Przejdź do treści

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Krakersy – chrupnij sobie!
Domowe krakersy bez sztucznych dodatków to świetna przekąska! Zdjęcie: Marta Wajda
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Meghan Markle
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria
Anja Rubik przekazuje 1000 książek „#SEXEDPL” do polskich szkół
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie

W sklepach jest duży wybór słonych paluszków, precelków, krakersów. Problem w tym, że pełno w nich cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku i tym podobnych cudów. A przecież pyszne ziołowe krakersy można zrobić samemu!

Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja – zależnie od przeznaczenia – używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Zawsze jednak robię krakersy z mąki pełnoziarnistej. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. Ciasto można przygotować w mikserze, więc nawet specjalnie się nie pobrudzę. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać. Ale zapewniam, że rzadko kiedy przetrwają dłużej, niż kilka godzin po zrobieniu…

krakersy

Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda

Przepis na domowe krakersy

Składniki:

– 155 g mąki pełnoziarnistej
– 15 g cukru
– 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
– 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
– 55 g masła
– 60 ml zimnej wody

Przygotowanie:

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.

I krakersy gotowe – w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!
Marta Wajda – artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz