Przejdź do treści

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania
Zielona herbata. Photo by nastya on Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niskie ciśnienie rozkurczowe - przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania
Niskie ciśnienie rozkurczowe – przyczyny, objawy, możliwe sposoby zapobiegania
Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?
Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?
Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12
Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12
Kobieta na plaży w swetrze i kapeluszu
„Kryzys psychiczny może spotkać mnie, ciebie, twoją matkę, brata, przyjaciółkę… każdego” – pisze lekarka z okazji Marszu Żółtej Wstążki
Czego nie powinien zawierać szampon? Sprawdź, zanim pójdziesz do sklepu
Czego nie powinien zawierać szampon? Sprawdź, zanim pójdziesz do sklepu

Zielona herbata to napój, który pomoże nam zadbać zarówno o zdrowie, jak i o piękny wygląd. Wachlarz pozytywnych działań jest naprawdę szeroki. Warto nie tylko o nich przeczytać, ale także samemu się przekonać, wypijając od czasu do czasu filiżankę. Częstotliwość jest tu jednak kluczowa. Zielona herbata wypijana w zbyt dużych ilościach przestaje być dla naszego organizmu tak dobroczynna. 

Zielona herbata jest jednym ze składników kapsułki WIMIN na szybszy metabolizm, którą znajdziesz tutaj.

Zalety i właściwości lecznicze zielonej herbaty

Działanie zielonej herbaty jest bardzo szerokie. Szczególnie “specjalizuje” się w oczyszczaniu. Ale to nie wszystkie jej zalety. Na co konkretnie wpływa zielona herbata?

Wspomaga odchudzanie

Zielona herbata, a w szczególności zawarte w niej katechiny przyspieszają metabolizm oraz ograniczają wchłanianie tłuszczu z pokarmu. Dzięki temu jest doskonałym wsparciem stosowanej diety. Dodatkowo właściwości moczopędne przyspieszają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn.

Poprawia wygląd skóry

Napar zmniejsza aktywność enzymów, które odpowiadają za zwiększoną pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu pomaga w walce z zaskórnikami. Dodatkowo ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, co przyspiesza gojenie wyprysków. Zielona herbata neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry.

Wzmacnia odporność

Bogaty skład zielonej herbaty (m.in. katechiny, polifenole, witaminy) wspomaga pracę układu immunologicznego. Nie tylko wspiera naturalne procesy obronne organizmu i buduje barierę ochronną przed infekcjami, ale także przyspiesza ich leczenie. Badania wskazują, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę nawet o 75%.

Usprawnia pracę mózgu

Krótkie parzenie suszu (około 2-3 minut) pozwala wydobyć z niego właściwości pobudzające. Dlatego odpowiednio zaparzona zielona herbata wpływa na odczuwany poziom energii, zwiększa sprawność umysłową, wspomaga uwagę, kojarzenie i koncentrację.

Zmniejsza ryzyko nowotworów

Dzięki silnym właściwościom przeciwutleniającym zielona herbata chroni nasze DNA przed działaniem rakotwórczym. Usuwa wolne rodniki, przyczyniające się do rozwoju nowotworów. Wzmacnia również odporność komórek. Dzięki tym właściwościom zmniejsza ryzyko nowotworów piersi, skóry, żołądka, płuc, jelita grubego czy trzustki.

Nasz mózg nie jest więc w stanie zablokować tego, co narozrabialiśmy w jelicie, a przez to spada nasza odporność

Skutki uboczne zielonej herbaty

Zielona herbata pomimo licznych zalet i właściwości leczniczych wywołuje także skutki uboczne, gdy pijemy jej zbyt wiele. Jej negatywny wpływ zauważymy wypijając dziennie około 8 filiżanek. Jakich niepożądanych efektów możemy się spodziewać?

Anemia 

Zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą zmniejszać zdolność organizmu do wchłaniania  minerałów, a w szczególności żelaza, z pokarmu. W konsekwencji może to doprowadzić nawet do anemii. Szczególnie odradza się picie zielonej herbaty do posiłków.

Problemy żołądkowe

Zielonej herbaty nie należy pić na pusty żołądek. Zawarte w niej taniny mogą wywołać  nudności, zaparcia lub wymioty. Dlatego zaleca się, aby pierwszą filiżankę wypić dopiero po zjedzeniu śniadania. Bezpieczna i zdrowa dawka naparu, która nie powoduje skutków ubocznych to 2-3 filiżanki dziennie. 

Interakcja z lekami

Spożywana w dużych ilościach może wchodzić w interakcje z lekami i osłabiać lub wzmacniać ich działanie. Szczególną ostrożność należy zachować przy lekach na nadciśnienie lub lekach pobudzających działania układu nerwowego. Zawarta w zielonej herbacie kofeina zwiększa pobudzenie organizmu i przyspiesza bicie serca. Spożywając dziennie dużą ilość zielonej herbaty, warto zrezygnować z innych napojów, które również zawierają kofeinę, np. kawa, coca-cola. 

Niedobór wapnia/osteoporoza

Zielona herbata wypłukuje z organizmu wapń. To z kolei wpływa na osłabienie kości. Dlatego osoby chorujące na osteoporozę lub zagrożone tą chorobą, powinny kontrolować lub ograniczać ilość spożywanego naparu. 

Wzrost ryzyka poronienia

Ze względu na zawartość kofeiny w zielonej herbacie, spożywanie jej w dużej ilości podczas ciąży może zwiększać ryzyko poronienia. Dodatkowo zielona herbata może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego i wpływać negatywnie na układ nerwowy płodu. Kobietom w ciąży lub w okresie laktacji odradza się wypijanie więcej niż 2 filiżanek tej herbaty dziennie.

8 powodów, dla których warto pić czystek

Jak parzyć zieloną herbatę?

Umiarkowana ilość wypijanej herbaty to podstawa. Jak ją jednak parzyć, aby uzyskać oczekiwane, pozytywne efekty? To bardzo ważne pytanie, na które warto poznać odpowiedź, zanim na dobre włączy się ten napój do swojej diety. W zależności od parzenia zielonej herbaty, wydobędziemy z niej różne właściwości. 

Podstawowa zasada parzenia zielonej herbaty dotyczy temperatury wody, którą zalewamy susz. Aby wydobyć zarówno walory smakowe, jak i właściwości lecznicze należy zalewać ją wodą nieprzekraczającą temperatury 90 stopni. Optymalna temperatura wody waha się od 70 do 90 stopnia Celsjusza. 

Krótkie parzenie (około 3 minut) spowoduje, że przyrządzony napar będzie pobudzający i orzeźwiający. Wydłużając czas parzenia, wydobędziemy z zielonej herbaty jej właściwości relaksacyjne. Warto jednak pamiętać, że im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym bardziej gorzki będzie jej smak. Dodatkowo czas parzenia zielonej herbaty jest uzależniony od jej gatunku, rozdrobnienia suszu, czy nawet jakości wody. Im większe i bardziej poskręcane liście suszu, tym dłużej należy je parzyć. Podobnie jest również z wodą. Im twardsza jest woda, której używamy, tym dłużej powinno trwać parzenie herbaty. Jakość wody ma wpływ nie tylko na czas parzenia. Im bardziej miękka woda, tym smaczniejsza będzie zaparzona w niej herbata. 

Zielona herbata to jedna z najlepiej przebadanych substancji pod kątem wpływu na metabolizm. Wspiera sprawną przemianę materii i chroni przed skokami cukru we krwi. Zielona herbata jest składnikiem suplementu WIMIN na szybszy metabolizm. Sprawdź, czy to produkt, którego szukałaś.

Zainteresował Cię WIMIN?

Zobacz więcej

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Dziewczyny z WIMIN świętują Dzień Mamy serią rozmów o macierzyństwie

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Kobieta trzyma się na szyję, bo ma niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy – jakie są objawy, jak wygląda diagnoza i leczenie

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Anna Skura, WIMIN, OTOZ Animals

3 inicjatywy, które ratują nas w czasie kwarantanny. Też je pokochacie!

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Dziewczyny z WIMIN wspierają zdrowie kobiet podczas #zostańwdomu

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Lawenda

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Ananasy

Wolny metabolizm. Dietetyczka Anna Reguła: „To wypadkowa twoich decyzji, zawsze”

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Co daje wolniejsze jedzenie?

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

5 prozdrowotnych ekstraktów roślinnych, które powinna znać każda kobieta

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?