Przejdź do treści

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Zdjęcie: Maciej „Zuch” Mazurek, autor bloga ZUCH.media
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
istockphoto.com
Jesteś chora? Może postaw sobie bańki? O ich zaletach (i wadach) porozmawiałyśmy z ekspertką
Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk
Ćwiczenia na piękne plecy. Sprawdź, co zrobić, jeśli codziennie spędzasz kilka godzin przy biurku
Jak rozpoznać przetrenowanie?
Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Wszyscy lubią naleśniki. Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne. Ale zwykle robi je się z białej mąki, z dużą ilością cukru i smaży na oleju. Dlatego stawiamy na zdrowszą wersję – i to kolorową, idealną dla dzieciaków!

Wszystko zależy od dzieci – są takie, które zjedzą dosłownie wszystko, łącznie z talerzem i stołem. Są i takie, dla których niemal każdy posiłek jest wyzwaniem, a rodzice stają na głowie, żeby przemycić witaminy i inne ważne składniki odżywcze. Pamiętajcie, że niejadków nigdy nie wolno zmuszać do jedzenia – niechęć do posiłków to nie ich widzimisię, tylko najczęściej zaburzenie psychosensoryczne, w tym wypadku charakteryzujące się nadmierną wrażliwością na bodźce związane z pokarmem. Trzeba szukać innych sposobów.

 

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Naleśniki są takim daniem, które dość prosto możemy podkręcić, co odbędzie się z pożytkiem dla wszystkich, i rodziców, i dzieci. Jak? Przede wszystkim zamieniamy mąkę białą na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Oczywiście wygląd i smak takiego naleśnika będzie nieco inny niż tradycyjnego, więc dla rodziców niejadków mam taką radę: róbcie to stopniowo. U mnie zadziałało. Mamy taką naleśnikową tradycję – od zawsze w niedzielę goszczą u nas na śniadaniu. Pierwsze podejście do mąki pełnoziarnistej wypadło… no, w ogóle nie wypadło. Potomstwo stwierdziło, że to niejadalne. Wziąłem ich więc na sposób, bo wiecie, z mąką oczyszczoną jest tak, że się do niej przyzwyczajamy. Jest tak nijaka, że każde odstępstwo jest szokujące. Drastyczne zmiany były niewskazane, toteż proporcje zmieniałem stopniowo. Co tydzień zwiększała się ilość mąki pełnoziarnistej w stosunku do białej. Dziś dzieciaki ze smakiem jedzą naleśniki w 100% pełnoziarniste.

Dzieciaki uwielbiają wszelkie szaleństwa i kochają, gdy posiłek jest zabawą. Te małe rzeczy sprawiają, że dla nich tata jest naprawdę super, bo ma takie świetne pomysły i w ogóle. Prosta sprawa, a przynosimy do domu wiele radości. Przejdźmy więc do rzeczy – robimy kolorowe naleśniki!

Naleśniki (proporcje dla rodziny 2+2):

– mąka pszenna pełnoziarnista, ok. 500 g
– dwa jajka
– dwie/trzy łyżki oleju
– dwie/trzy łyżki brązowego cukru
– szczypta soli
– szklanka mleka

Zaczynamy od mąki.

kolorowe nalesniki przepis

Do mąki dodajemy olej i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.

przepis na kolorowe nalesniki dla dzieci

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc odpowiednio regulujemy ilość mleka.

przepis na kolorowe nalesniki

Ciasto nie może być tak płynne jak w przypadku zastosowania mąki białej, bo naleśniki nam się rozlecą. Musi być gęsto.


Barwniki:

– szpinak, ze dwie garści
– burak, wystarczy połówka
– kurkuma, łyżeczka, dwie, nie za dużo, bo kurkuma ma jednak smak

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy. Każdą porcję wlewamy do miksera (takiego do koktajli), dodajemy odpowiedni składnik i miksujemy. O ile szpinak i burak właściwie nie wpływają na smak, to z kurkumą bądźcie ostrożni, żeby nie przesadzić.

przepis na kolorowe nalesniki ze szpinakiem

Rozgrzewamy patelnię. Nie używamy oleju. Gdy już będzie odpowiednio ciepło, wylewamy ciasto – najlepiej sprawdzają się naleśniki mniej więcej wielkości pięści. Łatwo się przekłada, łatwo się je.

kolorowe nalesniki ze szpinakiem i burakiem

Mamy trzy kolory, więc możemy się bawić. Można robić jednolite, można robić trzy kolory naraz, można zrobić kwiatek, serduszko czy zombi. Dajcie się ponieść! Mój synek wziął bitą śmietanę i przerobił zombi na babcię-zombi – w dziecięcej kategorii żartów to był hit.

jak zrobic kolorowe nalesniki


Sosy:

– truskawki i/lub maliny
– brzoskwinie
– banany
– śmietana 30% lub 36%

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc każdy z tych owoców w spotkaniu z blenderem da nam sos w konkretnym kolorze. Śmietanę oczywiście ubijamy, cukier jest niepotrzebny.

kolorowe nalesniki z burakami

Bierzemy z patelni nasze cuda, polewamy sosami, dokładamy owoce i już. Proste, szybkie, a moje dzieci określiły to mianem królewskiej uczty.

pozdrawiam

ZUCH

 

Maciej „Zuch” Mazurek – autor bloga ZUCH.media. Mąż, tata, grafik, miłośnikiem kawy, yerba mate, projektowania po nocach oraz Pink Floyd. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami