Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dżem w roli głównej

Dżem w roli głównej
Dżem - najlepszy w wersji domowej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Też czekacie na nowalijki i dojadacie zimowe zapasy? Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Oto dżem dobrze wykorzystany!

Zakładamy, że dżem, którego użyjecie, będzie domowy, własnej roboty. Do kupowania miazgi owocowej z toną cukru raczej nie zachęcamy... Przygotowując dżemy samodzielnie, zyskujemy pełną kontrolę nad ilością cukru, jaka znajduje się w przetworach, możemy więc przygotować mniej kaloryczną wersję. Sam cukier możemy zastąpić alternatywnymi dosładzaczami – miodem czy ksylitolem ‒ albo zupełnie z niego zrezygnować (w przypadku powideł). Jeszcze jedna zaleta domowego wyrobu przetworów to kontrola jakości owoców, z których są przygotowywane. Tylko robiąc je w domu, mamy pewność, że do słoiczka nie trafią spleśniałe czy skwaśniałe sztuki. Jeśli więc w waszej spiżarni dumnie pręży się na półce domowy dżem, podpowiadamy, jak go wykorzystać do pysznych wypieków. To co, otwieramy słoiczki?

Dżem w roli głównej: Ciasteczka bezglutenowe z kropką

Składniki:

- 120 g mielonych migdałów
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 80 g posiekanych orzechów włoskich (laskowych, migdałów lub innych ulubionych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony dżem lub marmolada do nadzienia

W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem i jajkiem. Mieszamy zawartość dwóch misek i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy i palcem robimy w niej wgłębienie. We wgłębienie wkładamy porcję gęstego dżemu lub marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez mniej więcej 10 minut.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij