Przejdź do treści

„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk

Brooke Cagle/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać / fot.Pexels
Najczęstsze niedobory wśród kobiet. 7 składników, o które szczególnie warto zadbać
Wirus RSV szerzy się w Wielkiej Brytanii
Nie tylko COVID-19. Inny groźny wirus atakuje małe dzieci
Pielęgniarka w skafandrze ochronnym trzyma w rękach szczepionkę
Izrael: Trzecia dawka szczepionki na COVID-19. Prezydent zaszczepił się jako pierwszy
Simone Biles rezygnuje z igrzysk w trosce o swoje zdrowie psychiczne
Simone Biles postawiła na pierwszym miejscu zdrowie psychiczne. Sponsorzy olimpijscy i fani popierają jej decyzję
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”

– Czarci pazur jest znakomity dla osób, które mają problem z reumatyzmem. Pomaga również w leczeniu osteoporozy. Dużo osób cierpi na bóle nie tyle stawów, co właśnie kości. Regularne picie takiej herbatki z czarciego pazura powoduje, że zarówno ostry jak i przewlekły stan bólu zaczyna mijać – dr Grażyna Pająk tłumaczy, dlaczego roślina z Afryki została uznana za diabelsko skuteczną w Europie.

Kiedy rozmawiałyśmy o działaniu pomarańczy bergamoty, wspomniała pani, że tzw. zły cholesterol znakomicie obniża czarci pazur. W jaki sposób?

Właściwie trudno powiedzieć, że on obniża cholesterol. Raczej utrzymuje na optymalnym poziomie. Nie obniża go poniżej normy, czyli reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów  podobnie jak gorzka pomarańcza bergamota. Nie mam wątpliwości, że czarci pazur działa! Potwierdziłam to wielokrotnie w swojej praktyce zawodowej.

Hakorośl rozesłana (Harpagophytum procumbens) to inaczej czarci pazur (zwany też w Polsce diabelskim pazurem). Roślina ta występuje najczęściej w rejonie Afryki Południowej. Rośnie w Namibii, na obrzeżach Kalahari i na południowych terenach Botswany. Należy do roślin płożących, odnogi jej osiągają około 150 cm długości, przy wysokości do 50 cm. Prezentuje się zjawiskowo, jej kwiaty przypominają kwiaty malwy, a owoce tworzą haczyki, kojarzące się z pazurami. Terapeutycznie w lecznictwie wykorzystywany jest tylko korzeń czarciego pazura, zbierany po zakończeniu kwitnienia rośliny. Czarci pazur znany jest w Polsce od ponad dziesięciu-dwunastu lat. Wcześniej był stosowany tylko koci pazur oraz pau d’arco. Wiedzę na temat zastosowań leczniczych diabelskiego pazura na Zachodzie rozpropagował niemiecki  żołnierz kolonialny, a później rolnik, G.H. Mehnert, który dowiedział się o roślinie od miejscowego uzdrowiciela podczas powstań Herrero i Hottentot w 1904 i 1906 r. Diabelski Pazur został po raz pierwszy sprowadzony do Europy w 1953 roku.

Dlaczego w swojej praktyce zawodowej poleca Pani czarci pazur osobom z typem białkowym?

Wg teorii Metabolicznego IQ , czyli – z definicji – wrodzonej identyfikacji naturalnych procesów zachodzących w naszym organizmie, która pozwala zoptymalizować proporcje makroskładników w diecie, takich jak: tłuszcze, białka i węglowodany, zgodnie z potrzebami naszego ciała. Jest pięć typów metabolicznych, w tym typ metaboliczny białkowy (tzw. szybki spalacz) to osoba, która bardzo gwałtownie trawi węglowodany. W diecie potrzebuje więcej białka, gdyż przy dużej ilości glukozy sprzęganej w cykl Crebs’a, musi to zrównoważyć. Taką osobę charakteryzuje dominacja układu przywspółczulnego (parasympatycznego) i zwiększona ilość dwutlenku węgla CO2 we krwi. Przy dużych ilościach spożywanego białka w diecie,  produkty przemiany białek (mocznik, kwas moczowy, kwas mlekowy) zakwaszają tkanki. Osoby z typem białkowym mają przede wszystkim problem z podwyższonym poziomem kwasu moczowego. Jedząc białko zwierzęce i rośliny strączkowe, dostarczają organizmowi puryny, które są podstawą do budowy kwasu moczowego, a popijając alkohol, dodatkowo go zatrzymują w organizmie. Tak często nasilają problemy z dną moczanową i stanami zapalnymi stawów.

Czarci pazur. Zdj: Getty Images

W swojej praktyce zawodowej stosuję czarci pazur właśnie u osób ze skłonnością do podagry,  nadmiernie podwyższonego poziomu cholesterolu i trójglicerydów . Najczęściej oprócz dobrze skomponowanej diety polecam przez dwa miesiące herbatki z czarciego pazura, co daje znakomite efekty. Herbatka jest całkiem sympatyczna. Można ją łączyć z bromeliną i kurkumą. Po dwóch miesiącach najczęściej sugeruję miesiąc przerwy, gdyż nawet z najlepszymi preparatami nie można przesadzać. Najczęściej ustalam to indywidualnie.