3 min.
Zielony jęczmień – poznaj jego właściwości i zastosowanie

Młody zielony jęczmień
Najnowsze
20.01.2021
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
19.01.2021
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
18.01.2021
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
18.01.2021
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
Zielony jęczmień należy do grupy tzw. superfoods i przez to bije obecnie rekordy popularności. Nikogo nie powinno to dziwić, skoro jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, aminokwasów i błonnika pokarmowego?
Spis treści
Zielony jęczmień – czym jest?
Zielony jęczmień jest rośliną mającą działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany również podczas leczenia chorób układu krwionośnego, cukrzycy oraz zmian skórnych. Z jego pomocą można się również pozbyć nieświeżego oddechu oraz zgubić zbędne kilogramy (duża w tym zasługa obecnego w roślinie błonnika).
Zielony jęczmień – jakie właściwości posiada?
Największą zaletą zielonego jęczmienia jest fakt, że posiada wiele substancji, których ludzki organizm wyprodukować nie potrafi, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie. Zielony jęczmień to przede wszystkim bogactwo witamin (B, C i E) oraz soli mineralnych (żelaza, cynku, magnezu i wapnia).
Zielony jęczmień zapewnia równowagę kwasowo – zasadową organizmu – wszystko za sprawą chlorofilu, który ma działanie odkwaszające organizm. Błonnik znajdujący się w roślinie skutecznie zwalcza cholesterol oraz przyśpiesza metabolizm. Ma korzystne działanie na układ pokarmowy, zmniejsza również ryzyko nowotworu okrężnicy.
Zielony jęczmień – jak jeść?
Zielony jęczmień można nabyć w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej, suszonej trawy. Sok posiada wszystkie właściwości zielonego jęczmienia, natomiast trawa poddawana suszeniu pozbawiona jest wielu składników odżywczych.
Zielony jęczmień – czy pomaga schudnąć?
Zielony jęczmień zalecany jest osobom chcącym zgubić nadprogramowe kilogramy. Wszystko za sprawą błonnika, który daje uczucie sytości, opóźniając opróżnianie żołądka. To, o czym należy wspomnieć to fakt, że zawarty w zielonym jęczmieniu błonnik dostępny jest w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej – ten, w formie nierozpuszczalnej pobudza jelita, zapobiegając zaparciom, które u osób na diecie redukcyjnej zdarzają się bardzo często!
Zielony jęczmień – jaka jest jego cena?
Niestety, cena zielonego jęczmienia nie należy do najniższych – wszystko, zależy jednak od tego, na zakup zielonego jęczmienia w jakiej formie się zdecydujemy. Najdroższy jest sok z zielonego jęczmienia, który może kosztować nawet 200 złotych za 300 gram. Sprzedawane w sklepach zielarskich oraz aptekach kapsułki są zdecydowanie tańsze – za 60 kapsułek zapłacimy nie więcej jak 20-30 złotych. To, ile zapłacimy za dany produkt w dużej mierze zależy od zastosowaniu technik produkcyjnych.
Zielony jęczmień – czy warto go stosować?
Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście twierdząca – zielony jęczmień ma fantastyczny wpływ na cały organizm – pomaga nie tylko pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej, ale pomaga również w walce ze zmianami skórnymi, cukrzycą oraz chorobami serca.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020