duet masz.talerz Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek To jest hit lata. Chipsy z pomidorków koktajlowych to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Możesz je dodać do sałatki lub zajadać się nimi, oglądając dobry film. Sprawdzą się też jako dodatek do zupy albo kanapek.… 18.02.2023 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze Zima, choć bywa piękna, śnieżna i słoneczna, niestety jest czasem przeziębień. Walczycie z pierwszymi objawami infekcji? Jest na to rada prosto z Wietnamu - pożywna, rozgrzewająca zupa pho, która wzmocni organizm nie tylko w chorobie. 29.01.2023 3 min.
duet masz.talerz Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki Budyń kojarzy nam się z dzieciństwem. Przygotowywały go nam mamy i my chętnie podajemy go naszym dzieciom. Niestety, budyń w proszku to sama chemia. Znamy jednak rozwiązanie – proponujemy budyń domowy: wegański, bez cukru, ale… 08.01.2023 2 min.
Ewa Wojciechowska Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie! Po świątecznej uczcie przyszedł czas na zabawę sylwestrową. Podpowiadamy jak szybko przyrządzić zdrowe, wegańskie i lekkostrawne przekąski, którymi zaskoczysz swoich gości. Zapewniamy - będzie pysznie. 31.12.2022 3 min.
Ewa Wojciechowska Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji Tradycyjne, a zarazem wegańskie potrawy na stole wigilijnym będą smacznym zaskoczeniem. Stół zastawiony wegańskimi potrawami może być równie piękny i pachnący. Sprawdź przepisy na wegańskie wersje wigilijnych potraw. 22.12.2022 5 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis Burak i bazylia to bardzo smaczny duet. Wypróbujcie go, przygotowując sakiewki z papieru ryżowego. To proste danie syci, smakuje świetnie, jest niebanalne, a przy tym naprawdę łatwe w przygotowaniu. 29.10.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Gruszkowe brownie bez pieczenia. Poznaj deser doskonały! Dla mnie gruszki to synonim naturalnych słodyczy. I dziś z gruszkami ruszymy na poszukiwanie wakacyjnego przepisu na deser – niebanalnego kolegi ciężkich ciast i mdłych mas. To przepis bezcukrowy, bezglutenowy i beznabiałowy.… 02.10.2022 2 min.
duet masz.talerz Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie! To idealny pomysł na pożegnanie lata. Kruchy spód, zwarta druga warstwa i lekka niczym chmurka trzecia. Na samym szczycie znalazło się miejsce na śliwki zerwane prosto z drzewa i wiórki czekoladowe. Według nas jest mało deserów… 11.09.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser! Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Mają wszystko, więc jedzcie, póki są. W wegańskich tartach z kokosowym kremem smakują nieziemsko! 03.09.2022 3 min.
duet masz.talerz Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka Dla wszystkich lodożerców, którzy latem mogliby jeść tę ochładzająca przekąskę na śniadanie, obiad i kolację mamy przepis na pyszne lody bakaliowe. Nasza propozycja nie zawiera dodatkowego cukru - wystarczy ten naturalny zawarty… 16.07.2022 2 min.
Milena Marchewka Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! Młode ziemniaki można wykorzystać na tysiące sposobów. Pieczenie jest jedną z najprostszych metod ich przyrządzenia. Chcesz zrobić ziemniaki z piekarnika, ale nie jesteś pewna, jak się za to zabrać? Wypróbuj nasze przepisy! 13.07.2022 4 min.
duet masz.talerz Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata To śniadanie nie tylko dla osób, które nie jedzą produktów mlecznych. Będzie idealne dla każdego, kto szuka pomysłu na zdrowy i sycący najważniejszy posiłek dnia. 03.07.2022 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe Rabarbar doskonale nadaje się do wypieków. Olej kokosowy, pełnoziarnista mąka i płatki owsiane – oto, co będzie podstawą naszego ciasta. Zdrowo, wegańsko i wiosennie! 12.06.2022 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli Sezon zimowy nie rozpieszcza z wyborem warzyw. Na szczęście przestajemy się bać nowości i coraz częściej sięgamy po pyszne bataty. Jeśli chodzi o frytki, to spokojnie mogą konkurować z ziemniakami. Przekonajcie się! 14.05.2022 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie Wegańskie ciasteczka owsiane to deser idealny. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 25 minut i kilku niepozornych składników. Są naturalnie słodkie dzięki dodatkowi banana i mango, pożywne i zdrowe. Nie tylko dzieciaki je pokochają! 13.05.2022 2 min.
