Przejdź do treści

Zioła, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni
Zioła, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta ćwiczy
Rozpoczynasz aktywność fizyczną? Możesz łatwo doprowadzić do kontuzji. Jakich błędów nie popełniać?
majtki zabarwione krwią w zlewie
Rusza walka z ubóstwem menstruacyjnym w szkołach. Nowy projekt twórczyń Akcji Menstruacji
Flegmatyk – poznaj jego cechy i znajdź wspólny język
wirus abola
WHO potwierdza: wykryto nowe ognisko eboli. Władze Konga apelują o spokój
Para dziewczyn
„30 twarzy dumy” z okazji Miesiąca Dumy LGBT+. Czerwiec pod znakiem tęczy!

Zioła dodają smaku i aromatu, sprawiają, że danie nabiera zupełnie innego, bardziej interesującego charakteru. Oto zioła, które warto mieć w każdej kuchni. Wypróbuj koniecznie, nie będziesz żałować!

Jeśli zioła to tylko świeże – suszone tracą część aromatu, a i na talerzu nie wyglądają tak apetycznie. Półki sklepowe uginają się od doniczek ze świeżymi ziołami, tak więc o każdej porze roku, swoją kuchnię możesz wzbogacić o świeże aromaty.

Zielona bazylia

Bazylii nikomu nie trzeba przedstawiać – to jedno z popularniejszych ziół, które zagościło w naszych kuchniach. Choć większości kojarzy się ze słoneczną Italią, to prawdopodobnie pochodzi z Indii, gdzie uprawiana jest od ponad 5000 lat.

Zanim przejdziemy do najpopularniejszych dań z jej udziałem, trochę o pielęgnacji. Bazylia uwielbia miejsca ciepłe i nasłonecznione, nie lubi przeciągów. Stale mokre podłoże odwdzięczy się bujnymi liśćmi.

Choć jej odmian jest ponad 150, to największą popularnością cieszy się klasyczna, zielona, lekko słodkawa Genovese Basil. Jednak tuż za nią, na drugim miejscu podium, uplasowała się fioletowa odmiana o intensywnym, purpurowo-brązowym kolorze, która choć smakiem nie różni się od swojej kuzynki, zachwyca wyglądem.

Aby móc skorzystać z  jej wyjątkowych walorów smakowych, dowiedzmy się, z jakimi daniami komponuje się najlepiej. Zielona bazylia stanowi podstawę włoskiego pesto, do przyrządzenia którego potrzebujemy jeszcze orzeszków pinii i oliwy. Bazylia świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, zup, sosów czy mięs. Idealnie komponuje się z orzeźwiającą lemoniadą i co ciekawe, bez obaw można ją wykorzystać w deserach. 

Zioła stanowią komponent kulinarny od wieków, wpływając na urozmaicenie smakowe potraw niezbyt wyrazistych w smaku. Pomagają organizmowi w lepszym trawieniu jedzenia, wzmacniają odporność, a nawet poprawiają nastrój – mówi Agata Ziemnicka, jedna z siedmiu twórczyń Fundacji „Kobiety bez diety”.

kobieta

Aromatyczny tymianek

Tymianek, zwany przez niektórych macierzanką, na stałe zagościł w większości polskich kuchni. Wszystko za sprawą wyrazistego smaku i intensywnego zapachu, który sprawdza się w wielu daniach. Zioło to idealnie komponuje się z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Podbije smak sosu pomidorowego, francuskich tartaletek, czy pieczonych warzyw korzennych. Poza tym trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez oliwy, a ta z odrobiną tymianku, wzbogaci smak wielu dań. To cudowne zioło rewelacyjnie współgra z drobiem, a zwłaszcza tym przygotowanym na grillu. Dlatego też podczas dobierania składników do marynaty, nie zapomnij o dodaniu kilku aromatycznych listków tymianku. Znudziła ci się klasyczna wątróbka? Zaszalej – połącz ją z nektarynkami i tymiankiem. To prawdziwy hit!

Igiełki rozmarynu

Lecznicze właściwości rozmarynu, pochodzącego z krajów śródziemnomorskich, znane były już w czasach starożytnych. Rozmaryn pobudza krążenie, wzmacnia apetyt, wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Okazuje się jednak, że to nie tylko wspaniały środek leczniczy, ale też genialny kompan w kuchni. Te niezwykle aromatyczne igiełki, poprawią smak wielu potraw. Rewelacyjnie komponują się z drobiem, jagnięciną, jak również z rybami. Tworzą wspaniały duet z ziemniakami, korzeniem pietruszki, marchewką czy topinamburem. A rozmaryn z pieczywem? Oczywiście! Z powodzeniem można dodać go do chleba, bułeczek, pizzy czy focacci. Co ciekawe, w kuchni można wykorzystać również jego łodygę, która zastąpi patyczek w szaszłykach.

