Ewa Wojciechowska Zdrowotne walory jesieni – odczarowujemy jarzębinę! Nie bójmy się jarzębiny, ona może nam bardzo się przysłużyć. Jarzębina jest idealna na przetwory, poradzi sobie z przeziębieniem, zaparciami, czy zapaleniem pęcherza. Doskonale sprawdzi się także jako składnik kosmetyków.… 13.11.2022 5 min.
Małgorzata Dzięgielewska Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce - śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę?… 30.09.2022 4 min.
Dominika Chirek Kupujemy dżem z dobrym składem. Jak go znaleźć? Zimowe przetwory pewnie wam się skończyły, a na owoce, z których można zrobić domowe konfitury, trzeba jeszcze trochę poczekać. Podpowiadamy zatem, jak kupować dżem, żeby w składzie nie królował cukier i zagęstniki, tylko owoce. 29.01.2022 3 min.
Dominika Chirek Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor! W ugotowanym pomidorze jest znacznie więcej likopenu – naturalnego barwnika roślin o właściwościach przeciwnowotworowych – niż w surowym. Ketchup zdrowszy niż pomidor? Tak, ale tylko jeśli nie zawiera chemii. 04.12.2021 2 min.
duet masz.talerz Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni! Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo! 14.11.2021 3 min.
Marlena Kopacz Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby? Grzyby jadalne, to takie, które produkują jadalne owocniki, a po ugotowaniu nie mają negatywnego wpływu na organizm. Zazwyczaj są to grzyby zbierane w lesie, a nie uprawiane przez człowieka. Grzyby jadalne docenia się ze względu na… 24.10.2021 7 min.
Żaneta Michalak Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn? Fioletowo-czarne owoce jeżyny to wyjątkowo smaczne, soczyste i bardzo zdrowe produkty. Warto spożywać je nie tylko w sezonie, ale także mrozić i wykorzystywać w okresie zimowo-wiosennym. Co można zrobić z jeżyny i z jakim… 09.04.2021 5 min.
Magdalena Bury Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory! Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy teraz musimy zamienić je na owoce z importu? Nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili… 31.10.2020 5 min.
Klaudia Kierzkowska Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj Łatwa w przygotowaniu, aromatyczna, słodzona miodem lub cukrem – domowa nalewka z dojrzałych i przepełnionych słońcem owoców. Wiśniówki, gruszkówki, czy pigwówki nikomu nie trzeba przestawiać. Jednak dziś o nieco mniej… 29.07.2020 4 min.
Magdalena Bury Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde? Ogórki małosolne chyba każda z nas próbowała przynajmniej raz w życiu. Są chrupkie, delikatnie kwaśne, idealne do sałatek, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu. I wcale nie musisz kupować ich w sklepie! Wystarczy kilka godzin w… 14.07.2020 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru Borówka czarna, jagoda, zwana także czernicą to nasz rodzimy superfood - naładowany dużą ilością substancji odżywczych. W prostocie może tkwić to co najlepsze, dlatego dziś mamy dla was smaczny dżem z tego owocu. Nie tylko do… 07.07.2020 3 min.
Patrycja Nawojowska Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko Borówkę brusznicę znajdziemy spacerując po lesie albo uprawiając w przydomowym ogrodzie. Od dawna wykorzystywana w kuchni do produkcji przetworów, dziś służy też jako roślina o właściwościach leczniczych. Przyda się… 06.04.2020 5 min.
Anna Włodarczyk Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy! Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowe przekąski z wykorzystaniem domowego dżemu. 14.03.2020 4 min.
Małgorzata Różańska Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze? Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są przetwory pomidorowe. Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych! 19.09.2019 3 min.
Agata Deja Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie! Chutney to fantastyczny dodatek do wielu różnych dań. Jest to rodzaj przetworu przygotowywanego z warzyw i owoców z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, substancji słodzącej i wielu aromatycznych przypraw. Zrobimy go z marchewki, papryki… 05.09.2019 4 min.