Justyna Dudkiewicz Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo Pizza - lubią ją wszyscy, nawet tę z ananasem. Tradycyjna pizza jest jednak bogata w niezdrowe tłuszcze i jest bardzo kaloryczna. Dlatego warto zainteresować się awokado. Guacamole to najpopularniejsza potrawa na bazie awokado, ale… 22.01.2023 2 min.
duet masz.talerz Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie Omlet to superpomysł na śniadanie, szybki lunch albo kolację. No i można poszaleć z dodatkami. My przygotujemy go bez dodatku mąki, ze zdrowym tłuszczem i sezonowymi warzywami. Sięgniemy po olej kokosowy, kwiaty cukinii, pomidory,… 22.01.2023 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych chwilach nadciąga ona – bohaterska fasola. A konkretnie jej biała odmiana ‒ Piękny Jaś. 20.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty! Zupa miso to zupa, którą Japończycy spożywają właściwie codziennie, niezależnie od pory dnia. Sprawdźmy zatem, jak się spisze! 15.01.2023 3 min.
duet masz.talerz Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Przygotowywały go nam mamy i my chętnie podajemy go naszym dzieciom. Niestety, budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale… 08.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę Jest zimno! Proponuję więc łatwą, szybką i rozgrzewającą zupę. Wystarczy wymieszać warzywa z oliwą i przyprawami, upiec i zblendować z bulionem. Łatwizna! Aromatyczny zapach korzennych przypraw i słodki smak pieczonych warzyw… 07.01.2023 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę! Czasy, kiedy podstawę sylwestrowego menu stanowiły koreczki z żółtego sera i słone paluszki, na szczęście minęły. Ja stawiam na lekką i pyszną przekąskę. Żeby udowodnić, że nie mam absolutnie nic przeciwko nabijaniu… 31.12.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie! Po świątecznej uczcie przyszedł czas na zabawę sylwestrową. Podpowiadamy jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy - będzie pysznie. 31.12.2022 4 min.
duet masz.talerz Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny! Szaleństwo przedświąteczne trwa, a wy zapomnieliście nastawić zakwas na barszcz? Nie wpadajcie w panikę. Znamy przepis na zdrowy ekspresowy barszcz, który przygotujecie dosłownie w ostatniej chwili! 24.12.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin Wilgotne nadzienie makowe pełne bakalii, wyrośnięte ciasto drożdżowe, lekkie jak puch, ale z mąką pełnoziarnistą nadającą orzechowy smak. Jeszcze gorący, polany miodem... Świąteczny wieniec doskonały! 23.12.2022 4 min.
duet masz.talerz Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki Składniki na pyszne ciasteczka zamknięte w pięknym słoju wraz z załączonym przepisem ‒ oto prezent idealny. Oryginalny, smaczny, kreatywny. Podaruj go komuś wyjątkowemu! 19.12.2022 2 min.
duet masz.talerz Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe Muffiny lubią wszyscy. Ale nie wszyscy wiedzą, jak je zrobić samemu. Podaruj komuś wyjątkowemu składniki wraz z przepisem – to strzał w dziesiątkę! Takiego prezentu nikt się nie spodziewa… 18.12.2022 2 min.
Hanna Redo Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa Przetrwać zimę zdrowo to nie lada wyzwanie. Naszymi sprzymierzeńcami mogą być gorące napoje. Zwykłą kawę czy herbatę zamieńmy na takie, które rozgrzewają i zaopatrują nas w odpowiednią ilość witamin i minerałów. 18.12.2022 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo! Burak może być słodki, słony, twardy, miękki lub gładki jak purée. Dodając do tego jego właściwości prozdrowotne - uzyskujemy totalną bombę kulinarną. Również na chrupiącej bagietce ze szpinakiem i z migdałowym twarożkiem smakuje bombowo! 18.12.2022 3 min.
duet masz.talerz Kiszone buraki. I moc jest z wami! Buraki nie muszą kojarzyć się tylko ze świątecznym barszczem. Dodajemy je do listy zdrowych, poprawiających odporność i trawienie kiszonek. Ukiście je według sprawdzonej receptury i delektujcie się nowym smakiem. To naprawdę proste. 10.12.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu Trzaskających mrozów jakoś nie widać, ale i tak chętnie sięgamy po dania rozgrzewające. Więc zabieramy się za przygotowanie ostrej zupy rybnej. Oczywiście z łososiem - niekwestionowanym królem mórz i talerzy. 10.12.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo Pomarańcze, grejpfruty, cytryny czy limonki znamy wszyscy. A pomelo? To dopiero cytrus wyjątkowy! Jeśli jeszcze go nie znacie, skuście się na nasze spring rolls. W towarzystwie krewetek pomelo smakuje nieziemsko! 03.12.2022 4 min.
duet masz.talerz Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie Nie musicie rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha! 27.11.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy! 26.11.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem Jesień to czas jabłek, czyli jednych z najzdrowszych owoców. Chrupiemy ja na surowo, a żeby osłodzić sobie pochmurne dni – wykorzystamy też do wypieków. Nie, tym razem nie będzie szarlotki. Będzie coś dużo lepszego! 20.11.2022 4 min.
duet masz.talerz Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig! Kolejna odsłona jesiennej bruschetty ‒ w roli głównej warzywa korzeniowe. Wykorzystamy marchewki, seler i pietruszkę i udowodnimy, że ich kariera nie musi kończyć się w zupie. 19.11.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu W naszych garnkach coraz częściej lądują nowe rodzaje kasz. Pora więc na gryczane, bezglutenowe muffiny pachnące czekoladą. 13.11.2022 4 min.
Dorota Kamińska Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy Czy deser w ogóle może być zdrowy? I jednocześnie smaczny? Dorota Kamińska, autorka bloga Pozytywna Kuchnia, w trzech prostych przepisach udowadnia, że tak. 12.11.2022 5 min.
Marianna Medyńska Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami! Sezon na orzechy laskowe zbiega się w czasie z początkiem coraz częstszych deszczy i chłodów. A orzechy zawierają w sobie wszystko, czego potrzebujemy, by sobie z tym poradzić. Deser śliwkowo-orzechowy, ciepłe orzechowe mleko,… 11.11.2022 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie! Ze względu na smak i właściwości – po prostu strzał w dziesiątkę. Jarmuż wyrósł na prawdziwą gwiazdę zdrowego gotowania. Jako podstawa jesiennej sałatki z dynią i ciecierzycą sprawdzi się doskonale. 07.11.2022 3 min.
redakcja Hello Zdrowie Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! Kanapki to najpopularniejszy lunch, jaki istnieje. Ale fakt jest taki, że nawet te najzdrowsze i najlepiej skomponowane, mogą się po prostu znudzić! Przedstawiamy więc przepisy na potrawy równie łatwe do zabrania ze sobą w drogę, a… 06.11.2022 4 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność Starą dobrą owsiankę przyrządzimy z kurkumą. Kurkumina, która nadaje jej żywy pomarańczowy kolor, jest silnym przeciwutleniaczem - chroni też organizm przed wirusami i ma działanie przeciwzapalne. 05.11.2022 3 min.
duet masz.talerz Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu! Jadalne kasztany można kupić w dobrych delikatesach. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak! 01.11.2022 3 min.
Kasia Bigos i Andrzej Bogdał Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem Zastanawiasz się, co takiego zjeść na śniadanie, żeby było szybko, zdrowo i pożywnie? Przedstawiamy wam śniadanie mistrzów: omlet! 30.10.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu. 29.10.2022 3 min.
Agata Deja Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację –… 29.10.2022 6 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto Małymi krokami zbliża się jesień, więc za chwilę stragany ozdobią żółte słodkie gruszki. Wśród nich dorodne klapsy, zwane również faworytkami, oraz konferencje z charakterystyczną rdzawą skórką. Czas przygotować z nich zdrowe ciasto. 21.10.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia! Śliwki, jabłka, figi, orzechy… Tarta z jesiennymi owocami – przepyszna, pachnąca, prosta w przygotowaniu. I pełna składników odżywczych! Kto by się nie skusił? 15.10.2022 3 min.
duet masz.talerz Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy? Na tapet bierzemy kiszony kalafior! I to razem z liśćmi. Po co? Ukiszone produkty zyskują na wartości odżywczej, wzmacniają odporność, działają jak naturalne antybiotyki, dobrze wpływają na pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. 09.10.2022 3 min.
Paulina Kolondra Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek! Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica! 08.10.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie Brownie wszyscy znamy i kochamy. A jeśli upiec je z dodatkiem batata i awokado, zaś cukier zastąpić miodem – można zakochać się na zabój! Nie zwiększając się przy okazji o rozmiar… 08.10.2022 3 min.
Kasia Bem Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem Dynia to optymistka. Wystarczy na nią spojrzeć i trudno się nie uśmiechnąć. Toż to istna kula radości nie tylko dla smakoszy ‒ wiecznie zadowolona z siebie i z życia pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Bierzemy… 02.10.2022 5 min.
Alicja Rokicka Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego Topinambur jest zwany hipsterem wśród warzyw. Nieco zapomniany i oldskulowy, teraz wraca do łask. Tylko… co z nim zrobić?! Jak to co? Czipsy, pizzę albo kremową zupę! 25.09.2022 5 min.
Alicja Rokicka Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser! „Bez smaku, mdłe, nudne” ‒ tak zwykle o tofu mówią ci, którzy nie wiedzą, jak je przyrządzić. My mamy na tofu patent! Zobaczcie, jak podkręcić jego smak i dodać mu charakteru. 25.09.2022 5 min.
duet masz.talerz Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu! Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Jesienią proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami… 18.09.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem Jego ziarenka wyglądają trochę jak koraliki, dlatego właśnie granat bywa ozdobą wielu potraw. Ale ten owoc to nie kwiatek do kożucha! Ma w sobie całe mnóstwo witamin, no i w duecie z kaszą jaglaną smakuje doskonale. 10.09.2022 4 min.
duet masz.talerz Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama Jeśli sięgając po słodycze, można dokonać zdrowego wyboru, to tym wyborem będzie chałwa. Zawdzięcza to zawartości sezamu, który jest skarbnicą wartości odżywczych. Oczywiście mowa tu o naprawdę dobrej i prawdziwej chałwie,… 03.09.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser! Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie, póki są. W wegańskich tartach z kokosowym kremem smakują nieziemsko! 03.09.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień Taka zdrowa miseczka idealnie nadaje się na śniadanie lub deser, a apetyczny wygląd skusi każdego niejadka. Smoothie bowl z tego przepisu to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa. 29.08.2022 2 min.
duet masz.talerz Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań… 28.08.2022 3 min.
Justyna Mazur Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy 24.08.2022 6 min.
Justyna Mazur Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić? Włochy słyną z doskonałej kuchni, oferując mnóstwo charakterystycznych dla tego południowoeuropejskiego kraju potraw. Jedną z nich jest porchetta, czyli pieczeń wołowa nadziewana ziołami. Porchettę można podawać na ciepło lub… 24.08.2022 4 min.