– Rozmaryn świetnie pobudza produkcję enzymów trawiennych w układzie pokarmowym, wpływa na polepszenie wydzielania soków żołądkowych, posiada właściwości wzmacniające – wiruso i bakteriobójcze, poprawia odporność. Co więcej, wzmacnia komórki trzustki produkujące insulinę, co wpływa pozytywnie, a dokładniej redukująco, na zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Tymianek, podobnie jak rozmaryn, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych, ma działanie rozkurczające, dzięki czemu poprawia trawienie i przyswajanie składników z pożywienia. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Z kolei duże spożycie świeżych liści bazylii może poprawić nastrój – dodaje Agata Ziemnicka.

zioła na stole

Pachnąca kolendra

Kolendra nie bez powodu zwana jest chińską pietruszką. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie  komponuje się z daniami kuchni chińskiej, ale oczywiście nie tylko. Na stałe zagościła w daniach indyjskich, meksykańskich, marokańskich czy tajskich. Bez niej wiele potraw przestałoby istnieć. W zależności od regionu z którego pochodzi, różni się intensywnością smaku i zapachu, a najostrzejszą odmianę znajdziemy w Gruzji.

Liście kolendry, cechujące się intensywnym i charakterystycznym zapachem, wspaniale komponują się z limonką, kolbami kukurydzy czy czarną fasolą. Ale sposobów na jej wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Dodaj ją do owoców morza, sałatek, pasty curry, a nawet kanapek.

Uwodzicielski lubczyk

Zanim o wykorzystaniu lubczyku w kuchni, trochę o jego prozdrowotnym działaniu, docenionym już w czasach starożytności. Lubczyk w swoim składzie zawiera wiele cennych substancji, pomagających w dolegliwościach trawiennych, a zwłaszcza wzdęciach, niestrawności czy bólach brzucha.

Nadeszła pora na lubczyk w kuchni. Widzę lubczyk, myślę rosół! Nic, tak jak świeże gałązki lubczyku, nie wzmocni smaku bulionu. Na tym oczywiście nie koniec. Lubczyk podrasuje smak ryb i owoców morza, współgra z jagnięciną i wieprzowiną, a także z sosami grzybowymi. Należy jednak pamiętać, aby dodawać go z umiarem, ponieważ jest bardzo aromatyczny.

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

Leśny aromat szałwii

Szałwia, którą wciąż można spotkać na dzikich wybrzeżach Dalmacji, ma szereg pozytywnych właściwości. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa salvus co oznacza ocalić, leczyć. Zatem fakt, że znalazła zastosowanie w medycynie nie powinien nikogo dziwić.

Szałwię można pokochać albo znienawidzić, a wszystko za sprawą nieco leśnego, intensywnego aromatu, dlatego najlepsze doznania smakowe otrzymamy dodając do dań tylko odrobinę. Szałwia idzie w parze z makaronami, kopytkami i ravioli. A baranina czy jagnięcina nigdy nie powiedzą jej – nie! Kilka posiekanych listków nada ciekawego smaku pieczonej dyni czy zupie pomidorowej.

Bibliografia:

  • Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, II, PZWL, Warszawa 1987
  • Anrea-Anna Cavelius, Zioła w medycynie naturalnej, MAK Verlag GmbH, Bremen 2005

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Rośliny dobre dla cery / rawpixel

7 składników prosto z natury. Dlaczego brzoza czy mniszek lekarski mogą nam pomóc w walce o piękną cerę?

Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości

„Koronawirus pokazuje ludziom, jak cenne są małe rzeczy, oczywiste, zwyczajne, codzienne”. Jak zrobić własnoręcznie płyny dezynfekujące do domu i ekologiczne środki czystości?

Arnika górska - roślina lecznicza i trująca

Arnika na krążenie i na cerę naczynkową – właściwości i działanie lecznicze

Estragon

Estragon to cenne źródło przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak możesz go wykorzystać w kuchni

Pokrzywa - sok z pokrzywy, herbata z pokrzywy, właściwości, zastosowanie

Pokrzywa – sok z pokrzywy i herbata z pokrzywy. Jakie właściwości ma pokrzywa?

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Chaber bławatek i jego zastosowanie w medycynie

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Przywrotnik – ziele o wielu właściwościach

Mięta pieprzowa - 11 zastosowań jej właściwości

Mięta pieprzowa – 11 zastosowań jej właściwości

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Miłorząb japoński – jakie ma właściwości i działanie? Rozmawiamy z ekspertem Piotrem Sokołowskim

Dziewanna - kwiat o wielu właściwościach

Dziewanna – kwiat o wielu właściwościach

Męczennica cielista

Męczennica cielista nie tylko pomoże ci ukoić nerwy i lepiej spać. O jej zastosowaniach mówi trener postaw żywieniowych

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis, właściwości, działanie

Mydlnica lekarska

Mydlnica lekarska i jej wpływ na ciało i włosy

dziewczyny pijące herbatę w kuchni

Skrzyp polny – właściwości i zastosowania

Homeopatia / istock

Homeopatia – czy rzeczywiście działa? Co mówi ekspert?

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

Rośliny dobre dla kobiet / istock

Nietypowe rośliny, którymi powinnyśmy się zainteresować. Mają dobroczynne działanie

Zioła / istockphoto

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?