Przejdź do treści

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać
Syrop glukozowo-fruktozowy wcale nie jest niezbędny. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Ta decyzja zaprzecza dorobkowi ostatnich 40 lat polskiej medycyny rozrodu, neonatologii i pediatrii”. NIL i PTP o wyroku Trybunału Konstytucyjnego
dziewczyna, ból
„Czy wiesz, czym jest ból?”. Dr Paweł Kabata w mocnych słowach o tym, że nikt nie ma prawa do decydowania o cierpieniu innych
Przeziębienie w ciąży? Lekarka radzi, jak sobie z nim poradzić
Przeziębienie w ciąży? Lekarka podpowiada, jak sobie z nim poradzić
Personel medyczny z własnych środków stworzył „śluzę antycovidową”. Folia szklarniowa i czarne worki na śmieci mają chronić przed wirusem
Jak rozmawiać z dziećmi o sytuacji po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu "Jak wychować dziewczynki"
Jak rozmawiać z dziećmi o protestach po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji? Podpowiadają autorki profilu „Jak wychować dziewczynki”

Popularny napój dla dzieci pozostawiony na noc w samochodzie pomimo siarczystego mrozu nie zamarzł, był tylko schłodzony. To „zasługa” syropu glukozowo-fruktozowego, który zachowuje się podobnie jak płyn chłodniczy w samochodzie, a który zastąpił cukier w wielu produktach spożywczych.

Choć syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy, nie jest naturalnym produktem. Powstały w latach 60. ubiegłego stulecia, dziesięć lat później podbił amerykański rynek żywności, aż w końcu prawie wyparł tam cukier z buraków i trzciny cukrowej. Był tańszy w produkcji, łatwy w transporcie. Wystarczyło wlać wprost do opakowania jasnożółtą ciecz, żeby osłodzić prawie każdy produkt – jogurt, sok, napój gazowany, ketchup, a nawet czekoladę.

Syrop glukozowo-fruktozowy miał zastąpić cukier w produktach żywnościowych, ale jego przyszłość nie jest już tak świetlana. Amerykanie właśnie ujawnili, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających ten syrop prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Fruktoza jest prostym cukrem, który organizm wykorzystuje do produkcji energii. Jej niewielka ilość znajduje się w owocach i warzywach. Jeżeli jednak do organizmu trafia zbyt wiele fruktozy, wątroba nie potrafi sobie z tym poradzić. Jest to dla niej tak samo szkodliwe jak nadmiar alkoholu. Fruktoza omija także nasz wewnętrzny system apetytu. Co to znaczy? Zjedliśmy batonik, a mimo to za chwilę znów czujemy głód.

Syrop glukozowo-fruktozowy składa się w 55 proc. z fruktozy i w 45 proc. z glukozy. Puszka napoju gazowanego słodzona tym syropem zawiera aż 23 gramy fruktozy. Nie powinniśmy spożywać więcej niż 50 gramów fruktozy na dobę. Jesteśmy na diecie? Nie wystarczy zaufać etykiecie z napisem: „bez cukru”. Świadomie unikamy cukru, a tymczasem może się okazać, że tyjemy przez zupełnie inny składnik.

Czytajmy uważnie skład nie tylko napojów i słodyczy, ale także musztardy, ketchupu, jogurtów, sosów, przetworów owocowo-warzywnych, praktycznie wszystkich słodzonych produktów spożywczych. Odkładajmy te, gdzie w składzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy. On wcale nie jest niezbędny. Z pewnością na półce obok znajdziemy produkt bez tego składnika.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Zdecydowałaś się na suplementację magnezu? Dietetyczka wyjaśnia, jaki rodzaj tabletek wybrać

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

kobieta trzyma strzykawkę z igłą

Witamina B12 w zastrzykach – zalety, dawkowanie, efekty

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega przed mrożonymi brokułami, w których znaleziono niebezpieczną substancję. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Dodatki E to sama chemia? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

Pierwszy urlop bez problemów żołądkowych, czyli moje wakacje z GUUT. Przetestowałam, bo każda z nas ma dobro w sobie!

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku