Przejdź do treści

Wysłałaś męża po pietruszkę, a wrócił z pasternakiem? Nie krzycz. To warzywo ma wiele cennych właściwości

Pasternak
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Choroba Hashimoto - dieta / istock
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza
Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga
Wuhan
Jak wygląda objęte kwarantanną chińskie miasto? Krótkometrażowy film z Wuhan jest przerażający
Co dziesiąty zawał serca w Polsce dotyczy osoby przed 45 rokiem życia
Coraz młodsi Polacy mają zawał. Co robimy źle?
Seks a miesiączka / Daria Shevtsova from Pexels
Uprawiasz seks podczas miesiączki? Ginekolog wyjaśnia, czy to bezpieczne dla ciebie i twojego partnera

Pietruszka korzeniowa i pasternak – wyglądają bardzo podobnie, ale różnią się smakiem i zapachem. O pomyłkę – czy to z niewiedzy, czy z winy sprzedawców – nietrudno. W Polsce pasternak jest niedoceniany, ponieważ przez długi czas był stosowany wyłącznie jako pasza dla zwierząt, Anglicy zastępują nim pietruszkę. Poznaj korzyści zdrowotne pasternaku i daj mu szansę w swojej kuchni.

Pietruszkę i pasternak najprościej rozróżnić po liściach. Pietruszka ma gładkie, ciemnozielone i bez włosków. Natomiast liście pasternaku są jaśniejsze i od spodu pokryte włoskami. To nam nie ułatwia sprawy, bo mylimy się zazwyczaj, kupując sam korzeń, bez naci. Jak odróżnić korzenie tych warzyw od siebie? Otóż, w miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, pietruszka takiego wgłębienia nie ma. Pasternak ma raczej bladożółty kolor, a pietruszka biały.

Pasternak nie cieszy się w naszym kraju zbyt dobrą prasą, więc postanowiliśmy nieco odczarować jego urok. Na świecie jest znany z wielu cennych korzyści zdrowotnych. Oto 5 powodów, dla których powinnaś wzbogacić swoją dietę o pasternak:

Cenne składniki odżywcze

Pasternak jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, witaminy K i kwasu foliowego, a także kilku innych ważnych mikroelementów. Zawiera również śladowe ilości wapnia, żelaza i ryboflawiny.

Bogactwo przeciwutleniaczy

Konkurent pietruszki jest znany ze sporej dawki przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i poliacetylenów, które mogą zapobiegać stresowi oksydacyjnemu i przewlekłym chorobom, takim jak cukrzyca i choroby serca. Włączając do swojej diety pasternak, zadbasz o odporność i ustrzeżesz się przed infekcjami.

Zobacz także

Źródło błonnika

Jedna filiżanka pasternaku (133 g) zawiera 6,5 ​​gramów błonnika, co daje 26 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik poprawia trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na pracę serca.

Niska kaloryczność

Pasternak jest bogaty w wodę, przez co jego kaloryczność jest stosunkowo niska. Jedna filiżanka (133 g) pasternaku ma zaledwie 100 kalorii. Spożywanie potraw na bazie pasternaku daje długotrwałe uczucie sytości, dlatego chętnie sięgają po to warzywo osoby, które chcą schudnąć.

Łatwy w przygotowaniu

To wbrew pozorom pyszne i niezwykle pożywne warzywo. Jego długie, kremowo-żółtawe korzenie mają słodki posmak z lekko orzechową nutą. Pasternak sprawdza się w wielu różnych przepisach, dzięki czemu może być podstawą zdrowej, zbilansowanej diety. Konkurenta pietruszki można przyrządzić na kilka różnych sposobów tj. upiec, ugotować, rzucić na grilla czy usmażyć, dodać do zupy bądź gulaszu. Możesz zrobić z nim zapiekankę, dodając fetę, kurkumę i kminek. Pasternakowe puree z pewnością zaskoczy cię głębią smaku. Pokrojone w słupki marchewki i pasternak skrop oliwą z oliwek, posyp ulubionymi przyprawami, wstaw do piekarnika i ciesz się szybką i zdrową przekąską.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

Zupa serowa z pietruszkowym pesto. Ma mniej kalorii niż myślisz

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Anna Kalczyńska

Anna Kalczyńska zdradza swoje sposoby na odporność dzieci. Sprawdź, które z nich możesz wprowadzić w życie

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Choroba Hashimoto / istock

Choroba Hashimoto – od czego zacząć? Dietetyczka Paulina Jamrozik wyjaśnia

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Niepokalanek mnisi / istockphoto

Niepokalanek mnisi – w czym pomoże? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia jego działanie

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Odchudzanie to nie wszystko. Dietetyczka Anna Reguła tłumaczy, dlaczego w traceniu kilogramów ważny jest umysł

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Danie z ziemniaków

Ziemniaki – czym różnią się od siebie typy A, B i C? Poznaj przepisy na dania ze wszystkimi trzema

Krople do nosa

GIS wycofał popularne krople do nosa. Powodem była wada jakościowa

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?