Przejdź do treści

Zbrodnie, które popełniamy na… serach. Z tych zachowań lepiej zrezygnować

Zbrodnie, które popełniamy na serach
Wiesz, jak jeść ser? fot. Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciągłe uczucie głodu – przyczyny. Jak się go pozbyć?
Małgorzata Rozenek-Majdan po porodzie, z synem Henrykiem
„Jestem grubaską”. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak naprawdę wygląda jej ciało po urodzeniu syna
kobieta i mężczyzna, aseksualność
Aseksualność to nowa orientacja seksualna? Tłumaczy Alicja Długołęcka
Ćwiczenia na mięśnie nóg z obciążeniem – skuteczny trening w domu
cukier
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Z roku na rok zwiększa się liczba prawdziwych pasjonatów smaku i aromatów sera. Aktualnie mamy prawdziwy zawrót głowy, jeśli chodzi o wybór serów w sklepach. Sery na każdą okazję: do kanapek, do sałatek, do wina, wieczornego spotkania z przyjaciółmi, jako przekąska. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ser to wyjątkowy produkt, prawdziwa kulinarna przygoda. Warunek: odpowiednie przechowywanie sera oraz jego podawanie. Jakie błędy najczęściej popełniamy?

Zapomnij o plastikowym opakowaniu

Ser potrzebuje stałego dopływu powietrza. Mówiąc kolokwialnie – musi oddychać. Plastikowa folia to uniemożliwia, dusząc ser i sprawiając, że czujemy nieprzyjemny, amoniakalny smak. Zatrzymuje również wilgoć, ser będzie śluzowaty i błyskawicznie może pojawić się na nim pleśń. Czego zatem używać do przechowywania sera? Możesz zawijać go w specjalny papier lub korzystać z takiego pokrytego woskiem. Wtedy ser nie zepsuje się, a ty nie stracisz jego walorów smakowych, aromatycznych.

Nie jedz sera prosto z lodówki

Niskie temperatury zabijają smak. Dotyczy to sera, ale też oczywiście i innych produktów. Jeśli masz ochotę na ser, wyciągnij go wcześniej z lodówki i pozwól, aby jego temperatura wzrosła. Ile musisz czekać? Miękkim serom wystarczy około 20 minut, twardsze sery potrzebują więcej czasu – minimum 40 minut. Serów nie powinniśmy także mrozić, szczególnie, jeśli zależy nam na tym, aby zachowały swój smak i formę (dotyczy to przede wszystkim serów takich jak mozarella).

Nie wyrzucaj skórki

Wiele osób robi podstawowy błąd i je sery wcześniej odcinając skórkę. A to w niej często tkwi prawdziwa siła smaku i aromatu. Dotyczy to szczególnie miękkich serów, np. kozich. Jeśli jesteś osobą, która pozbywa się skórki z sera, zrezygnuj z tej czynności, chociaż na próbę. Gwarantujemy, że odkryjesz smak ulubionego sera na nowo. Oczywiście nie zachęcamy, aby twarde sery jeść ze skórką, możemy wtedy połamać zęby.

ser

Zrezygnuj z dodatków

Przygotowując ser często go doprawiamy. Łączymy z przyprawami, sosami, olejami. Warto jednak, zanim zaczniemy eksperymentować z dodatkami, spróbować sera w wersji pierwotnej. Wtedy możemy w pełni poczuć i docenić jego walory smakowe. Może też okazać się, że nasz ser nie będzie potrzebował żadnych dodatków, ewentualnie wystarczy jedynie delikatne „podkręcenie” smaku.

Nie rób zapasów

Ser to produkt, którego nie powinniśmy kupować w hurtowych ilościach – musi być świeży i aromatyczny. Ma to znaczenie szczególnie, jeśli jesteś pasjonatem jego smaku. Oszacuj, ile sera możesz zjeść w ciągu kilku dni, a ewentualne zapasy uzupełniaj na bieżąco. Ser spożywany krótko po zakupie, szczególnie taki kupiony u lokalnego dostawcy, smakuje wyśmienicie.

Nie dla rozdrobnionego sera

Warto ułatwiać sobie życie, ale są rzeczy, o które lepiej zadbać samemu. Jeśli potrzebujesz rozdrobnionego sera, na przykład do sałatki czy do posypania makaronu, kup go w całości, a następnie sama pokrój lub zetrzyj. Ser swoje najwyższe właściwości utrzymuje, gdy jest w całości, a każda ingerencja w jego strukturę ma znaczenie.

Ser i bajki o cholesterolu

Zwracaj uwagę na noże

Miły wieczór z przyjaciółmi? Degustacja serów? Wspaniale! Nie używaj jednak jednego noża do wszystkich serów. Nie poczujesz wtedy do końca pełnego smaku charakterystycznego dla danego gatunku. Mówiąc krótko – posługiwanie się jednym nożem podczas degustacji, to brak szacunku do wyjątkowości każdego sera.

Co z tą laktozą?

Na koniec warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. A dokładniej na mit, który w ostatnich latach jest coraz bardziej popularny. Osoby z nietolerancją laktozy jak najbardziej mogą jeść sery. Wszystko jest kwestią wyboru właściwego gatunku. Zasada jest taka – im starszy ser, tym mniejsza zawartość laktozy w nim. Po które gatunki sięgać? M.in. po twarde sery dojrzewające jak gouda czy parmezan. Mniejsza zawartość laktozy jest także w serach kremowych (np.brie).

 

Źródło: Thrillist

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przetrząsać sklepowe półki w poszukiwaniu greckiego jogurtu? A może nie różni się od tego zwykłego?

Co ile zmieniać prześcieradło? Częściej, niż możesz sądzić

Imbir jest pomocny w przeziębieniu, ale nie tylko. Sprawia, że żyjemy dłużej

Boisz się demencji na starość? Jest rozwiązanie: pij kawę

Poczucie lęku, niepewność jutra. Jak sobie radzić ze stresem?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jesteś na diecie ketogenicznej i ciągle boli cię głowa? Wyjaśniamy dlaczego

Gdy mamy zadania do wykonania, organizm nie ma czasu na chorowanie. Poddaje się, gdy mamy wolne

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Wiesz, że codziennie szkodzisz środowisku? 5 zachowań, które musisz porzucić

Pandemia zmieniła nasze przyzwyczajenia. Tych rzeczy nie będziemy chciały już nigdy dotykać

Uważaj na kleszcze. Niebezpieczna jest nie tylko borelioza. 6 chorób odkleszczowych

Niby banalna czynność, a większość osób robi to źle. Jak… siusiać?

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Wydaje ci się, że nie jesteś poddenerwowana? Te symptomy mogą temu przeczyć

Alkohol jest dobry dla zdrowia? Najnowsze badania wskazują na jego wpływ na funkcje poznawcze

Czujesz ból, gdy siusiasz? Osiem możliwych powodów

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

Nadciśnienie to nie twój problem? Poznaj pięć sytuacji, które mogą do niego prowadzić

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę