Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Aspartam – zabójczy słodzik

Aspartam – zabójczy słodzik
Aspartam można znaleźć nawet w wędlinie. Ilustracja: Julia Szostak

Na początku lat 80. ubiegłego stulecia w USA pojawiła się nieznana do tej pory substancja, która zrewolucjonizowała przemysł spożywczy. Aspartam najpierw wygonił cukier z napojów, gum do żucia i cukierniczki, potem zaczął pojawiać się w wędlinach, a nawet musujących witaminach sprzedawanych w aptekach. Wciąż było słodko, ale bez zbędnych kalorii. Niestety, tym razem słodycz okazała się zabójcza.

Aspartam – związek chemiczny produkowany z fenyloalaniny i kwasu asparaginowego – w produktach spożywczych jest oznaczony symbolem E951. W organizmie rozpada się do metanolu, a następnie do formaldehydu (jedno i drugie to trucizny). Miętowa pastylka, do której dodany zostanie aspartam, w żołądku zmienia się w trujący alkohol metylowy. Badania naukowe zaczęły kojarzyć aspartam z ryzykiem raka mózgu, gdy od 1985 r. (data wprowadzenia aspartamu na rynek) nastąpił gwałtowny wzrost zachorowań na ten nowotwór. Popularny słodzik może wywoływać bóle głowy, depresje, nadpobudliwość i inne zaburzenia neurologiczne. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował na początku tego roku raport, z którego wynika, że aspartam jest bezpieczny. Skandal wybuchł, gdy okazało się, że na 17 ekspertów pracujących nad tym raportem tylko czterech nie było powiązanych z koncernami spożywczymi!

Czym zastąpić trujący aspartam? Alternatywą są naturalne słodziki, takie jak stewia czy ksylitol. Są droższe i trudniej dostępne, ale nie są substancjami chemicznymi, które kumulują się w organizmie i z biegiem lat mogą doprowadzić do uszkodzeń układu nerwowego. Dietetyczne napoje okazały się dużo bardziej szkodliwe niż sam cukier. Czy warto więc ryzykować? Wolę zjeść jabłko.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
ireneusz.korlub zapytał(a) 14 listopada 2014
Pytanie dotyczy artykułu Aspartam – zabójczy słodzik
MASZ NIEAKTUALNE DANE DOMINIKO 1985...PROSZE CIE...ZAWSZE SŁODZIK BEDZIE LEPSZY OD CUKRU ? PRZYNAJMNIEJ TO JUZ TERAZ WIADOMO?
dominika.clk odpowiedział(a) 1 października 2015
Najzdrowiej jest zrezygnować ze słodzenia albo słodzić miodem.
Cyprian Gepfert zapytał(a) 27 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Aspartam – zabójczy słodzik
Jak to jest z napojami typu Coca cola light?
dominika.clk odpowiedział(a) 28 stycznia 2014
Większość produktów typu light jest słodzona aspartamem - cola, gumy do żucia, napoje, słodycze.
Marek odpowiedział(a) 29 stycznia 2014
Coca cola czy cola Light to takie same zło to tak jakby wypić wodę z przynajmniej jedną szklanką cukru
malia odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Lepiej już się napić zwykłej bo cukier jest mniej szkodliwy. Z resztą zdradliwe jest picie coli light ponieważ pijemy jej znacznie więcej bo ma mniej kalorii - I wyrzuty są mniejsze
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Ta sama chemia co reszta. Takie moje zdanie .
alicja.landowska.52 odpowiedział(a) 27 stycznia 2014
Coca-Cola light wcale nie jest lepsza od zwykłej, ma mniej kalorii ponieważ słodzik jest dużo słodszy i nie potrzeba go dużo,ale za to jest w niej dużo chemi. Najlepiej by było ograniczyć Colę, zastąp małą ilością kawy (lepiej czerwoną herbatą-też pobudza),albo inką.Od czasu do czasu oczywiście możesz sb pozwolić na colę, ale chyba lepiej mniejsza ilość zwykłej :)

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Dwutlenek siarki – lepiej go unikać

Co łączy wino i suszone owoce? Pozornie nic, jednak jest coś, co spotkamy i w czerwonym wytrawnym Shirazie...
Co łączy wino i suszone owoce? Pozornie nic, jednak jest coś, co spotkamy i w czerwonym wytrawnym Shirazie z Australii, i w suszonych morelach. To E220, czyli dwutlenek siarki. Czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

Deser bez cukru? Rewelacja!

Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru,...
Przekonaj się, że smakuje lepiej, niż brzmi. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy na deser bez cukru, a zobaczysz, że ukoronowaniem obiadu nie musi być bomba kaloryczna. To jest pyszne

Czekolada - tylko gorzka!

Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada...
Raz słyszymy, że czekolada pomaga rozładować stres, innym razem, że szkodzi na cerę. Czy każda czekolada jest zdrowa? I czy naprawdę tuczy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Pszczoły wymierają, jednak na półkach sklepowych bez trudu odnajdziemy słoiki z miodem. Czy aby na pewno...
Pszczoły wymierają, jednak na półkach sklepowych bez trudu odnajdziemy słoiki z miodem. Czy aby na pewno jest to czysty miód wyprodukowany przez pracowite pszczoły? Tylko taki bowiem charakteryzuje się wszystkimi leczniczymi właściwościami.