Przejdź do treści

Gruszkowe brownie bez pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta
Refluks żołądkowo-przełykowy: jakie są objawy? Czego powinnaś unikać?
Jak biegać, żeby schudnąć?
Po wielkanocnym biesiadowaniu trzeba spalić nadmiar kalorii. Podpowiadamy, jak biegać, aby chudnąć
Dziewczyna „chłopięca” czy”dziewczęca”? Po co w ogóle wybierać?! Zobacz świetne zdjęcia, które przełamują ten stereotypowy podział
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie

Przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy, a do tego z gruszkami istnieje! Idealny dla wszystkich – także wegan i alergików.

Czekoladowy spód, delikatnie waniliowa masa i gruszkowy karmel. I to wszystko bez rozgrzewania piekarnika. Rozpływające się w ustach gruszki, słodkie daktyle, waniliowa nuta… Wakacyjny deser doskonały!

Brownie z kremem waniliowym i gruszkowym karmelem

przepis-na-gruszkowe-brownie-bez-pieczenia

Zdjęcie: Aleksandra Jagłowska | www.jaglowska.com

Składniki na czekoladowy spód (na mniej więcej 10 kawałków ciasta, składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

– 250 ml mleka kokosowego + ewentualnie 3 łyżki (mleko wybieram tłustsze, z puszki)
– 150 g daktyli
– 65 g płatków migdałowych
– 25 g płatków-chipsów kokosowych
– 2 czubate łyżki kakao
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju kokosowego

Mleczko kokosowe wlewamy do rondelka, dodajemy płatki migdałowe oraz kokosowe, gotujemy, ciągle mieszając. Suszone daktyle moczymy 5 min w gorącej wodzie, następnie blendujemy je z dodatkiem soli, oleju kokosowego oraz 3 łyżek mleczka na gładką masę. Gdy płatki zaczną się gotować, łączymy je z daktylową mieszanką, dosypujemy kakao i trzymamy na ogniu jeszcze 5-10 min. Po tym czasie odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na jasną masę waniliowo-gruszkową:

– ziarenka z dwóch lasek wanilii
– 200 ml mleczka kokosowego
– średniej wielkości gruszka starta na tarce o drobnych oczkach (taka do parmezanu jak najbardziej się nada)
– 6-7 łyżek bezglutenowej kaszy manny lub płatków jaglanych

Mleczko gotujemy ze wszystkimi składnikami, nieustannie mieszając. Po kilku minutach od gotowania masa zacznie się ścinać/tężeć. Gdy stanie się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Składniki na karmel gruszkowy:

– 150 g suszonych daktyli
– 2 średniej wielkości gruszki
– 25 ml mleczka kokosowego
– dwie spore szczypty soli
– łyżka oleju kokosowego

Daktyle moczymy w gorącej wodzie przez 5-10 min, następnie blendujemy je z resztą składników (polecam obrać gruszki ze skórki). Tak powstały karmel gotujemy przez 7 min na wolnym ogniu, aby odparować nadmiar wody. Studzimy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą czekoladową warstwę, na to waniliowo-gruszkową i na koniec dekorujemy karmelem. Całość chłodzimy w zamrażarce przez mniej więcej 2 godz. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce.

 

Aleksandra Jagłowskamłoda dusza osładzająca życie autorskimi wypiekami oraz ich zdjęciami, założycielka bloga Jaglowska. Rozkochana w kawie, leśnym powietrzu i literaturze. Twierdzi, że jedzenie to sztuka funkcjonalna, nieokiełznana, zbliżająca nas do innych ludzi. Karmi się abstrakcyjnie wielkimi marzeniami, zatrzymuje chwile dla drobnych przyjemności. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Wegański sernik z nerkowców. Robi się go błyskawicznie i nie wymaga pieczenia

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Zupa pho z akcentem polskim

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Wegańskie potrawy wigilijne

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Pieczone warzywa w trzech odsłonach. Idealne na zimę!