Przejdź do treści

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Migrena To Nie Ściema / Facebook
Migrena nie ma nic wspólnego z bólem głowy. Tutaj nie pomoże zwykła tabletka. Choroba odbiera wszystko
Wegańskie lody bakaliowe
Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce
4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle
Wizyta u lekarza / istock
Prof. Ryszard Gellert: „Pacjenci chodzą po lekarzach, bo źle się czują, ale nikt nie wpadnie na pomysł zbadania nerek.” W Polsce co najmniej 4,2 mln osób ma chorobę nerek

Nie bójmy się jarzębiny, ona może nam bardzo się przysłużyć. Jarzębina jest idealna na przetwory, poradzi sobie z przeziębieniem, zaparciami, czy zapaleniem pęcherza. Doskonale sprawdzi się także jako składnik kosmetyków. Dostępna na wyciągnięcie ręki a wciąż tak mocno niedoceniania.

Jarzębina, czyli Sorbus aucuparia – jarząb zwyczajny. Symbol polskiej, kolorowej jesieni i podstawowy składnik korali małych dziewczynek. Jarzębina jednak nie tylko może cieszyć oko, kiedy na dworze zaczyna się nieprzyjemna pogoda, ale z powodzeniem zadowoli nasze kubki smakowe. I nie tylko! Kiedyś wierzono, że chroni przed uderzeniem pioruna i zapewnia szczęście. Uważano także, że jedzenie włożone do naczyń z jej drewna nie będzie się psuło. A jak jest naprawdę?

Jarzębinę ceni się przede wszystkim za jej walory zdrowotne, bowiem ma dwukrotnie więcej karotenu niż marchew, zawiera witaminę C (porównywalnie do cytryny), witaminy A, E, K, z grupy B, kwasy organiczne, substancje garbnikowe oraz węglowodany. Doceniały ją już nasze babcie wiedząc, że wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w przeziębieniu, chorobie płuc czy nerek, łagodzi podrażnienia wątroby oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Zawarta w niej witamina K jest też niezwykle istotnym uczestnikiem procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą. Warto spożywać jarzębinę również, by uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ważne, jednak by uważać na zjadaną jej ilość, gdyż ma również właściwości moczopędne, a przy większych ilościach przeczyszczające.

Jarzębina – czy jest trująca?

Owszem, ale tylko w surowej postaci. Surowa jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Nie oznacza to jednak, że każdy poczuje się po niej źle. U jednych może wywołać wymioty i zaburzenia trawienia, u innych to trawienie może poprawić. U osób wrażliwych nieprzyjemne skutki mogą pojawić się jednak nawet po zjedzeniu kilku owoców. Warto więc uważać z jej ilością i sprawdzić, czy po zjedzeniu jednego owocu odczuwamy niepożądane dolegliwości. Tym, co może nas zniechęcić do spróbowania jej prosto z gałęzi, jest jej gorzki i cierpki smak. Warto więc zajadać się jarzębiną w postaci konfitury czy nalewki, tym bardziej, że po poddaniu obróbce, wysuszeniu lub przemrożeniu kwas parasorbowy rozkłada się, przestając jednocześnie być trucizną.

Jarzębina – sposób na zdrowie

Owoce jarzębiny, które jesienią mamy na wyciągnięcie ręki, wykazują działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Właśnie dlatego idealnie sprawdzą się np. jako sok dodany do herbaty, gdy atakuje nas przeziębienie, ale nie tylko. Napary z jarzębiny dobrze stosować także przy bólu gardła, zaparciach czy problemach z pęcherzem. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przygotować.

Jarzębina na ból gardła

Płukanka z jarzębiny świetnie sprawdzi się przy bólu gardła, łagodząc dolegliwości. Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a na koniec odstawić na 20 minut. Po tym czasie płukanka jest gotowa.

Jarzębina na zaparcia

Łyżkę rozgniecionych owoców należy zalać szklanką zimnej wody i zostawić na noc, najlepiej pod przykryciem. Rano wystarczy wszystko przecedzić i pić napój w ciągu dnia.

Jarzębina a zapalenie pęcherza

Jarzębina ma właściwości moczopędne, także napar z niej można z powodzeniem pić przy dolegliwościach z pęcherzem. Wystarczy łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalać szklanką letnią wody i zagotować. Po 5 minutach gotowania pod przykryciem zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany roztwór można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Jarzębina w kosmetykach

Warto wybrać kosmetyki z zawartością jarzębiny, jeśli mamy problem z cieniami czy opuchlizną pod oczami. Jarzębina działa ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo i leczy rany oraz rozszerzone naczynka. Ponadto zawarty w jarzębinie retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę, rozprawiając się z przebarwieniami i zmarszczkami, ponieważ zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Co ważne jarzębina, dzięki swoim właściwościom, ogranicza rozwój bakterii, więc można cieszyć się gładką skórą, bez wyprysków.

