Brukselka duszona z warzywami. Przepis od naszej czytelniczki
się ten artykuł?
Nasz artykuł o zdrowotnych właściwościach brukselki spotkał się z odzewem ze strony naszych czytelniczek na Facebooku. Jedna z nich, Małgorzata Misiak, podzieliła się z nami swoim przepisem na duszoną brukselkę. Zobaczcie.
Przepis jest bardzo prosty, a efekt – sądząc po zdjęciu – znakomity 🙂
Brukselka duszona z warzywami: składniki
Brukselka
Papryka
Dynia hokkaido
Imbir
Cebula
Olej kokosowy
Brukselka duszona z warzywami: przygotowanie
Na łyżce oleju kokosowego podduszamy pokrojoną cebulę i kawałek imbiru.
Dodajemy pokrojone:
• paprykę
• kawałek dyni hokkaido ze skórką
• brukselkę
• przyprawy: sól, curry, lubczyk i inne ulubione zioła.
Dusimy do miękkości, ok. 20 min. Przy okazji cenna uwaga – dla tych, którym nie podoba się zapach gotowanej brukselki – od autorki przepisu: „dusząc ją na patelni nie ma tego smrodku i nie wypłukujemy dobroci z niej”.
Życzymy smacznego.
Autorka: Małgorzata Misiak