zła strona soli. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Jak kupować chleb?

Tego NIE pij przed treningiem

Tych napojów nie należy pić przed treningiem

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

5 największych kuchennych mitów

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy