Przejdź do treści

Przepisy z dżemem w roli głównej

Dżem w roli głównej
Dżem - najlepszy w wersji domowej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowe przekąski z wykorzystaniem domowego dżemu.

Zakładamy, że dżem, którego użyjecie, będzie domowy, własnej roboty. Do kupowania miazgi owocowej z toną cukru raczej nie zachęcamy… Przygotowując dżemy samodzielnie, zyskujemy pełną kontrolę nad ilością cukru, jaka znajduje się w przetworach, możemy więc przygotować mniej kaloryczną wersję. Sam cukier możemy zastąpić alternatywnymi dosładzaczami – miodem czy ksylitolem ‒ albo zupełnie z niego zrezygnować (w przypadku powideł). Jeszcze jedna zaleta domowego wyrobu przetworów to kontrola jakości owoców, z których są przygotowywane. Tylko robiąc je w domu, mamy pewność, że do słoiczka nie trafią spleśniałe czy skwaśniałe sztuki. Jeśli więc w waszej spiżarni dumnie pręży się na półce domowy dżem, podpowiadamy, jak go wykorzystać do pysznych wypieków. To co, otwieramy słoiczki?

Dżem w roli głównej: Ciasteczka bezglutenowe z kropką

Składniki:

– 120 g mielonych migdałów
– 60 g cukru trzcinowego
– 60 g miękkiego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
– 80 g posiekanych orzechów włoskich (laskowych, migdałów lub innych ulubionych)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubiony dżem lub marmolada do nadzienia

W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem i jajkiem. Mieszamy zawartość dwóch misek i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy i palcem robimy w niej wgłębienie. We wgłębienie wkładamy porcję gęstego dżemu lub marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez mniej więcej 10 minut.

Dżem w roli głównej: Razowe marchwiowe babeczki z nadzieniem

Dżem w roli głównej

Dżem w roli głównej w trzech słodkich przepisach. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 100 g mąki pszennej
– 90 g mąki razowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 3 jajka
– 150 ml oleju rzepakowego
– 1 szklanka startej marchewki (na drobnej tarce)
– 130 ml soku jabłkowego
– słoiczek powideł śliwkowych lub ulubiony dżem

Jajka i cukier ucieramy w mikserze, dodajemy pozostałe składniki bez marchewki i dżemu. Mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Na koniec dodajemy marchewkę, mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej z nich nakładamy porcję ciasta do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżeczce powideł i kolejną warstwę ciasta (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Babeczki pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (powinny być złote). Podajemy lekko przestudzone.

Dżem w roli głównej: Kruche ciasto owsiane z kokosową kruszonką

Na kruche ciasto: (proporcje na średnią blaszkę)

– 110 g mąki pszennej
– 40 g błyskawicznych płatków owsianych
– 90 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 żółtko

Na nadzienie:

– słoik kwaskowatego dżemu

Na kruszonkę:

– 70 g mąki
– 70 g wiórków kokosowych
– 60 g cukru trzcinowego
– 50 g masła

Zagniatamy składniki na kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W misce mieszamy składniki kruszonki, tak by powstały grudki o jednolitej konsystencji – kruszonkę również wkładamy do lodówki.

Okrągłą (lub kwadratową) blachę wykładamy papierem do pieczenia. Słodzone kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy 10 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy dżem, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut – do zezłocenia kruszonki.

Smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć