Przejdź do treści

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe foodism360/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mrożone warzywa są dostępne przez cały rok, możemy sięgać po te ulubione nawet, jeśli aktualnie nie ma na nie sezonu. Czy mrożonki są jednak zdrową alternatywą dla świeżych warzyw? W końcu jemy je nie tylko dla smaku, ale i dla ich cennych właściwości.

W sklepach znajdziemy mnóstwo mrożonych warzyw w różnych wariantach. Dostępne są w wersji solo, połączone w różne mieszanki, czy też – sprzedawane z różnymi przyprawami czy sosami – jako gotowe do podania danie. Możemy dodawać je do zup, koktajli, robić na ich bazie sosy. Może nie schrupiemy ich tak, jak świeżych warzyw, ale możliwości wykorzystania mrożonek jest naprawdę wiele. Nie dziwi więc, że tak chętnie po nie sięgamy. Są łatwo dostępne, stosunkowo tanie i mają długą datę ważności. Możemy zawsze mieć w zamrażalniku zapas tych ulubionych. Właśnie – to ważna przewaga mrożonek nad świeżymi warzywami. Ich smakiem możemy cieszyć się przez cały rok, nie martwiąc się, czy właśnie trwa sezon na nasze ulubione warzywo. Ale to nie tylko smak, ale i składniki odżywcze. Znajdziemy je w mrożonkach?

Mrożone warzywa a cenne składniki

Warzywa najczęściej są mrożone od razu po zbiorach – są myte, blanszowane, zamrażane i pakowane w ciągu kilku godzin od zebrania. Chociaż blanszowanie powoduje utratę przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i witaminy C, to poziom składników odżywczych po zamrożeniu znacząco się nie zmienia. Zauważono pewne rozbieżności między mrożonymi warzywami, a tymi świeżymi, jednak zazwyczaj różnice są niewielkie.

Przykłady? W jednym z badań porównano zblanszowane i zamrożone warzywa z ich świeżymi odpowiednikami. Odkryto, że poziom składników odżywczych niekiedy jest różny. Na przykład mrożone brokuły zawierają więcej ryboflawiny (witaminy B2) niż świeże, z kolei w świeżym groszku jej poziom jest wyższy, niż w mrożonym. W czasie badań zauważono także, że mrożony groszek, marchew czy szpinak mają niższy poziom beta-karotenu niż ich świeże odpowiedniki, natomiast poziom tego składnika był taki sam w przypadku mrożonych i świeżych wersji zielonej fasoli i szpinaku. W mrożonym jarmużu znaleziono więcej przeciwutleniaczy niż w świeżym warzywie.

Mrożonki nie różnią się znacząco od swoich świeżych odpowiedników. Są dobrym wyborem np. zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw, a nie chcemy z nich rezygnować. W końcu są one czymś, co warto włączyć do diety.

Mrożonki

Wiele korzyści

Warzywa są nie tylko smaczną przekąską, zawierają wiele ważnych składników odżywczych, jakimi są m.in. błonnik, witaminy, minerały czy przeciwutleniacze. Obecne w naszej diecie pozytywnie wpływają na nasz organizm, zmniejszają ryzyko wielu schorzeń m.in. chorób serca czy cukrzycy typu 2.

Mrożone są wygodną alternatywą dla świeżych warzyw, można je szybko przygotować, są zawsze pod ręką. Pamiętajmy tylko, aby kupować rzeczywiście mrożone warzywa, a nie kota w worku.

Zwracaj uwagę na to, co kupujesz

Większość gotowych mrożonek nie zawiera dodatkowych składników, ale czasem dodawany jest do nich cukier lub sól. Dlatego ważne jest, aby dokładnie czytać, co jest napisane na opakowaniu. Zwracaj na to uwagę także wtedy, gdy kupujesz gotowe dania bazujące na warzywach. Pamiętaj także, że chociaż mrożone warzywa nie różnią się znacząco od tych świeżych, wiele cennych składników możemy stracić także w czasie ich przygotowywania – gotowania czy smażenia (dzieje się tak niezależnie od tego, którą – świeżą czy mrożoną – wersję wybierzmy).

Jedz sezonowe warzywa od lokalnego dostawcy, sięgaj po mrożonki pełne tych ulubionych. To, którą wersję wybierzesz nie ma większego znaczenia. Ważne jest to, że w twoim jadłospisie warzywa w ogóle się znajdują.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: