Przejdź do treści

Na czym polega dieta niskotłuszczowa i kiedy ją stosować?

Dieta niskotłuszczowa - zasady, efekty, przeciwwskazania Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dieta niskotłuszczowa to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Stosuje się ją m.in. w chorobach wątroby i trzustki oraz przy przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego. Jakie są zasady diety niskotłuszczowej? Co jeść na diecie wątrobowej, a czego unikać? Czy stosowanie jej w celu utraty masy ciała jest bezpieczne? Sprawdź! 

Czym jest dieta niskotłuszczowa?

Dieta niskotłuszczowa to sposób żywienia polegający na ograniczeniu podaży tłuszczu do ok. 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie (w zwyczajowej diecie osób zdrowych tłuszcze powinny stanowić 23-35% całkowitego zapotrzebowania kalorycznego). Celem diety jest zmniejszenie dostarczania do organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Dieta o niskiej zawartości tłuszczu działa ochronnie na pęcherzyk żółciowy, drogi żółciowe, wątrobę oraz trzustkę zmniejszając ich aktywność wydzielniczą. 

W diecie niskotłuszczowej nie należy całkowicie ograniczać spożycia tłuszczów, gdyż są one cennym składnikiem odżywczym pełniącym w organizmie ważne funkcje. Tłuszcze umożliwiają bowiem wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K, stanowią składnik błon komórkowych, ułatwiają przełykanie pokarmu i wpływają na walory smakowe żywności. Tkanka tłuszczowa to magazyn energii, która uwalniana jest w momencie większego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Ponadto amortyzuje ona narządy wewnętrzne, chroni przed utratą ciepła i wydziela ważne substancje zwane adipokinami, które pełnią w organizmie m.in. funkcję regulacyjną. 

Jakie są wskazania do diety niskotłuszczowej?

Dieta ubogotłuszczowa powinna być stosowana jedynie w uzasadnionych przypadkach. Przede wszystkim wskazana przy niektórych chorobach, przy których ważna jest poprawa profilu lipidowego. Dietę niskotłuszczową zaleca się w: 

  • chorobach wątroby: ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości wątroby (tzw. dieta wątrobowa), 
  • ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki – ze względu na zaburzone trawienie i wchłanianie tłuszczów, 
  • przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, 
  • kamicy pęcherzyka żółciowego, 
  • wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – w okresie zaostrzenia choroby. 
Dieta wegetariańska

Zasady diety niskotłuszczowej

Podstawową zasadą diety niskotłuszczowej jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, ponieważ to one są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. Maksymalna ilość spożytych tłuszczów w ciągu doby wynosi 30-50 gramów. Zgodnie z zaleceniami tłuszcze nasycone nie powinny stanowić więcej niż 7% całkowitej dziennej energii, natomiast tłuszcze trans nie więcej niż 1% energii. 

W jadłospisie nie powinno natomiast zabraknąć produktów zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc olejów roślinnych, ryb, nasion i orzechów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe powinny stanowić do 10% energii, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 20% całkowitej energii. 

Dieta ubogotłuszczowa powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, musi też pokrywać zapotrzebowanie energetyczne konieczne do utrzymania należnej masy ciała. Głównym źródłem energii w diecie niskotłuszczowej są węglowodany. Dieta niskotłuszczowa jest jednocześnie dietą lekkostrawną, czyli dietą o niskiej zawartości błonnika. Podczas komponowania jadłospisu w diecie niskotłuszczowej nie powinny znaleźć się produkty ciężkostrawne i wzdymające. Potrawy należy przygotowywać technikami gotowania w wodzie i na parze, duszenia bez obsmażania oraz pieczenia. 

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie niskotłuszczowej

Produkty wskazane w diecie niskotłuszczowej to: 

  • jasne pieczywo, 
  • kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna, 
  • biały ryż, 
  • drobne makarony, 
  • mleko 2% i produkty mleczne: kefir, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, ser twarogowy chudy i maślanka, 
  • białko jaj, 
  • chude mięsa, takie jak wołowina, kurczak, cielęcina czy indyk,  
  • chude wędliny np. polędwice,  
  • chude ryby: leszcz, dorsz, sola, sandacz, szczupak i świeży tuńczyk, 
  • warzywa: marchewka, ziemniaki, buraki, kalafior, szpinak, cukinia i pomidor bez skórki, 
  • dojrzałe owoce: truskawki, pomarańcze, winogrona bez pestek i skórki, gotowane jabłka, brzoskwinie, morele, przeciery i soki z malin i porzeczek oraz banany, 
  • tłuszcze roślinne: olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z pestek winogron i oliwa z oliwek, 
  • masło i margaryny – tylko w niewielkiej ilości, 
  • słodycze: cukier, miód, dżemy bez pestek, kompoty oraz kisiele owocowe, 
  • łagodne przyprawy: koperek, tymianek, majeranek, bazylia i cynamon. 

Produkty przeciwwskazane w diecie o niskiej zawartości tłuszczu to: 

  • tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec słonina, boczek, śmietana czy łój, 
  • tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęś i kaczka, 
  • tłuste ryby: węgorz, halibut czy śledź, 
  • pieczywo pełnoziarniste, 
  • grube kasze i makarony, 
  • tłuste mleko, sery żółte, topione oraz feta, 
  • produkty ciężkostrawne i wzdymające, 
  • produkty ostro przyprawione, 
  • żółtko jaj, 
  • warzywa: kapusta, papryka, cebula, ogórki, rzodkiewka, szczypiorek, groch, fasola i ciecierzyca, 
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki, agrest czy owoce suszone, 
  • ostre przyprawy: pieprz, musztarda i chrzan, 
  • alkohol, 
  • mocne kakao oraz czekolada. 

Korzyści i zagrożenia diety niskotłuszczowej

Zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów w diecie może przynieść pewne korzyści zdrowotne, ale też może być szkodliwe. Wszystko zależy od tego, w jakim celu ogranicza się tłuszcze i jak długo stosowana jest taka dieta. Przykładowo niskotłuszczowa „dieta na wątrobę” wspomaga pracę tego narządu i wspiera jego regenerację. Dieta ubogotłuszczowa przy zapaleniu trzustki zmniejsza aktywność wydzielniczą trzustki i odciąża ją. 

Racjonalne ograniczenie tłuszczów w codziennym menu powoduje spadek stężenia cholesterolu, co z kolei zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejszenie spożycia tłuszczów może też pomóc w redukcji masy ciała, pod warunkiem że wprowadzi się także deficyt kaloryczny. Niemniej jednak długotrwałe stosowanie diety niskotłuszczowej w celu utraty masy ciała nie jest wskazane, ponieważ może prowadzić do niedoboru witamin, zaburzeń wchłaniania składników odżywczych w jelitach, a nawet depresji. 

Źródła: 

  1. I, Delas, Benefits and hazards of fat-free diets, Trends in Food Science & Technology, 22 (2011) 576-582. 
  2. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Wydawnictwo Lekarskie. 2007. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.