Przejdź do treści

Zwracasz uwagę na to, co je twoje dziecko? Te zdjęcia pokazują, co jedzą dzieci z całego świata. Różnorodność jest niesamowita!

Instagram @greggsegal
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Fotograf Greg Segal postanowił zajrzeć w talerze dzieciom ze wszystkich stron świata. Na jego zdjęciach można zobaczyć dzieci z różnych kultur otoczone posiłkami, które jedzą w ciągu tygodnia. Segal stara się w ten sposób zwrócić uwagę, by zwiększyć w społeczeństwie świadomość nawyków żywieniowych, w szczególności jeśli chodzi o dzieci. W końcu czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.

Sprawdziłaś kiedyś, co twoje dziecko jadło przez ostatni tydzień? Wydaje ci się, że są to przeważnie zdrowe rzeczy? Jeśli zbierzesz je wszystkie razem, może się okazać, że wcale tak dobrze nie jest. Fotograf Gregg Segal postanowił sprawdzić, co jedzą dzieci na całym świecie. Mężczyzna w ciągu 3 lat zwiedził 9 krajów – Brazylię, Francję, Indie, Malezję, Niemcy, Senegal, Stany Zjednoczone, Włochy i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Podróżując, zrobił zdjęcia 52 dzieciom z różnych kultur w otoczeniu pokarmów, które są elementem ich codziennej diety.

Projekt Segala powstał z zamiarem zwrócenia uwagi na nawyki żywieniowe dzieci. Podobno jesteśmy tym, co jemy, a nawyki żywieniowe każdego z nas kształtują się właśnie w młodym wieku. Odżywiając się niezdrowo od najmłodszych lat, nasz organizm w dorosłym życiu może się zbuntować i zachorować. Dodatkowo trudniej będzie nam zmienić niedobre przyzwyczajenia.

Jak wygląda codzienna dieta i kulinarne przyzwyczajenia dzieci z całego świata? Mamy tu istną paletę barw i potraw. Różnorodność tygodniowego menu na świecie jest naprawdę niesamowita. Same zobaczcie.

Rosalie z Nicei. Jak większość dzieci dorastających w basenie Morza Śródziemnego, je dużo ryb, zwłaszcza sardynek. Nauczyła się gotować i robić potrawy z soczewicy z kiełbasą dzięki swojemu tacie, który jest restauratorem. Dziewczynka jednak przyznaje, że woli kickboxing.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Beryl Oh Jynn, Kuala Lumpur. Jej ulubionym daniem jest spaghetti z sosem carbonara. Beryl uprawia na balkonie kapustę chińską i szpinak. W jej domu panuje zakaz spożywania napojów gazowanych.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Sira Sissokho, sfotografowana w Dakarze w Senegalu z tym, co zjadła w ciągu tygodnia. Według badań Uniwersytety Cambridge 9 z 10 najlepszych krajów o najzdrowszej diecie znajduje się w Afryce, gdzie ryby, warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe i zboża są podstawowym pożywieniem, a większość posiłków jest domowa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Ayme z Brazylii. Jej tata jest inżynierem leśnym i dietetykiem, a jej mama @anaboquadi bada kulinarne i lecznicze zastosowania żywności oraz prowadzi małą, wegańską restaurację. Ulubionym jedzeniem Ayme są jagody açaí.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Kawakanih z plemienia Arawaki, mieszka w rezerwacie w dorzeczu Amazonki, który znajduje się w Parku Narodowym Xingu. Codzienny chleb Kawakaniha to maniok, który jest mielony na mąkę i używany do wyrobu beiju (rodzaj naleśnika). Kawakanih owija swoje beiju wokół świeżych ryb złowionych w rzece Xingu. „Kiedy jesteś głodna” – mówi – „po prostu idziesz nad rzekę ze swoją siecią”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Asma i Fatima, siostry marokańsko-emirackie. Dziewczyny mieszkają w Dubaju, ciesząc się asystą niestrudzonego stylisty żywności.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Lily mieszkający we Francji. Na zdjęciu pozuje z tym, co zjadł w przeciągu tygodnia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Adveeta Venkatesh, Bombaj, Indie. Uwielbia dania kuchni południowoindyjskiej, zwłaszcza naleśniki z fermentowanego ryżu i soczewicy podawane z pikantnym chutney i jogurtem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Amelia z Katanii na Sycylii, otoczona swoją kolorową dietą z fasoli, cukinii, pomidorów cherry, żółtej papryki, sałaty itp. Poza jednym pudełkiem pizzy wszystko jest domowej roboty, co jest zarówno przyjemne dla oka, jak i przyjazne dla środowiska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Henrico mieszka w eleganckim przedmieściu Brazylii. Chłopiec lubi wymyślać własne przekąski. Do jego ulubionych należą suflet czekoladowy, wszystko z Nutellą, brigadeiro (kulka upieczonego skondensowanego mleka i czekolady), tost z masłem posypany kakaem (jedno z jego własnych dzieł) i stek pokrojony w plasterki bananów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Ademilson Francisco dos Santos, z Vao de Almas, wioski złożonej z 200 rodzin w stanie Goias w Brazylii. Dzień Ademilsona dzieli się między szkołą rano i rolnictwem po południu, kiedy pomaga ojcu zbierać manio, podstawowy element jego prostej, czystej diety, która jest wolna od pakowanej, przetworzonej żywności.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Fot. Denise Czichocki , ”Marzący Merlin”

Davi z jedzeniem, które zjadł przez tydzień. Chłopiec mieszka w faweli Santa Luiza w Brazylii, gdzie mieszka społeczność licząca ponad 12 tys. osób bez wody pitnej, prądu i sieci kanalizacyjnej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Hank, syn autora zdjęć. Jak pisze fotograf, w Stanach Zjednoczonych mniej niż 1 proc. kalorii pochodzi z warzyw.60 proc. pochodzi z żywności ultra przetworzonej.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Yusuf Abdullah Al Muhairi z Dubaju. Jego mama jest z pochodzenia Irlandką. Yusuf uwielbia jej kuchnię, ale sam też potrafi zrobić sobie jajecznicę i tosty.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Meissa Ndiaye mieszka na piaszczystym przedmieściu Dakaru. Uwielbia kozie mięso i słodką owsiankę, ale najczęściej je bagietki nadziewane spaghetti, groszkiem lub smażonymi ziemniakami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Tharkish Sri Ganesh i Mierra Sri Varrsha, Kuala Lumpur, Malezja. Ich mama jest gospodynią domową i przez większość tygodnia gotuje, chociaż w weekendy jedzą KFC, Pizzę Hut lub chińskie dania na wynos. Mierra nie lubi ostrego mięsa, woli cukierki i czekoladki. Ulubionym jedzeniem Tharkisha jest Puttu, mielony ryż gotowany na parze z dodatkiem kokosa i bananów i cukru palmowego.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gregg Segal (@greggsegal)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: