Przejdź do treści

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną
Dlaczego warto jeść żurawinę/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Badanie FSH - ile wynosi norma i jak interpretować wyniki?
Badanie FSH – ile wynosi norma i jak interpretować wyniki?
Maseczki w śmietniku / rawpixel
Zużyte maseczki, rękawiczki, chusteczki. Gdzie należy je wyrzucać? GIS podał wytyczne
Matka z dzieckiem, łapie za nóżki
„Mamo, patrz! Łapie się za stópki”. Fizjoterapeutka Magdalena Zujewicz podkreśla, że to bardzo ważny etap rozwojowy
badanie stetoskopem
Leżenie na brzuchu pomaga chorym w ciężkim przebiegu COVID-19. Dlaczego?
Lizak na talerzu - insulinooporność
Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna

Mała, kwaśna i pełna witamin. Żurawina to niepozorny owoc, który jest wyjątkowo skuteczny w leczeniu wielu chorób. Uznawana za naturalny antybiotyk wspomoże walkę z przeziębieniem, zapaleniem dróg moczowych a nawet z chorobami serca. Jakie są jeszcze jej cudowne właściwości? Opisują je dietetycy z „Czytamy etykiety”.

Żurawina uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Jednak nie ma tylu fanów, na ilu zasługuje. A szkoda! Tym bardziej, że obecnie jest idealny czas na zbieranie tego drogocennego owocu. Chcesz zrobić sobie naturalny antybiotyk? Poznaj zalety żurawiny, które wymieniają na swoim profilu na Instagramie dietetycy z „Czytamy etykiety” i do dzieła!

żurawina

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych, dzieląc się aktywnie swoją wiedzą. Ich profil na Instagramie obserwuje 193 tys. osób.

Miska z aronią

Żurawina i jej właściwości

Żurawina to jesienna bomba witaminowa. Bogata w witaminę C, B1, B2, B6 oraz E nie tylko ochroni nas przed przeziębieniem, wspierając układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym równie dobrze sprawdzi się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego i chorobach dziąseł. Ponadto bogata jest w przeciwutleniacze, więc jej regularne spożywanie pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, chroniąc jednocześnie serce. Warto także włączyć ją do diet odchudzających, gdyż pomaga oczyścić organizm z toksyn i korzystnie wpływa na przemianę materii.

Dlaczego warto jeść żurawinę? Żywieniowcy wymieniają.

– Zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także sporo witamin z grupy B;

Hamuje rozwój bakterii znajdujących się w jamie ustnej;

– Przyjmowana regularnie redukuje ilość bakterii E.Coli, która wywołuje stany zapalne np. dróg moczowych;

– Stanowi źródło błonnika;

– Zawiera sporo minerałów takich jak potas, cynk, fosfor, wapń, magnez i jod;

– zawiera naturalne przeciwutleniacze: flawonoidy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Czytamy etykiety (@czytamyetykiety)

Jak zaznaczają eksperci warto spożywać naturalny sok z żurawiny lub suszony owoc bez dodatków. Te produkty, które najczęściej spotykamy w sklepach są z dodatkiem cukru i oleju. Dlatego pamiętaj, żeby przed zakupem przeczytać etykietę i sprawdzić, czy dostajesz pełnowartościową żurawinę.

Kto nie powinien jeść żurawiny?

Żurawiny powinny unikać osoby chorujące na kamicę nerkową lub zagrożone pojawieniem się kamieni nerkowych. Wszystko ze względu na szczawiany zawarte w żurawinie, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Podobnie unikać dużych ilości żurawiny powinny osoby chorujące na osteoporozę czy przyjmujące leki zawierające warfarynę. Substancje zawarte w żurawinie mogą zatrzymywać ten składnik leków w organizmie i przyczyniać się do występowania krwotoków. Również dzieci nie powinny spożywać jej w dużych ilościach. Może u nich wywołać dolegliwości układu pokarmowego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Pieczone zimowe owoce

zakwas z burakó

Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości?

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.