Przejdź do treści

Zielony jęczmień – poznaj jego właściwości i zastosowanie

Młody zielony jęczmień
Młody zielony jęczmień
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety
Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?
Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?
Top 10 produktów chroniących przed rakiem
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Zielony jęczmień należy do grupy tzw. superfoods i przez to bije obecnie rekordy popularności. Nikogo nie powinno to dziwić, skoro jest bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu, aminokwasów i błonnika pokarmowego?

Zielony jęczmień – czym jest?

Zielony jęczmień jest rośliną mającą działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest wykorzystywany również podczas leczenia chorób układu krwionośnego, cukrzycy oraz zmian skórnych. Z jego pomocą można się również pozbyć nieświeżego oddechu oraz zgubić zbędne kilogramy (duża w tym zasługa obecnego w roślinie błonnika).

Zielony jęczmień – jakie właściwości posiada?

Największą zaletą zielonego jęczmienia jest fakt, że posiada wiele substancji, których ludzki organizm wyprodukować nie potrafi, a które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie. Zielony jęczmień to przede wszystkim bogactwo witamin (B, C i E) oraz soli mineralnych (żelaza, cynku, magnezu i wapnia).

Zielony jęczmień zapewnia równowagę kwasowo – zasadową organizmu – wszystko za sprawą chlorofilu, który ma działanie odkwaszające organizm. Błonnik znajdujący się w roślinie skutecznie zwalcza cholesterol oraz przyśpiesza metabolizm. Ma korzystne działanie na układ pokarmowy, zmniejsza również ryzyko nowotworu okrężnicy.

Zielony jęczmień – jak jeść?

Zielony jęczmień można nabyć w formie sproszkowanego soku oraz rozdrobnionej, suszonej trawy. Sok posiada wszystkie właściwości zielonego jęczmienia, natomiast trawa poddawana suszeniu pozbawiona jest wielu składników odżywczych.

Zielony jęczmień – czy pomaga schudnąć?

Zielony jęczmień zalecany jest osobom chcącym zgubić nadprogramowe kilogramy. Wszystko za sprawą błonnika, który daje uczucie sytości, opóźniając opróżnianie żołądka. To, o czym należy wspomnieć to fakt, że zawarty w zielonym jęczmieniu błonnik dostępny jest w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej – ten, w formie nierozpuszczalnej pobudza jelita, zapobiegając zaparciom, które u osób na diecie redukcyjnej zdarzają się bardzo często!

Zielony jęczmień – jaka jest jego cena?

Niestety, cena zielonego jęczmienia nie należy do najniższych – wszystko, zależy jednak od tego, na zakup zielonego jęczmienia w jakiej formie się zdecydujemy. Najdroższy jest sok z zielonego jęczmienia, który może kosztować nawet 200 złotych za 300 gram. Sprzedawane w sklepach zielarskich oraz aptekach kapsułki są zdecydowanie tańsze – za 60 kapsułek zapłacimy nie więcej jak 20-30 złotych. To, ile zapłacimy za dany produkt w dużej mierze zależy od zastosowaniu technik produkcyjnych.

Zielony jęczmień – czy warto go stosować?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście twierdząca – zielony jęczmień ma fantastyczny wpływ na cały organizm – pomaga nie tylko pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej, ale pomaga również w walce ze zmianami skórnymi, cukrzycą oraz chorobami serca.  

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Seler naciowy

Seler naciowy – jakie ma właściwości zdrowotne? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Karczochy i ich wykorzystanie. Jakie mają działanie i właściwości?

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa, sprawdź jej właściwości i kiedy po nią sięgać

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

zakwas z burakó

Zakwas z buraków – superfood idealny na zimę. Jakie ma właściwości?

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado