Przejdź do treści

Dieta Montignaca – efekty, zasady i przeciwwskazania

Kobieta mierzy obwód w talii
Dieta Montignaca - efekty odchudzające/istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chcesz szybko schudnąć? Idealna będzie dieta Montignaca. Efekty diety są spektakularne – dieta odchudza, wpływając jednocześnie w korzystny sposób na zdrowie. Zasady diety Montignaca nie są bardzo skomplikowane, jednak trzeba wiedzieć, jak komponować jadłospis. Jak osiągnąć zadowalające efekty diety Montignaca? Oto garść przydatnych informacji.

 

Zasady diety Montignaca

Jedna z najbezpieczniejszych diet odchudzających to dieta Montignaca. Efekty są bardzo zadowalające, gdyż dieta pozwala na efektywną utratę tkanki tłuszczowej. Dieta odchudzająca i sposób żywienia autorstwa francuskiego lekarza Michaela Montignaca opracowane pod koniec lat 80. XX w. To jedna z pierwszych diet niskoglikemicznych – bazujących na produktach węglowodanowych o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 50), co pozwala ograniczyć wydzielanie insuliny i ułatwia chudnięcie. Jadłospis zawiera wysoki poziom białka, a niski węglowodanów i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Zaleca się jedzenie trzech posiłków dziennie oraz unikanie cukrów prostych i węglowodanów oczyszczonych, zwłaszcza w połączeniu z tłuszczami. Dieta składa się z dwóch faz – pierwsza trwa zwykle od dwóch do kilku miesięcy, aż do utraty nadwagi, a wymaga jedzenia produktów o IG poniżej 35 i odpowiedniego łączenia ich w dozwolone konfiguracje: zestawy węglowodanowo-białkowe i białkowo-tłuszczowe; z powodu tych ograniczeń menu pozostaje niskokaloryczne. Druga faza pozwala na ustabilizowanie masy ciała i polega na trwałej zmianie nawyków żywieniowych; dopuszcza jedzenie produktów o wyższym IG i pewne odstępstwa od reguł fazy I. Uzupełnieniem diety powinna być aktywność fizyczna.

Dieta Montignaca – efekty mogą być spektakularne

Efektem diety Montignaca jest redukcja masy ciała, ale także zauważalna poprawa stanu zdrowia. Spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym sprzyja normalizacji poziomu glukozy i insuliny we krwi, co jest nieocenione w profilaktyce i wspomaganiu leczenia insulinooporności czy cukrzycy. Ograniczenie spożycia węglowodanów prostych może przełożyć się także na spowolnienie procesów starzenia. Jak szybko działa dieta Montignaca? Efekty pojawiają się bardzo szybko – już po miesiącu stosowania diety można stracić kilka kilogramów. Trudno jednoznacznie, ile kilogramów i jak szybko pozwala zgubić dieta Montignaca; efekty zależą m. in. od wyjściowej masy ciała.

W związku z tym, że dieta uczy prawidłowych nawyków żywieniowych, wiele osób poleca dietę Montignaca. Opinie lekarzy są bardzo przychylne. Pozytywnie o efektach diety Montignaca wypowiadają się także osoby, które osobiście doświadczyły jej skuteczności.

Na czym  polega pierwsza faza diety Montignaca?

Za odchudzające efekty diety Montignaca odpowiada faza 1. Jest to bardziej restrykcyjny etap diety, którego czas trwania zależy od ilości nadmiarowych kilogramów. Faza 1 diety Montignaca może trwać do kilku miesięcy, a jej najważniejsze zasady to:

  • spożywanie węglowodanów o indeksie glikemicznym poniżej 35
  • łączenie węglowodanów wyłącznie z tłuszczami lub z białkami
  • śniadanie zawiera węglowodany i niewiele białka, np. owoce z chudym nabiałem
  • obiad jest posiłkiem tłuszczowo – białkowym, np. ryba czy mięso z dodatkiem zielonych warzyw
  • kolacja bazuje na lekkostrawnych produktach, np. zupa jarzynowa.

W pierwszej fazie diety Montignaca można jeść m. in. warzywa (zielone liście, pomidory, bakłażany, kalafior i kapusta, grzyby, ciecierzyca), ryby i mięsa, jaja, masło, jogurty naturalne, sery dojrzewające czy makaron pełnoziarnisty oraz brązowy ryż.

