Przejdź do treści

Przepisy z dżemem w roli głównej

Dżem w roli głównej
Dżem - najlepszy w wersji domowej. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?
Mama Kosmetolog o bliznowcu – czym się charakteryzuje i jak powstaje?
Joanna Horodyńska
Karolina Gilon i Joanna Horodyńska zachęcają do badań piersi
magda gessler
Magda Gessler ambasadorką kampanii „Diagnostyka Jajnika”
Keira Knightley
Keira Knightley zakazała swojej córce oglądania filmów Disneya

Jeśli macie w spiżarni pyszny domowy dżem, warto go wykorzystać do zdrowych wypieków: ciasteczek bezglutenowych, razowych babeczek, ciasta owsianego. Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowe przekąski z wykorzystaniem domowego dżemu.

Zakładamy, że dżem, którego użyjecie, będzie domowy, własnej roboty. Do kupowania miazgi owocowej z toną cukru raczej nie zachęcamy… Przygotowując dżemy samodzielnie, zyskujemy pełną kontrolę nad ilością cukru, jaka znajduje się w przetworach, możemy więc przygotować mniej kaloryczną wersję. Sam cukier możemy zastąpić alternatywnymi dosładzaczami – miodem czy ksylitolem ‒ albo zupełnie z niego zrezygnować (w przypadku powideł). Jeszcze jedna zaleta domowego wyrobu przetworów to kontrola jakości owoców, z których są przygotowywane. Tylko robiąc je w domu, mamy pewność, że do słoiczka nie trafią spleśniałe czy skwaśniałe sztuki. Jeśli więc w waszej spiżarni dumnie pręży się na półce domowy dżem, podpowiadamy, jak go wykorzystać do pysznych wypieków. To co, otwieramy słoiczki?

Dżem w roli głównej: Ciasteczka bezglutenowe z kropką

Składniki:

– 120 g mielonych migdałów
– 60 g cukru trzcinowego
– 60 g miękkiego masła
– 1 jajko
– szczypta soli
– 80 g posiekanych orzechów włoskich (laskowych, migdałów lub innych ulubionych)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ulubiony dżem lub marmolada do nadzienia

W misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrem i jajkiem. Mieszamy zawartość dwóch misek i lepimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy i palcem robimy w niej wgłębienie. We wgłębienie wkładamy porcję gęstego dżemu lub marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez mniej więcej 10 minut.

Dżem w roli głównej: Razowe marchwiowe babeczki z nadzieniem

Dżem w roli głównej

Dżem w roli głównej w trzech słodkich przepisach. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

– 100 g mąki pszennej
– 90 g mąki razowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 3 jajka
– 150 ml oleju rzepakowego
– 1 szklanka startej marchewki (na drobnej tarce)
– 130 ml soku jabłkowego
– słoiczek powideł śliwkowych lub ulubiony dżem

Jajka i cukier ucieramy w mikserze, dodajemy pozostałe składniki bez marchewki i dżemu. Mieszamy delikatnie, do połączenia składników. Na koniec dodajemy marchewkę, mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i do każdej z nich nakładamy porcję ciasta do 1/3 wysokości. Następnie nakładamy po łyżeczce powideł i kolejną warstwę ciasta (powinno sięgać do 2/3 wysokości formy). Babeczki pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut (powinny być złote). Podajemy lekko przestudzone.

Dżem w roli głównej: Kruche ciasto owsiane z kokosową kruszonką

Na kruche ciasto: (proporcje na średnią blaszkę)

– 110 g mąki pszennej
– 40 g błyskawicznych płatków owsianych
– 90 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 żółtko

Na nadzienie:

– słoik kwaskowatego dżemu

Na kruszonkę:

– 70 g mąki
– 70 g wiórków kokosowych
– 60 g cukru trzcinowego
– 50 g masła

Zagniatamy składniki na kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W misce mieszamy składniki kruszonki, tak by powstały grudki o jednolitej konsystencji – kruszonkę również wkładamy do lodówki.

Okrągłą (lub kwadratową) blachę wykładamy papierem do pieczenia. Słodzone kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy 10 minut w 180 st. C. Na podpieczony spód wykładamy dżem, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 st. C przez mniej więcej 30 minut – do zezłocenia kruszonki.

Smacznego!

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Sposób na czarny bez

Buraczkowy detoks

Pieczone zimowe owoce

Muesli – szczęście w proszku

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Zdrowe panierki – chrupiąca przyjemność

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron ryżowy

Festiwal makaronów: makaron sojowy

Przepis na makaron sojowy

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron soba

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Festiwal makaronów: makaron pszenny

Festiwal makaronów: makaron pszenny