Jarzębina w kuchni

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią, kiedy są już dojrzałe. Jeśli chcemy je ususzyć, należy robić to w całości a owoce oddzielić dopiero po ususzeniu. Na przetwory z jarzębiny najlepiej zebrać świeże owoce, zebrane dopiero po pierwszych przymrozkach. Te, które zebraliśmy wcześniej należy włożyć do zamrażalki na 1-3 dni, dzięki czemu zyskają łagodniejszy i mniej gorzki smak. Przygotowując przetwory z jarzębiny, pamiętajmy, że smak goryczki całkiem nie zniknie, jednak dla fanów jarzębiny stanowi ona najlepszy walor smakowy.

Z jarzębiny z powodzeniem można robić mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające odporność. Doskonale sprawdzi się także jako konfitura, dżem, syrop dp herbaty, kompot, nalewka czy wino. Idealnie pasuje jako dodatek do mięsa i serów.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

talerz z rosołem

Rosół – czy naprawdę pomaga na przeziębienie? Odpowiada dietetyczka kliniczna

Boli cię gardło? Sprawdź, czy to wirus czy bakterie, a lepiej wybierzesz leczenie

Gotowanie zupy

Co jeść w trakcie osłabienia i przeziębienia? Podpowiada lekarz rodzinny

Lody na ból gardła?

Kobieta relaksuje się w wannie

Znowu masz zapalenie pęcherza? Dietetyk i naturoterapeuta tłumaczy, co może ci pomóc

Kobieta pijąca ciepły napój z kubka

Czego nie pić, kiedy jesteśmy przeziębieni? Wyjaśnia lekarz rodzinny

Syrop – nie tylko na kaszel. Co powinien zawierać?

7 mitów o grypie. Znasz je wszystkie?

Kilkanaście cebul na drewnianej desce do krojenia. Niektóre z nich przekrojone na pół.

Cebula – co ma w sobie cennego? W jakiej formie jest najlepsza? Pytamy dietetyczkę

Kubek z naparem z owoców z dzikiej róży z dodatkiem cytryny

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Kobieta owinięta w szalik, a tle rozmyty jesienny krajobraz.

Z czym najczęściej przychodzimy do lekarza jesienią i zimą? Jak uniknąć choroby? Radzi lekarz rodzinny

Co na kaszel? Podpowiadamy, jak wyleczyć go domowymi sposobami

kobieta pod kołdrą

Ciepło urządzeni, czyli przepis na jesienno-zimową infekcję

tabletki na ból gardła

Ból gardła ‒ jakie tabletki do ssania wybrać? Podpowiada farmaceuta

Syrop z czosnku - właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Syrop z czosnku – właściwości, dawkowanie i przygotowanie

Mikcja - przyczyny i objawy zaburzeń

Mikcja – przyczyny i objawy zaburzeń

Przeziębienie a ćwiczenia - lekarka odpowiada, czy można w trakcie infekcji ćwiczyć

Czy w trakcie przeziębienia można ćwiczyć? Odpowiada lekarka dr Miriam Staier

Ból gardła

Ból gardła – to nie zawsze infekcja

Syrop prawoślazowy — dowiedz się o nim wszystkiego!

Syrop prawoślazowy – naturalny sposób na kaszel i infekcje gardła

Fitolizyna — co powinniśmy o niej wiedzieć i jak pomaga chronić nasz układ moczowy? Sprawdź!

Fitolizyna na problemy z nerkami i układem moczowym

Test Dermedic / Fot. Archiwum Hello Zdrowie

Redakcja HZ testuje: dermokosmetyki polskiej marki Dermedic

Lekarka bada gardło pacjentce, dotykając szyi w gabinecie lekarskim. Panie widać przez szybę

Angina bakteryjna a wirusowa – czym się różnią? Przy której podać dziecku antybiotyk? Z quizu lekarki Róży Hajkuś dowiesz się ciekawych faktów

Kobieta biegnie ulicą w parku. Jest ubrana w sportowe ciuchy. Dookoła są liście, widać, że jest jesień

Jak wzmacniać odporność jesienią? Farmaceutka Zofia Winczewska podpowiada

Kwas mlekowy w kosmetyce — właściwości i zastosowanie

Kwas mlekowy w kosmetyce – właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?