duet masz.talerz Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z… 30.01.2022 2 min.
duet masz.talerz Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie Mleczny twarożek ze świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem albo pomidorami to śniadaniowy klasyk. Dla tych, którzy są uczuleni na mleko lub z własnego wyboru nie sięgają po produkty mleczne, mamy rewelacyjną alternatywę.… 03.01.2022 2 min.
redakcja Hello Zdrowie Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik! Masz dość spędzania godzin w kuchni i przygotowywania pracochłonnych dań? Nie lubisz gotować? Chcesz spróbować wegańskiej kuchni, ale boisz się, że jest trudna i zwyczajnie nie wiesz, jak się za to zabrać? Książka "Szybko,… 28.12.2021 4 min.
duet masz.talerz Przepis na wegańskie serniczki Sernik może być zdrowy, a w dodatku... wegański! Naszym skromnym zdaniem te ciastka są jeszcze lepsze niż klasyczne z krowim twarogiem, śmietaną, masłem i cukrem. Nasze serniczki je się na surowo, bez pieczenia. To jest jeden z… 19.12.2021 3 min.
Agata Deja Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato Jakie mamy pierwsze skojarzenia, gdy myślimy o wegańskich lodach? Oczywiście pyszne owocowe sorbety. Można je kupić, ale można też zrobić samemu. Tańsze, zdrowsze, bez grama cukru. Pycha! 25.07.2021 5 min.
Patrycja Nawojowska Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie Surowe ziarno kakaowca to produkt oferowany przede wszystkim przez sklepy ze zdrową żywnością. W przeciwieństwie do klasycznej wersji sproszkowanego kakao, jaką znajdziemy w praktycznie każdym markecie, surowe ziarna kakao nie… 17.05.2021 6 min.
Justyna Mazur Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować Białko konopne to wyjątkowa proteina roślinna, wyróżniająca się pełnym zestawem aminokwasów. Poza białkiem konopnym jedynie komosa ryżowa jest roślinnym źródłem białka pełnowartościowego - cecha ta przypisana jest przede… 10.05.2021 5 min.
duet masz.talerz Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników Tekstura jest zaskakująca, inna niż gotowego tofu dostępnego w sklepie. Domowy przysmak jest bardziej zwarty, intensywny w smaku i puszysty 06.05.2021 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras? Chodzą słuchy, że w tym sezonie najmodniejsze będą stoły wielkanocne zapełnione roślinami! I nie chodzi bynajmniej o kwiaty w wazonie czy pojemniki z rzeżuchą, choć i te nie zawadzą, a najważniejsza stanie się obecność… 02.04.2021 4 min.
duet masz.talerz Kotlety jaglane z pieczarkami Pyszny, sycący, prosty w przygotowaniu - oto i on, wegański kotlet! Wystarczą: kasza jaglana, pieczarki, świeży tymianek, podsmażana cebulka i obiad gotowy 06.02.2021 3 min.
Klaudia Kierzkowska Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają? Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią przed chorobami serca i wzmacniają układ odpornościowy. Są niezwykle istotnym elementem zdrowego odżywiania. Jednak co w przypadku, gdy dostarczamy je organizmowi tylko z produktów roślinnych? Czy… 19.01.2021 4 min.
Magdalena Bury Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów! Mimo że nadal wielu osobom trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez mięsa, przybywa wielu zwolenników potraw bezmięsnych. I choć schabowy, pierogi z mięsem czy śledź nadal goszczą na polskich stołach, coraz częściej… 22.11.2020 5 min.
duet masz.talerz Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza Oto przepis na szarlotkę, która udaje się zawsze. Ciasto będzie wegańskie i w zdrowszej wersji niż klasyczny wypiek. Użyjemy kaszy manny. Cukier zastąpimy erytrytolem, a zwykłą mąkę – orkiszową. Nie użyjemy jajek, masła ani… 07.11.2020 2 min.
duet masz.talerz Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege? Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier, jest smażone na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo i lekkostrawnie, prawda? Dlatego my proponujemy leczo w wersji wegetariańskiej, co nie oznacza, że się nim nie najesz! 18.10.2020 4 min.
Eryk Wałkowicz Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy? Jak weganie kręcą swój własny majonez bez żółtek jaj? Co dodają do klasycznej świątecznej sałatki i do najlepszych kanapek? To żadna nowina, ale mają na to swój sposób, który właśnie wam podrzucamy! 17.08.2020 3 min.
duet masz.talerz Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami Chłodnik to klasyczna zupa, która gości na naszych stołach od wielu lat. Odpowiednio przygotowana jest zdrowa, syci i przede wszystkim chłodzi organizm od środka. Tradycyjny przepis zwykle zawiera maślankę, kefir albo jogurt. My… 10.07.2020 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty? Już trochę oswoiliśmy bataty. A skoro tak, można trochę poeksperymentować. Co powiecie na bataty faszerowane rozgrzewającym gulaszem i czerwoną fasolą? Nas zachwyciły! 01.07.2020 3 min.
Eryk Wałkowicz Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą? Co robi weganin, który potrzebuje śmietany, by zrealizować swą kulinarną fantazję? Odpowiedź jest prosta: używa roślinnej śmietanki z płatków owsianych, którą zrobi sobie sam! A potem tej śmietanki używa do wyczarowania… 06.06.2020 4 min.
Magdalena Bury Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość! Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska gotuje, tworzy, inspiruje. Niedawno, wspólnie z Ewą Sypnik-Pogorzelską, wydała książkę "Dieta wegańska na cztery pory roku", w której stara się przekonać, że taka dieta wcale nie musi być nudna.… 19.02.2020 6 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone Placki ziemniaczane - polski klasyk. Kto ich nie lubi? Proponujemy je w lżejszej odsłonie, bo zamiast smażenia w głębokim tłuszczu skorzystamy z piekarnika. Taka wersja smakuje równie dobrze, jest tak samo łatwa do zrobienia, a przy… 10.02.2020 3 min.
duet masz.talerz Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy! Wegański smalec to propozycja nie tylko dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. To doskonały przepis na pastę do pieczywa albo warzyw. Wszystkie zawarte w niej składniki sprawią, że odnajdziesz w niej smak smalcu! 08.02.2020 2 min.
duet masz.talerz Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru Pralinki znamy i kochamy. Ale te sklepowe to jednak przede wszystkim cukier… My mamy przepis na takie, których podstawą są orzechy – dla zdrowia nieprzecenione. Pyszny deser i zdrowa przekąska w jednym! 20.01.2020 2 min.
duet masz.talerz Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii Czy jest coś lepszego od dobrego filmu albo książki w towarzystwie kubka gorącej czekolady? Zróbmy więc prawdziwą czekoladę! Żeby nie było nudno, dodaliśmy tahini, gałkę muszkatołową i cynamon. Dzięki tym przyprawom nasz… 13.01.2020 2 min.
duet masz.talerz Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i - niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da… 12.01.2020 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników Jeśli będąc na diecie wegańskiej, zatęsknisz za rybnym smakiem - przygotuj sobie pastę "rybną" z fasoli i glonów nori. Naprwdę smakuje jak oryginał, a przy okazji ma mnósto składników odżywczych. 05.01.2020 2 min.
Eryk Wałkowicz Wegański pasztet krok po kroku Świąteczny pasztet w roślinnej wersji, smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom oraz obfity w pełnowartościowe białko dzięki białej fasoli i kaszy gryczanej. A do tego prosty w przygotowaniu, krok po kroku z tym przepisem! 18.12.2019 3 min.
Paulina Trofimiec Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit! Ciecierzyca, zwana żartobliwie bozonami Higgsa lub boskimi cząstkami, w ostatnich latach zawładnęła wegeumysłami. Myślicie, że znacie już wszystkie jej warianty? Cieciorka, a właściwie woda po jej gotowaniu, potrafi zamienić… 30.11.2019 3 min.
Katarzyna Karus-Wysocka 3 przepisy na lunch dla wegan. Zaskakująco proste! Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje! 17.10.2019 3 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu Już jest! Pojawiła się królowa jesieni, czyli dynia. Ta pomarańczowa piękność ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle wszechstronna, a przerabiać ją można na wiele sposobów. Oto sycące risotto doprawione szałwią – ziołem,… 21.09.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko! Czerwona porzeczka nie cieszy się takim powodzeniem jak czarna, być może przez intensywny, kwaskowy smak. Szkoda, bo jest to bardzo zdrowy owoc! Przekonajcie się, jak doskonale sprawdza się w roli głównego składnika wegańskich lodów. 18.07.2019 2 min.
Ten, kto umie i lubi gotować Wegański biszkopt nadziany porzeczkami Zawierają duże ilości witaminy C i B3. Wpływają korzystnie na cerę i odporność. Początek lata to czas na porzeczki. I choć najlepiej smakują zjadane prosto z krzaka, to odnajdą się doskonale w wie-lu daniach. 22.06.2019 2 min.