Przejdź do treści

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Zdjęcie: Maciej „Zuch” Mazurek, autor bloga ZUCH.media
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna
Przesilenie wiosenne zmęczenie
Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić
szklanka wody
Filtrujesz wodę? Pijesz niegazowaną czy tą z bąbelkami? A może „kranówkę”? O rodzajach wód porozmawialiśmy z lekarzem Krzysztofem Lachowskim
akcja jestem, badam się
„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych
Jak wrócić do biegania po ciąży?
Jak wrócić do biegania po ciąży?

Wszyscy lubią naleśniki. Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne. Ale zwykle robi je się z białej mąki, z dużą ilością cukru i smaży na oleju. Dlatego stawiamy na zdrowszą wersję – i to kolorową, idealną dla dzieciaków!

Wszystko zależy od dzieci – są takie, które zjedzą dosłownie wszystko, łącznie z talerzem i stołem. Są i takie, dla których niemal każdy posiłek jest wyzwaniem, a rodzice stają na głowie, żeby przemycić witaminy i inne ważne składniki odżywcze. Pamiętajcie, że niejadków nigdy nie wolno zmuszać do jedzenia – niechęć do posiłków to nie ich widzimisię, tylko najczęściej zaburzenie psychosensoryczne, w tym wypadku charakteryzujące się nadmierną wrażliwością na bodźce związane z pokarmem. Trzeba szukać innych sposobów.

 

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Naleśniki są takim daniem, które dość prosto możemy podkręcić, co odbędzie się z pożytkiem dla wszystkich, i rodziców, i dzieci. Jak? Przede wszystkim zamieniamy mąkę białą na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Oczywiście wygląd i smak takiego naleśnika będzie nieco inny niż tradycyjnego, więc dla rodziców niejadków mam taką radę: róbcie to stopniowo. U mnie zadziałało. Mamy taką naleśnikową tradycję – od zawsze w niedzielę goszczą u nas na śniadaniu. Pierwsze podejście do mąki pełnoziarnistej wypadło… no, w ogóle nie wypadło. Potomstwo stwierdziło, że to niejadalne. Wziąłem ich więc na sposób, bo wiecie, z mąką oczyszczoną jest tak, że się do niej przyzwyczajamy. Jest tak nijaka, że każde odstępstwo jest szokujące. Drastyczne zmiany były niewskazane, toteż proporcje zmieniałem stopniowo. Co tydzień zwiększała się ilość mąki pełnoziarnistej w stosunku do białej. Dziś dzieciaki ze smakiem jedzą naleśniki w 100% pełnoziarniste.

Dzieciaki uwielbiają wszelkie szaleństwa i kochają, gdy posiłek jest zabawą. Te małe rzeczy sprawiają, że dla nich tata jest naprawdę super, bo ma takie świetne pomysły i w ogóle. Prosta sprawa, a przynosimy do domu wiele radości. Przejdźmy więc do rzeczy – robimy kolorowe naleśniki!

Naleśniki (proporcje dla rodziny 2+2):

– mąka pszenna pełnoziarnista, ok. 500 g
– dwa jajka
– dwie/trzy łyżki oleju
– dwie/trzy łyżki brązowego cukru
– szczypta soli
– szklanka mleka

Zaczynamy od mąki.

kolorowe nalesniki przepis

Do mąki dodajemy olej i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.

przepis na kolorowe nalesniki dla dzieci

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc odpowiednio regulujemy ilość mleka.

przepis na kolorowe nalesniki

Ciasto nie może być tak płynne jak w przypadku zastosowania mąki białej, bo naleśniki nam się rozlecą. Musi być gęsto.


Barwniki:

– szpinak, ze dwie garści
– burak, wystarczy połówka
– kurkuma, łyżeczka, dwie, nie za dużo, bo kurkuma ma jednak smak

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy. Każdą porcję wlewamy do miksera (takiego do koktajli), dodajemy odpowiedni składnik i miksujemy. O ile szpinak i burak właściwie nie wpływają na smak, to z kurkumą bądźcie ostrożni, żeby nie przesadzić.

przepis na kolorowe nalesniki ze szpinakiem

Rozgrzewamy patelnię. Nie używamy oleju. Gdy już będzie odpowiednio ciepło, wylewamy ciasto – najlepiej sprawdzają się naleśniki mniej więcej wielkości pięści. Łatwo się przekłada, łatwo się je.

kolorowe nalesniki ze szpinakiem i burakiem

Mamy trzy kolory, więc możemy się bawić. Można robić jednolite, można robić trzy kolory naraz, można zrobić kwiatek, serduszko czy zombi. Dajcie się ponieść! Mój synek wziął bitą śmietanę i przerobił zombi na babcię-zombi – w dziecięcej kategorii żartów to był hit.

jak zrobic kolorowe nalesniki


Sosy:

– truskawki i/lub maliny
– brzoskwinie
– banany
– śmietana 30% lub 36%

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc każdy z tych owoców w spotkaniu z blenderem da nam sos w konkretnym kolorze. Śmietanę oczywiście ubijamy, cukier jest niepotrzebny.

kolorowe nalesniki z burakami

Bierzemy z patelni nasze cuda, polewamy sosami, dokładamy owoce i już. Proste, szybkie, a moje dzieci określiły to mianem królewskiej uczty.

pozdrawiam

ZUCH

 

Maciej „Zuch” Mazurek – autor bloga ZUCH.media. Mąż, tata, grafik, miłośnikiem kawy, yerba mate, projektowania po nocach oraz Pink Floyd. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę