Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Dżem w roli głównej

Dżem w roli głównej
Dżem - najlepszy w wersji domowej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Też czekacie na nowalijki i dojadacie zimowe zapasy? Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Oto dżem dobrze wykorzystany!

Zakładamy, że dżem, którego użyjecie, będzie domowy, własnej roboty. Do kupowania miazgi owocowej z toną cukru raczej nie zachęcamy... Przygotowując dżemy samodzielnie, zyskujemy pełną kontrolę nad ilością cukru, jaka znajduje się w przetworach, możemy więc przygotować mniej kaloryczną wersję. Sam cukier możemy zastąpić alternatywnymi dosładzaczami – miodem czy ksylitolem ‒ albo zupełnie z niego zrezygnować (w przypadku powideł). Jeszcze jedna zaleta domowego wyrobu przetworów to kontrola jakości owoców, z których są przygotowywane. Tylko robiąc je w domu, mamy pewność, że do słoiczka nie trafią spleśniałe czy skwaśniałe sztuki. Jeśli więc w waszej spiżarni dumnie pręży się na półce domowy dżem, podpowiadamy, jak go wykorzystać do pysznych wypieków. To co, otwieramy słoiczki?

Dżem w roli głównej: Ciasteczka bezglutenowe z kropką

Składniki:

- 120 g mielonych migdałów
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 80 g posiekanych orzechów włoskich (laskowych, migdałów lub innych ulubionych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony dżem lub marmolada do nadzienia

W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem i jajkiem. Mieszamy zawartość dwóch misek i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy i palcem robimy w niej wgłębienie. We wgłębienie wkładamy porcję gęstego dżemu lub marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez mniej więcej 10 minut.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne

GALERIA: Zawekowane piękności

Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są...
Wyobraź sobie spiżarnię pełną małych dzieł sztuki. Etykiety z dżemów, kiszonych ogórków czy marynat są obiektem zainteresowania projektantów z całego świata. Nic w końcu nie jest w stanie przekonać nas do nowego produktu bardziej niż opakowanie.

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.