Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy
Źródło: deathtothestockphotos.com

Zdarza się, że jesz mimo uczucia sytości, bo tak naprawdę ciągle masz ochotę na jedzenie? Czas powiedzieć stop, gdy nie jesteś już głodny. Bo nad apetytem można i trzeba panować.

To pierwszy krok do lepszej formy! Nie zawsze jest to łatwe, bo nadmierny apetyt często wynika z nieprawidłowej, niezbilansowanej diety, m.in. odchudzającej. A dieta musi być dostosowana do potrzeb konkretnej osoby i uwzględniać indywidulane zapotrzebowanie na składniki, ewentualne choroby i dolegliwości.

W wyborze odpowiedniej diety może pomóc dietetyk. Na pewno nie warto ufać różnym cudownym dietom, bo oprócz zaburzeń chemicznych utrudniających odczuwanie sytości mogą one spowodować niedobory składników pokarmowych, m.in. cynku i chromu. Niski poziom cynku bywa przyczyną wilczego głodu i upośledzenia odczuwania smaku, co dodatkowo utrudnia osiągnięcie satysfakcji z jedzenia. Obniżenie poziomu chromu może zwiększać apetyt na słodycze. Z kolei zbyt słodkie menu powoduje spadek poziomu chromu – i tak błędne koło się zamyka.

Koniecznie trzeba uważać na tłuszcz. Zbyt tłuste menu może utrudnić utrzymanie stałej masy ciała zarówno ze względu na nadmierną ilość kalorii (1 g tłuszczu – 9 kcal, białka i węglowodanów – 4 kcal), jak i wpływ na obniżenie poziomu leptyny – „hormonu sytości”. Satysfakcja z jedzenia osiągana jest trudniej przy mało wrażliwych kubkach smakowych, które są znieczulane przez powszechną wysokoprzetworzoną żywność, zawierającą nadmiar tłuszczu, cukru, soli czy wzmacniaczy smaku (glutaminian). Czytaj etykiety i porównuj zawartości tych składników w produktach. Proste zmiany mogą przynieść duże korzyści. Przygotowując sałatkę, zamień łyżkę majonezu (132 kcal) na łyżkę jogurtu (12 kcal) – oszczędzisz 120 kcal. Zamiast mięsa dodaj do niej fasolę, tofu, soczewicę lub ciecierzycę – ograniczysz w ten sposób ilość tłuszczu w diecie i poprawisz jednocześnie jego jakość, a w menu będzie więcej korzystnych dla serca, odporności i wyglądu skóry kwasów nienasyconych, witaminy E, błonnika.

W zmianie nawyków żywieniowych pomoże ci dieta składająca się z produktów o niskiej gęstości energetycznej, czyli niskiej liczbie kalorii w objętości. Posiłek o dużym rozmiarze nie oznacza tu nadmiaru energii. Porcja fasolki szparagowej, pomidora i bakłażana, która zapewnia 200 kcal, wypełni żołądek, a nie zrobi tego 50 g schabowego o tej samej kaloryczności. Większa objętość to więcej bodźców dla organizmu. We wprowadzeniu diety o niskiej gęstości energetycznej może pomóc dietetyk. Sycąca dieta wymaga regularnych pór spożywanych posiłków. Pomaga to utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Podobnie zadziała zamiana produktów z oczyszczonego ziarna na pełnoziarniste. Nie będziesz potrzebować „kopa” w postaci napoju energetycznego. Jeśli już musisz sięgnąć po jedzenie między posiłkami, wybierz lekkie przekąski tłumiące głód: rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, seler naciowy czy mniej słodkie owoce, np. borówki amerykańskie.

Warto też wiedzieć, że u wielu osób jedzenie jest silnie związane z emocjami i stanowi rekompensatę czegoś, czego danej osobie brakuje w życiu. Prowadź dziennik emocji. Jedzenie może przynosić ulgę podczas stresu, smutku czy nudów. Aby to prześledzić, zapisuj w kalendarzu, jaka sytuacja i nastrój miały miejsce podczas epizodu objadania się. Warto zgłosić się do psychologa, dzięki któremu nauczysz się emocji, zyskasz kontrolę nad jedzeniem, bodźcami, które je wyzwalają, oraz poznasz pozwalające sobie z nimi radzić.

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem – jeśli potrzebujesz pomocy, zgłoś się do specjalisty. 

Chcesz wiedzieć jak kształtują się Style Zdrowia Polaków? Odwiedź stronę www.stylezdrowia.pl


Sylwia Leszczyńska
 - dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij