Przejdź do treści

Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę!

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Słodki pączek pełen cukru / istockphoto.com
WHO zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 10 łyżeczek cukru. Myślisz, że tyle nie jesz? Wystarczy, że wypijesz colę
Ssanie kciuka przez dziecko / istockphoto.com
Twój maluch ssie swój kciuk? Dentysta wyjaśnia, czy warto mu na to pozwalać
Picie wody / istockphoto.com
Czy zwracasz uwagę na ilość wypijanych płynów? – pyta fizjoterapeutka. Nie tylko kolor, ale i ilość moczu jest ważna
Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę
„Odchudzam się, a nie chudnę!”. Brzmi znajomo? Dowiedz się, z czego to może wynikać

Nie bójmy się jarzębiny, ona może nam bardzo się przysłużyć. Jarzębina jest idealna na przetwory, poradzi sobie z przeziębieniem, zaparciami, czy zapaleniem pęcherza. Doskonale sprawdzi się także jako składnik kosmetyków. Dostępna na wyciągnięcie ręki a wciąż tak mocno niedoceniania.

Jarzębina, czyli Sorbus aucuparia – jarząb zwyczajny. Symbol polskiej, kolorowej jesieni i podstawowy składnik korali małych dziewczynek. Jarzębina jednak nie tylko może cieszyć oko, kiedy na dworze zaczyna się nieprzyjemna pogoda, ale z powodzeniem zadowoli nasze kubki smakowe. I nie tylko! Kiedyś wierzono, że chroni przed uderzeniem pioruna i zapewnia szczęście. Uważano także, że jedzenie włożone do naczyń z jej drewna nie będzie się psuło. A jak jest naprawdę?

Jarzębinę ceni się przede wszystkim za jej walory zdrowotne, bowiem ma dwukrotnie więcej karotenu niż marchew, zawiera witaminę C (porównywalnie do cytryny), witaminy A, E, K, z grupy B, kwasy organiczne, substancje garbnikowe oraz węglowodany. Doceniały ją już nasze babcie wiedząc, że wyciąg z owoców jarzębiny pomaga w przeziębieniu, chorobie płuc czy nerek, łagodzi podrażnienia wątroby oraz reguluje pracę układu krwionośnego. Zawarta w niej witamina K jest też niezwykle istotnym uczestnikiem procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą. Warto spożywać jarzębinę również, by uporać się z zaparciami i wzdęciami. Ważne, jednak by uważać na zjadaną jej ilość, gdyż ma również właściwości moczopędne, a przy większych ilościach przeczyszczające.

Jarzębina – czy jest trująca?

Owszem, ale tylko w surowej postaci. Surowa jarzębina zawiera kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Nie oznacza to jednak, że każdy poczuje się po niej źle. U jednych może wywołać wymioty i zaburzenia trawienia, u innych to trawienie może poprawić. U osób wrażliwych nieprzyjemne skutki mogą pojawić się jednak nawet po zjedzeniu kilku owoców. Warto więc uważać z jej ilością i sprawdzić, czy po zjedzeniu jednego owocu odczuwamy niepożądane dolegliwości. Tym, co może nas zniechęcić do spróbowania jej prosto z gałęzi, jest jej gorzki i cierpki smak. Warto więc zajadać się jarzębiną w postaci konfitury czy nalewki, tym bardziej, że po poddaniu obróbce, wysuszeniu lub przemrożeniu kwas parasorbowy rozkłada się, przestając jednocześnie być trucizną.

Jarzębina – sposób na zdrowie

Owoce jarzębiny, które jesienią mamy na wyciągnięcie ręki, wykazują działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne. Właśnie dlatego idealnie sprawdzą się np. jako sok dodany do herbaty, gdy atakuje nas przeziębienie, ale nie tylko. Napary z jarzębiny dobrze stosować także przy bólu gardła, zaparciach czy problemach z pęcherzem. Wystarczy wiedzieć, w jaki sposób je przygotować.

Jarzębina na ból gardła

Płukanka z jarzębiny świetnie sprawdzi się przy bólu gardła, łagodząc dolegliwości. Wystarczy łyżkę owoców zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut, a na koniec odstawić na 20 minut. Po tym czasie płukanka jest gotowa.

Jarzębina na zaparcia

Łyżkę rozgniecionych owoców należy zalać szklanką zimnej wody i zostawić na noc, najlepiej pod przykryciem. Rano wystarczy wszystko przecedzić i pić napój w ciągu dnia.

Jarzębina a zapalenie pęcherza

Jarzębina ma właściwości moczopędne, także napar z niej można z powodzeniem pić przy dolegliwościach z pęcherzem. Wystarczy łyżkę rozgniecionych owoców jarzębiny zalać szklanką letnią wody i zagotować. Po 5 minutach gotowania pod przykryciem zdjąć z ognia, zostawić na 15 minut i przecedzić. Tak przygotowany roztwór można pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Jarzębina w kosmetykach

Warto wybrać kosmetyki z zawartością jarzębiny, jeśli mamy problem z cieniami czy opuchlizną pod oczami. Jarzębina działa ściągająco, antybakteryjnie, odżywczo i leczy rany oraz rozszerzone naczynka. Ponadto zawarty w jarzębinie retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę, rozprawiając się z przebarwieniami i zmarszczkami, ponieważ zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Co ważne jarzębina, dzięki swoim właściwościom, ogranicza rozwój bakterii, więc można cieszyć się gładką skórą, bez wyprysków.

Jarzębina w kuchni

Owoce jarzębiny zbiera się jesienią, kiedy są już dojrzałe. Jeśli chcemy je ususzyć, należy robić to w całości a owoce oddzielić dopiero po ususzeniu. Na przetwory z jarzębiny najlepiej zebrać świeże owoce, zebrane dopiero po pierwszych przymrozkach. Te, które zebraliśmy wcześniej należy włożyć do zamrażalki na 1-3 dni, dzięki czemu zyskają łagodniejszy i mniej gorzki smak. Przygotowując przetwory z jarzębiny, pamiętajmy, że smak goryczki całkiem nie zniknie, jednak dla fanów jarzębiny stanowi ona najlepszy walor smakowy.

Z jarzębiny z powodzeniem można robić mieszanki ziołowe i preparaty wzmacniające odporność. Doskonale sprawdzi się także jako konfitura, dżem, syrop dp herbaty, kompot, nalewka czy wino. Idealnie pasuje jako dodatek do mięsa i serów.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Zainteresują cię również:

Podczas choroby apetyt nie dopisuje twoim maluchom? Podpowiadamy, czym najlepiej je karmić

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Gorączka. Czy zawsze należy ją zbijać? Jak to wygląda u dzieci i dorosłych?

Niebezpieczne powikłania pogrypowe

Ręce, które kroją cebulę nożem na drewnianej desce

Syrop z cebuli – domowy sposób z dzieciństwa na kaszel i ból gardła. Polecają dietetycy!

Mus pigwowy z korzenną nutą. Wzmocni odporność i pomoże zwalczyć jesienne przeziębienie!

Przeziębienie u kobiety / istockphoto.com

Czego nie powinnaś robić, gdy jesteś przeziębiona?

Nie chcesz jesieni spędzić na L4? Poznaj 5 sposobów na zwiększenie odporności

7 pytań o infekcje górnych dróg oddechowych

Co pić podczas przeziębienia i grypy?

dziewczyna je słodycze i popija je herbatką

5 sposobów na pogorszenie własnej odporności na jesień

Właścicielki marki Kosmetyki DLA

„Zioła mają potężną moc. Przekonujemy się o tym każdego dnia”. Kwestionariusz urodowy: Kosmetyki DLA

Grypa i ciąża: co trzeba wiedzieć?

Gorączka u dziecka – jeśli nie leki, to co?

Kiedy z kaszlem do lekarza?

Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa?

dziewczyna w płaszczu przeciwdeszczowym

Czujesz, że dopada cię przeziębienie? Weź cynk!

9 sposobów, by uniknąć infekcji tej jesieni

Przeziębienie – jak długo zarażamy?

Jesteś osłabiona, masz problemy z koncentracją, drętwieją ci nogi i ręce? To może być niedobór witaminy B12! Kto jest zagrożony? Tłumaczy farmaceutka

Popularny syrop dla dzieci wycofany z obrotu. Sprawdź, czy nie masz go w swojej apteczce

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Ołowiany pocałunek, czyli szminka z dodatkami

HZ testuje naturalne kosmetyki: maseczka liftingująca i krem pod oczy od Esito

HZ testuje naturalne kosmetyki: liftingująca maseczka i krem pod oczy od Esito

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?