Przejdź do treści

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Rozlany miód na talerzu
Miód zdrowszy od cukru?/ Unsplash, Calum Lewis
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Kiedy za oknem zimno, ponuro i wieje wiatr, często sięgamy po dobrą książkę i rozgrzewającą herbatę. Próbując uniknąć przeziębienia dodajemy do naszego naparu łyżeczkę miodu. W końcu jest zdrowszy niż cukier. Okazuje się, że niekoniecznie to dobry pomysł, o czym pisze dietetyczka Dominika Oleś.

Tak, miód ma właściwości antybakteryjne, jednak nie można z nim przesadzać. Niestety, używany najczęściej jako zamiennik białego cukru, miód ma więcej kalorii. Łyżeczka miodu zawiera 23 kalorie, a łyżeczka cukru stołowego 16 kalorii.

Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być  dobrym wyborem. Paradoksalnie miód jest bardziej kaloryczny od cukru! W sezonie zimowym miód jest bardzo popularny, bo ma właściwości antybakteryjne i dobrze radzi sobie z kaszlem, ale ustalmy: lepiej nie słodzić niż słodzić

– ostrzega na swoim profilu na Instagramie Dominika Oleś.

Dominika Oleś jest dietetyczką, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła popularny w sezonie jesienno-zimowym miód.

cukier

Kto powinien uważać na miód w diecie?

Jak zaznacza dietetyczka zarówno miód, jak i cukier są źródłem węglowodanów, podnosząc znacznie stężenie glukozy we krwi. W związku z tym cukrzycy nie powinni bezkarnie zastępować cukru miodem.

Zarówno cukier, jak i miód, są źródłem węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. O ile w diecie zdrowego człowieka nie jest to zbyt groźne, o tyle dla diabetyków może to stanowić problem❗ Nie oznacza to jednak, że miód jest całkowicie zabroniony – właściwe wyrównanie cukrzycy i odpowiednia kontrola wartości cukru przed i po posiłku pozwalają na włączenie do diety miodu.

Miód czy cukier – co jest zdrowsze?

Jaka jest więc różnica, która przemawia za miodem, nie licząc jego właściwości antybakteryjnych? Oba produkty zawierają fruktozę i glukozę. Różnica jest taka, że cukier jest bardziej przetworzony. Zawarte w nim związki są ze sobą połączone wiązaniem chemicznym, tworząc sacharozę. Miód w tym wypadku wypada więc lepiej, ponieważ jest słodszy. Ponadto zawiera trochę więcej słodszej niż glukoza, fruktozy, przez co dodajemy go dzięki temu mniej niż cukru. Dodatkowo miód jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera niewielkie ilości potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witaminy A, z grupy B, C i kwas foliowy. Co jeszcze? Miód ma w swoim składzie antyoksydanty, dzięki którym w naszym organizmie niszczone są wolne rodniki, czyli atomy, cząsteczki lub jony odpowiedzialne m.in. za uszkodzenia komórek i starzenie się organizmu.

Skąd się bierze miód?

Miód – jak wybrać dobry?

Ważne jest jednak, by wybrać naturalny miód. Niestety na sklepowych półkach możemy spotkać mnóstwo mieszanek, które są kombinacją słodzików i konserwantów i koło miodu mogły nawet nie stać. Jak nie dać się nabrać? Dietetyczka ma kilka rad:

🛒JAK KUPOWAĆ?
Jedzenie miodu od czasu do czasu rzeczywiście może wyjść nam na zdrowie, o ile nie damy się oszukać na zakupach. Przede wszystkim – czytajmy etykiety! Jeśli widnieje na nich napis „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej” lub „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej  i spoza Unii Europejskiej”  to najprawdopodobniej w ich składzie znajduje się tani chiński miód zawierający antybiotyki, którymi karmione są chińskie pszczółki.

Pamiętajmy, że jeśli chcemy dostać świeży miód to warto zakupić go teraz. We wrześniu pszczelarze pozyskują końcowe miody. Na kolejne musimy poczekać do marca.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Cukier uzależnia – objawy i sposoby na pokonanie uzależnienia od cukru

Kontroluj cukier

Kontroluj cukier! Podpowiadamy, jakie produkty ci w tym pomogą

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Cukier waniliowy – czy na pewno jest z wanilii?

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Aspartam w dżemach / istock

Aspartam – czego jeszcze o nim nie wiesz? O jego wadach i zaletach rozmawiamy z dietetyczką Zofią Suszką

Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?

Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?

Cukier waniliowy czy wanilinowy? Ekspertki z Czytamy Etykiety alarmują, żeby dokładnie czytać etykiety

Kobieta je czekoladę

Czekoladki na Walentynki? Dietetyk radzi, jakie wybrać, jeśli troszczysz się o zdrowie swojego partnera

GIS wycofał popularny cukier kokosowy. Powodem był gluten

Słodziki / istockphoto

Sztuczne słodziki wpływają na metabolizm bez względu na kalorie? To wyniki najnowszego badania. Mamy wypowiedź dietetyczki

Łyżeczki z przyprawami

Cukier biały a cukier brązowy. Który jest lepszym wyborem? Tłumaczy dietetyczka

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Cukier / PSX, Unsplash

Nadmiar cukru zmniejsza płodność!

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Erytrytol – czy może zastąpić cukier? Czy jest bezpiecznym słodzikiem?

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę