Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy konkret

Olej lniany - świetny wybór

Olej lniany - świetny wybór
Patent na gorzki smak? Olej lniany można zmieszać z jogurtem lub twarożkiem. Zdjęcie: shutterstock

Z zakupem oleju lnianego zbierałam się długo. Do niedawna. W smaku trochę cierpki, no ale to olej, nie miód przecież… Mam jednak sposób i na to. Najważniejsze, że jest naprawdę zdrowy i naukowych dowodów na to nie brakuje.

Dowód nr 1. Olej lniany zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które zwalczają stany zapalne. Dlatego jest polecany na przykład osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

W naszej diecie ważna jest proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (oba bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu). Najlepsza proporcja omega-3 do omega-6 to 4:1. Jednak my zjadamy przeciętnie nawet 25 razy więcej omega-6 niż omega-3, czyli proporcja ta wynosi 1:25! Dlatego namawiam, by swoją kuchnię trochę zreformować, sięgając częściej po ryby i chociażby olej z nasion lnu.

Dowód nr 2. Sporo doniesień medycznych pokazuje wpływ oleju lnianego na zapobieganie nowotworom. Jedno z kanadyjskich badań udowodniło, że olej lniany hamuje rozwój raka piersi. Jest to prawdopodobnie zasługa zawartego w nim kwasu alfa-linolenowego (ALA). Inne badanie pokazało, że składniki oleju mogą też chronić przed rakiem piersi.

Dowód nr 3. Egipcjanie z Narodowego Centrum Badań w Kairze sprawdzali oddziaływanie oleju lnianego na kości i dowiedli, że działa on pozytywnie na odkładanie się w kościach fosforanów wapnia, i chroni w ten sposób przed osteoporozą. To może zamiast mleka olej?!

Patent na gorzki smak? Olej można zmieszać z jogurtem lub twarożkiem. Ja dodaję do niego trochę miodu, czosnek, ewentualnie musztardę. Z takim dressingiem nawet sama sałata będzie pyszna i do tego dużo zdrowsza. Nie kupuję dużej butelki, olej lniany szybko się utlenia, dlatego powinno się go spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od daty produkcji i 2-3 tygodnie od otwarcia butelki.

Smacznego!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
agatasygulska zapytał(a) 3 września 2014
Pytanie dotyczy artykułu Olej lniany - świetny wybór
Równiez polecam z twarożkiem:-)

Polecane wpisy

Kwas alfa-linolenowy (ALA)

Indeks wartości odżywczych

Najpopularniejsze wpisy