Zasady 2 fazy diety Montignaca

Druga faza diety Montignaca jest mniej restrykcyjna i służy podtrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych, a także utrwaleniu odchudzających efektów diety Montignaca. Może być stosowana przez całe życie, a jej najważniejszą zasadą jest sięganie po węglowodany o IG nie przekraczającym 50. Podobnie jak w fazie 1 – nie ma konieczności liczenia kalorii.

Produkty dozwolone podczas fazy 2 diety Montignaca to te same, które można spożywać w fazie pierwszej, ale lista rozszerzona jest m. in. o awokado, owoce morza, owoce jagodowe, sery kozie i pleśniowe. W tej fazie można pozwolić sobie także na małe odstępstwa i sięgać od czasu do czasu po kieliszek wina. Dzięki temu możliwe jest długotrwałe stosowanie tej fazy diety Montignaca. Efekty odchudzania są podtrzymane, dietę można utrzymać przez wiele lat, gdyż nie jest bardzo restrykcyjna, a dodatkowo – można liczyć na poprawę stanu zdrowia.

Dieta Montignaca – jadłospis dla 1 i 2 fazy diety

Nie wiesz, jak w praktyce wygląda komponowanie jadłospisu w diecie Montignaca? Efekty odchudzania będą zadowalające, gdy będziesz odżywiała się w następujący sposób:

  • Faza 1 diety Montignaca

śniadanie – pełnoziarniste pieczywo z dżemem bezcukrowym

obiad – pełnoziarnisty makaron z sałatką z pomidorów i dressingu jogurtowego i grillowanym kurczakiem

kolacja – ryż brązowy z tuńczykiem i czerwoną fasolą

  • Faza 2 diety Montignaca

śniadanie – pieczywo pełnoziarniste z margaryną i niskotłuszczową konfiturą, kawa z odtłuszczonym mlekiem

obiad – grillowana ryba, sałatka ze szpinaku, pomidorów i sera dojrzewającego, kieliszek wina

kolacja – jajecznica z pomidorami i szpinakiem.

Kto powinien zdecydować się na dietę Montignaca?

Dieta Montignaca sprawdza się u osób, którym łatwo na stałe zrezygnować z produktów słodzonych, wysokoprzetworzonych, pełnotłustego nabiału i nieodtłuszczonych produktów mięsnych, a przy tym znacznie ograniczyć spożycie produktów skrobiowych, m.in. pieczywa i ziemniaków. Po konsultacji lekarskiej dieta może być korzystna dla osób z cukrzycą typu 2 i tych z podwyższonym poziomem cholesterolu LDL we krwi; zgody lekarza wymaga też stosowanie zaleceń diety MM (faza druga bez odchudzania) w ciąży i podczas karmienia piersią.

Dieta Montignaca – zalety

Dieta Montignaca jest skuteczna i łatwa w stosowaniu, m.in. nie wymaga liczenia kalorii i pozwala jeść do syta. Ułatwia pozbycie się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z okolic brzucha, i zachowanie niższej masy ciała, m.in. dzięki ograniczeniu apetytu, szczególnie na produkty słodkie i mączne. Urozmaicona zapewnia odpowiednie ilości wszystkich składników odżywczych i stanowi bezpieczny sposób jedzenia w dłuższym terminie. Dzięki stosowaniu drugiej fazy diety Montignaca, efekty utrzymują się przez długi czas, a ryzyko wystąpienia efektu jo – jo jest znikome.

Dieta Montignaca – przeciwwskazania i efekty uboczne

Zalecenia diety dotyczące sposobu łączenia produktów spożywczych mogą wydawać się nienaturalne, a ich wdrożenie wymaga czasu i praktyki. Pierwsza faza diety, w której ogranicza się również wartościowe produkty roślinne, może sprzyjać powstawaniu niedoborów składników odżywczych. Przy długofalowym stosowaniu mało urozmaiconej diety w stylu diety Montignaca może brakować wit. A, D i żelaza wskutek eliminacji nieodtłuszczonego nabiału i czerwonego mięsa. ryzyko to dotyczy jednak mało urozmaiconej, niewłaściwie skomponowanej diety. Ze względu na wysoki poziom białka jest niewskazana dla osób z zaburzeniami pracy nerek i wątroby oraz chorych. Nie jest zalecana dla dzieci i młodzieży.

Bibliografia:

Pogozelski W. i in., The metabolic effects of low – carbohydrate diets and incorporation into a biochemistry course; Biochemistry and Molecular Biology Education, 2006, Nov

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.