Przejdź do treści

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy! Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pielęgiarka - W czepku urodzona
„Drodzy Państwo – oto jestem. Magister pielęgniarstwa, który pracuje przy łóżku chorego”. Na profilu W czepku urodzona pojawiły się ważne słowa
Wierząc w teorie pseudonukowe, niszczysz sobie zdrowie. Optyczka wymienia najpopularniejsze z teorii, przez które można popsuć sobie wzrok
Samobadanie piersi / istock
Pani Fizjoterapeutka o samobadaniu piersi: „Nagle wyczułam jakąś twardawą grudkę. Znajdowała się bezpośrednio pod prawą piersią. Mogłam ją nieco przesunąć, nic mnie nie bolało…”
Maść ichtiolowa (ichtiol) – na co i jak stosować?
Maść ichtiolowa (ichtiol) – na co i jak stosować?
Termometr
„Gorączka jest korzystna, pomaga zwalczać infekcje” – pisze lek. Dawid Ciemięga. Co dzieje się w organizmie przy podwyższonej temperaturze?

Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowe przekąski z wykorzystaniem domowego dżemu.

 

Dlaczego warto zainwestować czas w domowy dżem?

Zakładamy, że dżem, którego użyjecie, będzie domowy, własnej roboty. Do kupowania miazgi owocowej z toną cukru raczej nie zachęcamy… Przygotowując dżemy samodzielnie, zyskujemy pełną kontrolę nad ilością cukru, jaka znajduje się w przetworach, możemy więc przygotować mniej kaloryczną wersję. Sam cukier warto zastąpić alternatywnymi dosładzaczami – miodem czy ksylitolem ‒ albo zupełnie z niego zrezygnować (w przypadku powideł).

Jeszcze jedna zaleta domowego wyrobu przetworów to kontrola jakości owoców, z których są przygotowywane. Tylko robiąc je w domu, mamy pewność, że do słoiczka nie trafią spleśniałe czy skwaśniałe sztuki. Jeśli więc w waszej spiżarni dumnie pręży się na półce domowy dżem, podpowiadamy, jak go wykorzystać do pysznych wypieków. To co, otwieramy słoiczki?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Dżem w roli głównej: Ciasteczka bezglutenowe z kropką

Składniki:

– 120 g mielonych migdałów
– 60 g cukru trzcinowego
– 60 g miękkiego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
– 80 g posiekanych orzechów włoskich (laskowych, migdałów lub innych ulubionych)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubiony dżem lub marmolada do nadzienia

W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem i jajkiem. Mieszamy zawartość dwóch misek i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy i palcem robimy w niej wgłębienie. We wgłębienie wkładamy porcję gęstego dżemu lub marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez mniej więcej 10 minut.

Dżem w roli głównej: Razowe marchwiowe babeczki z nadzieniem

 

Składniki:

– 100 g mąki pszennej
– 90 g mąki razowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 3 jajka
– 150 ml oleju rzepakowego
– 1 szklanka startej marchewki (na drobnej tarce)
– 130 ml soku jabłkowego
– słoiczek powideł śliwkowych lub ulubiony dżem

Jajka i cukier ucieramy w mikserze, dodajemy pozostałe składniki bez marchewki i dżemu. Mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Na koniec dodajemy marchewkę, mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej z nich nakładamy porcję ciasta do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżeczce powideł i kolejną warstwę ciasta (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Babeczki pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (powinny być złote). Podajemy lekko przestudzone.

Sadzone jajka na patelni

Dżem w roli głównej: Kruche ciasto owsiane z kokosową kruszonką

Na kruche ciasto: (proporcje na średnią blaszkę)

– 110 g mąki pszennej
– 40 g błyskawicznych płatków owsianych
– 90 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 żółtko

Na nadzienie:

– słoik kwaskowatego dżemu

Na kruszonkę:

– 70 g mąki
– 70 g wiórków kokosowych
– 60 g cukru trzcinowego
– 50 g masła

Zagniatamy składniki na kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W misce mieszamy składniki kruszonki, tak by powstały grudki o jednolitej konsystencji – kruszonkę również wkładamy do lodówki.

Okrągłą (lub kwadratową) blachę wykładamy papierem do pieczenia. Słodzone kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy 10 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy dżem, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut – do zezłocenia kruszonki.

Smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Makaron ryżowy – poznaj jego zalety i przetestuj prosty przepis

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?