Przejdź do treści

Wzdęcia brzucha

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Odchudzone wersje świątecznych dań
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D

Wzdęcia, nasilone oddawanie gazów i odbijania (potocznie zwane niestrawnością, a fachowo dyspepsją) są najczęstszymi objawami nadmiernego połykania powietrza. Cierpią na nie przede wszystkim osoby nerwowe i łapczywie spożywające posiłki.

Część połkniętego powietrza pozostaje w żołądku, powodując ból, wzdęcie i uczucie pełności, a część przechodzi do jelit i wywołuje wzdęcie brzucha, ból, kruczenie (wyczuwalne i głośne ruchy robaczkowe jelit) oraz nadmierne oddawanie gazów, których odejście przynosi zwykle dużą ulgę.

Jeśli gazy zgromadzą się okresowo w okolicy tzw. zagięcia śledzionowego lub wątrobowego jelita grubego, bóle z tym związane mylone są często z objawami chorób trzustki, wątroby czy pęcherzyka żółciowego. Czasami ból promieniuje do pleców i klatki piersiowej, co z kolei sugerować może chorobę nerek lub serca.

Inną przyczyną nadmiernego gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym jest bakteryjna fermentacja białek i węglowodanów w jelitach – niektóre produkty, takie jak np. kapusta, fasola czy groch, są szczególnie gazotwórcze.

Kolejną przyczyną wzdęć bywa tzw. wybiórcza nietolerancja pokarmowa, np. dość powszechna nietolerancja mleka krowiego spowodowana niedoborem enzymów jelitowych odpowiedzialnych za rozkład cukru mlecznego (laktozy).
Należy być bardzo ostrożnym w samodzielnym diagnozowaniu wyżej wymienionych objawów, gdyż zdarza się, że podobne dolegliwości mogą sygnalizować niedrożność jelit lub stan zapalny. Jednak w ich przypadku nie dochodzi do odchodzenia gazów, które towarzyszy niestrawności.

Niestrawności można zapobiegać poprzez powolne jedzenie, spożywanie ostatniego posiłku nie później niż na dwie–trzy godziny przed snem, unikanie pokarmów wywołujących dolegliwości (produkty mleczne, soki owocowe, napoje gazowane, kawa, alkohol, rośliny strączkowe), stosowanie lekkostrawnej diety i uprawianie regularnej aktywności fizycznej, która usprawnia perystaltykę jelit.
Dolegliwości można łagodzić, pijąc napar z lukrecji lub mięty i żując nasiona kopru włoskiego. Łagodzące działanie mają także przyprawy: kminek, imbir, mięta i majeranek.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Alkohol wytrąca bakterie z równowagi

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

Psychosomatyka ‒ kiedy choroba zaczyna się w głowie…

5 prostych patentów na poprawę trawienia

5 prostych patentów na poprawę trawienia

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Kalorie odstaw na bok

Kalorie odstaw na bok

Dieta eliminacyjna

Dieta bogatoresztkowa

Dieta lekkostrawna

Dieta bezlaktozowa

Dieta bezglutenowa

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida