Przejdź do treści

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Rozlany miód na talerzu
Miód zdrowszy od cukru?/ Unsplash, Calum Lewis
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek gorącej herbaty
8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”
Depilacja nóg / istock
Depilacja laserowa – od czego zacząć, ile to kosztuje, kiedy nie należy jej wykonywać? Odpowiada kosmetolożka, mgr Sylwia Gnas
Marie Fredriksson / GettyImages
Wokalistka Roxette nie żyje. Marie Fredriksson zmarła z powodu choroby nowotworowej
Migrena To Nie Ściema / Facebook
Migrena nie ma nic wspólnego z bólem głowy. Tutaj nie pomoże zwykła tabletka. Choroba odbiera wszystko
Wegańskie lody bakaliowe
Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Kiedy za oknem zimno, ponuro i wieje wiatr, często sięgamy po dobrą książkę i rozgrzewającą herbatę. Próbując uniknąć przeziębienia dodajemy do naszego naparu łyżeczkę miodu. W końcu jest zdrowszy niż cukier. Okazuje się, że niekoniecznie to dobry pomysł, o czym pisze dietetyczka Dominika Oleś.

Tak, miód ma właściwości antybakteryjne, jednak nie można z nim przesadzać. Niestety, używany najczęściej jako zamiennik białego cukru, miód ma więcej kalorii. Łyżeczka miodu zawiera 23 kalorie, a łyżeczka cukru stołowego 16 kalorii.

Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być  dobrym wyborem. Paradoksalnie miód jest bardziej kaloryczny od cukru! W sezonie zimowym miód jest bardzo popularny, bo ma właściwości antybakteryjne i dobrze radzi sobie z kaszlem, ale ustalmy: lepiej nie słodzić niż słodzić

– ostrzega na swoim profilu na Instagramie Dominika Oleś.

Dominika Oleś jest dietetyczką, prowadząca w mediach społecznościowych profil „Psychodietetyczny”. Ekspertka tworzy indywidualne plany żywieniowe oraz podejmuje różne tematy związane z żywieniem, by uświadamiać Polaków, co jest dla nich ważne w kwestii diety. Tym razem pod lupę wzięła popularny w sezonie jesienno-zimowym miód.

cukier

Kto powinien uważać na miód w diecie?

Jak zaznacza dietetyczka zarówno miód, jak i cukier są źródłem węglowodanów, podnosząc znacznie stężenie glukozy we krwi. W związku z tym cukrzycy nie powinni bezkarnie zastępować cukru miodem.

Zarówno cukier, jak i miód, są źródłem węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. O ile w diecie zdrowego człowieka nie jest to zbyt groźne, o tyle dla diabetyków może to stanowić problem❗ Nie oznacza to jednak, że miód jest całkowicie zabroniony – właściwe wyrównanie cukrzycy i odpowiednia kontrola wartości cukru przed i po posiłku pozwalają na włączenie do diety miodu.

Miód czy cukier – co jest zdrowsze?

Jaka jest więc różnica, która przemawia za miodem, nie licząc jego właściwości antybakteryjnych? Oba produkty zawierają fruktozę i glukozę. Różnica jest taka, że cukier jest bardziej przetworzony. Zawarte w nim związki są ze sobą połączone wiązaniem chemicznym, tworząc sacharozę. Miód w tym wypadku wypada więc lepiej, ponieważ jest słodszy. Ponadto zawiera trochę więcej słodszej niż glukoza, fruktozy, przez co dodajemy go dzięki temu mniej niż cukru. Dodatkowo miód jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera niewielkie ilości potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz witaminy A, z grupy B, C i kwas foliowy. Co jeszcze? Miód ma w swoim składzie antyoksydanty, dzięki którym w naszym organizmie niszczone są wolne rodniki, czyli atomy, cząsteczki lub jony odpowiedzialne m.in. za uszkodzenia komórek i starzenie się organizmu.

Skąd się bierze miód?

Miód – jak wybrać dobry?

Ważne jest jednak, by wybrać naturalny miód. Niestety na sklepowych półkach możemy spotkać mnóstwo mieszanek, które są kombinacją słodzików i konserwantów i koło miodu mogły nawet nie stać. Jak nie dać się nabrać? Dietetyczka ma kilka rad:

🛒JAK KUPOWAĆ?
Jedzenie miodu od czasu do czasu rzeczywiście może wyjść nam na zdrowie, o ile nie damy się oszukać na zakupach. Przede wszystkim – czytajmy etykiety! Jeśli widnieje na nich napis „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej” lub „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej  i spoza Unii Europejskiej”  to najprawdopodobniej w ich składzie znajduje się tani chiński miód zawierający antybiotyki, którymi karmione są chińskie pszczółki.

Pamiętajmy, że jeśli chcemy dostać świeży miód to warto zakupić go teraz. We wrześniu pszczelarze pozyskują końcowe miody. Na kolejne musimy poczekać do marca.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Dominika Oleś (@psychodietetyczny)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

badanie cukru

Cukier we krwi. Czym grozi podwyższony poziom glukozy i jak go obniżyć?

Glukoza w moczu - znaczenie, norma, badanie

Glukoza w moczu – znaczenie, norma, badanie

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Norma cukru we krwi - jak powinno się ją badać i jakie są jej parametry?

Norma cukru we krwi – jak wygląda badanie i jakie przyjmuje wartości?

Ochota na słodycze / istockphoto.com

Wydaje ci się, że jesz za dużo cukru? Dietetyczka tłumaczy, jak zmniejszyć apetyt na słodkie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Dorosła córka z matką

Jak wspierać mamę, która ma za wysoki cukier we krwi?

Poziom cukru - jakie są normy?

Poziom cukru – jakie są normy?

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Słodki pączek pełen cukru / istockphoto.com

WHO zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 10 łyżeczek cukru. Myślisz, że tyle nie jesz? Wystarczy, że wypijesz colę

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Stewia - co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Stewia – co to jest, właściwości, przeciwwskazania

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

istockphoto.com

Dietetyczka: czytajcie opakowania! Cukier znajdziecie w naprawdę zaskakujących produktach

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru

Zanim podasz dziecku zamiennik cukru… Dietetyczka ostrzega, by uważać z substancjami słodzącymi, które pozornie uważane są za zdrowsze

Ksylitol (źródło - istockphoto.com)

Ksylitol – zdrowa i naturalna alternatywa dla cukru

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?