Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać
Syrop glukozowo-fruktozowy wcale nie jest niezbędny. Ilustracja: Julia Szostak

Popularny napój dla dzieci pozostawiony na noc w samochodzie pomimo siarczystego mrozu nie zamarzł, był tylko schłodzony. To „zasługa” syropu glukozowo-fruktozowego, który zachowuje się podobnie jak płyn chłodniczy w samochodzie, a który zastąpił cukier w wielu produktach spożywczych.

Choć syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy, nie jest naturalnym produktem. Powstały w latach 60. ubiegłego stulecia, dziesięć lat później podbił amerykański rynek żywności, aż w końcu prawie wyparł tam cukier z buraków i trzciny cukrowej. Był tańszy w produkcji, łatwy w transporcie. Wystarczyło wlać wprost do opakowania jasnożółtą ciecz, żeby osłodzić prawie każdy produkt – jogurt, sok, napój gazowany, ketchup, a nawet czekoladę.

Syrop glukozowo-fruktozowy miał zastąpić cukier w produktach żywnościowych, ale jego przyszłość nie jest już tak świetlana. Amerykanie właśnie ujawnili, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających ten syrop prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Fruktoza jest prostym cukrem, który organizm wykorzystuje do produkcji energii. Jej niewielka ilość znajduje się w owocach i warzywach. Jeżeli jednak do organizmu trafia zbyt wiele fruktozy, wątroba nie potrafi sobie z tym poradzić. Jest to dla niej tak samo szkodliwe jak nadmiar alkoholu. Fruktoza omija także nasz wewnętrzny system apetytu. Co to znaczy? Zjedliśmy batonik, a mimo to za chwilę znów czujemy głód.

Syrop glukozowo-fruktozowy składa się w 55 proc. z fruktozy i w 45 proc. z glukozy. Puszka napoju gazowanego słodzona tym syropem zawiera aż 23 gramy fruktozy. Nie powinniśmy spożywać więcej niż 50 gramów fruktozy na dobę. Jesteśmy na diecie? Nie wystarczy zaufać etykiecie z napisem: „bez cukru”. Świadomie unikamy cukru, a tymczasem może się okazać, że tyjemy przez zupełnie inny składnik.

Czytajmy uważnie skład nie tylko napojów i słodyczy, ale także musztardy, ketchupu, jogurtów, sosów, przetworów owocowo-warzywnych, praktycznie wszystkich słodzonych produktów spożywczych. Odkładajmy te, gdzie w składzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy. On wcale nie jest niezbędny. Z pewnością na półce obok znajdziemy produkt bez tego składnika. 


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Czekolada - tylko gorzka!

Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada...
Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada jest zdrowa? I czy naprawdę tuczy?

Cukier zamień na…

Cukier niestety nie krzepi. Nie dodaje również energii, za to jego nadmiar w diecie skutecznie rujnuje...
Cukier niestety nie krzepi. Nie dodaje również energii, za to jego nadmiar w diecie skutecznie rujnuje zdrowie. Ale rozstanie ze słodkim smakiem dla wielu byłoby traumatyczne. Dlatego właśnie wybraliśmy dla Was 5 najlepszych zamienników cukru. Zdrowych!

Cukier, który szkodzi wątrobie

Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może...
Co szkodzi wątrobie? Oczywiście alkohol. Okazuje się jednak, że fruktoza, cukier zawarty w owocach, może być dla wątroby równie szkodliwy co napoje wysokoprocentowe.

Cukrzyca - nie czekaj, zapobiegaj!

Obiecałam sobie, że nie będę straszyć... Ale jak piszę o cukrzycy, to inaczej nie mogę! Tej chorobie...
Obiecałam sobie, że nie będę straszyć... Ale jak piszę o cukrzycy, to inaczej nie mogę! Tej chorobie stosunkowo łatwo zapobiec, a mimo to mówimy o epidemii naszych czasów. Wystarczy naprawdę niewiele...