Przejdź do treści

Zamienniki cukru. Które wybierać? Dietetyczka wyjaśnia

cukier
Freepik.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Masz trądzik? Wszystkiemu winne może być to, co jesz!
Beata Pawlikowska
Beata Pawlikowska: myślałam, że jestem więźniem swojego ciała i nie podobało mi się to, że podlegam miesięcznemu cyklowi
istockphoto.com
Zakażenie wirusem HPV może dotyczyć nawet co drugiej aktywnej seksualnie osoby. Jak się przed nim chronić?
istockphoto.com
Wróciłaś z urlopu, a na twojej skórze pojawiło się więcej znamion i piegów? Sprawdź, czy nie są groźne
żywność w supermarkecie
Koniec z marnowaniem żywności w marketach. Zaczyna obowiązywać nowa ustawa

Zrezygnowałaś z cukru? Nie wiesz, co teraz wybierać, skoro na sklepowych półkach znajdujesz tyle zamienników? Dietetyczka Anna Reguła wyjaśniła, które opcje są zdrowsze dla naszego organizmu.

– Zamienniki cukru – temat wyczekiwany zarówno w wiadomościach prywatnych, komentarzach oraz często poruszany na live’ach – pisze Anna Reguła, znana w mediach społecznościowych jako prowadząca konta „Niekoniecznie dietetycznie”. Dietetyczka, którą obecnie obserwuje już niemal 90 tys. osób, tym samym po raz kolejny poruszyła ważny temat.

W internecie znajdziemy wiele artykułów opisujących właściwości ksylitolu, erytrytolu czy cukru trzcinowego. Zdarza się więc, że w jednym tekście czytamy o ich zaletach, a w drugim – o wadach. Właśnie dlatego Anna Reguła postanowiła przyjrzeć się mitom dotyczącym dobrych i złych zamienników cukru.

Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Zamienniki cukru – temat wyczekiwany zarówno w wiadomościach prywatnych, komentarzach oraz często poruszany na live’ach🍭 ____ Produkty, które mogę Wam polecić to zdecydowanie ksylitol, erytrytol i stewia. Co do propozycji z prawej strony – zachowałabym sceptyczność i nie traktowała ich jako zamienniki, a odpowiedniki. Zgodzę się, że mają więcej wartości odżywczych niż cukier stołowy (np. miód w temperaturze pokojowej), ale traktowałabym je raczej jako etap przejściowy🍰 ____ Na pewno znacie przynajmniej jedną osobę, która zamieniła cukier do herbaty na miód ❓Niestety w praktyce to… dokładnie to samo😉 Dlatego wszystkim, a zwłaszcza cukrzykom czy insulinoopornym, rekomenduję zapoznać się z propozycjami po lewej stronie 😎👊 ____ Jakich produktów z wyżej wymienionych używacie ❓🤗 #cukier #zamiennikicukru #sugar #sugarfree #ksylitol #erytrytol #stewia #dieta #dietetyka #wiemcojem #zdroweodzywianie #kupujswiadomie #zdrowejedzenie #czytajsklad #przekaski #zdroweprzekaski #slodycze

Post udostępniony przez Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie)

Złe zamienniki cukru

– Na pewno znacie przynajmniej jedną osobę, która zamieniła cukier do herbaty na miód. Niestety w praktyce to… dokładnie to samo. Dlatego wszystkim, a zwłaszcza cukrzykom czy insulinoopornym, rekomenduję zapoznać się z propozycjami po lewej stronie – wyjaśnia dietetyczka.

Specjalistka nie poleca także cukru nierafinowanego trzcinowego, syropu z agawy, cukru kokosowego czy syropu klonowego. 

Dobre zamienniki cukru

– Produkty, które mogę Wam polecić to zdecydowanie ksylitol, erytrytol i stewia. Co do propozycji z prawej strony – zachowałabym sceptycyzm i nie traktowała ich jako zamienniki, a odpowiedniki. Zgodzę się, że mają więcej wartości odżywczych niż cukier stołowy (np. miód w temperaturze pokojowej), ale traktowałabym je raczej jako etap przejściowy – dodaje Anna Reguła.

Najzdrowsze wyjście? Unikać albo ograniczyć do minimum cukier i wszelkiego rodzaju zamienniki. Na początku może być trudno, ale z czasem kubki smakowe na języku przyzwyczają się do nowych smaków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Owoce z małą ilością cukru. Które najlepiej jeść podczas diety?

Gorące kąpiele – zdrowe czy nie?

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

„Jesteśmy w światowej czołówce, jeśli chodzi o spożywanie cukru. Jesteśmy jedną z najszybciej tyjących narodowości na świecie!” – mówi Agnieszka Wiśniewska, założycielka Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

„W dniu swoich urodzin dowiedziałam się, że mam cukrzycę. Dostałam przepiękny prezent w postaci skierowania do natychmiastowego stawienia się w szpitalu” – mówi Sandra Kaczmarska, młoda diabetyczka typu 1

Kobieta zerka na trzy babeczki i zastanawia się, którą zjeść

Jesteś uzależniona od cukru? Sprawdź to!

Nadmierna potliwość to sygnał od organizmu, że coś ci dolega. Poznaj 7 rzeczy, o których informuje twój pot

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Przeciętny Polak zjada ponad 40 kg cukru w ciągu roku. Trzech na pięciu ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Dietetyk: „Dane są alarmujące”

Dobry talerz - o błędach w żywieniu dzieci

Maluchy kochają słodkie, bo sami je tego uczymy. O błędach w żywieniu dzieci

Vegan, wege, gluten free, eko – żadne z tych słów nie jest synonimem słowa „zdrowe”. Doktor Ania o tym, co jeść i jak kupować

Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami