Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Jedz sezonowo

Domowy kisiel z żurawin

Domowy kisiel z żurawin
Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe.  Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…

Przygotowuje się go szybko i łatwo. Konsystencję sami możecie regulować, dodając w małych porcjach mąkę ziemniaczaną. Ja lubię, kiedy kisiel jest lekko płynny. Zblendowany możemy pić szklankami,  a z dodatkiem strzelających kwaśnych owoców - wyjadać łyżeczką z salaterki.

Żurawina i granat to jesienne bomby witaminowe. Ochronią nas przed przeziębieniami i zaopatrzą w witaminę C. Sok z granatów to bogate źródło przeciwutleniaczy, zapobiega także utracie wody przez organizm i chroni serce.

Żurawina to obok jagód nasz leśny skarb. Coraz częściej w sprzedaży pojawia się żurawina hodowlana, która ma dużo większe owoce o regularnym kształcie i ciemniejszym kolorze, ale nie ustępuje właściwościami swojej leśnej koleżance.  Wyciąg z żurawiny znajdziemy w wielu preparatach na infekcje dróg moczowych, bo  świetnie sprawdza się jako remedium na takie dolegliwości. Owoce żurawiny dobrze się mrożą i suszą, a takie suszone owoce wspaniale odnajdą się w wypiekach, np. zamiast mniej wartościowych rodzynek.

Macie 5 minut? Zróbcie sobie kisiel!

Domowy kisiel żurawinowy

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook

Składniki: 

- ćwierć kilo żurawiny
- 1/2 szklanki cukru
- 0,5 l soku z granatów
- 0,3 l wody
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki żurawiny
- łyżka miodu

Żurawinę gotujemy w wodzie dopóki owoce nie zaczną się rozpadać. Rozgotowane owoce blendujemy, a jeśli drobniutkie pestki żurawinowe przeszkadzają, przecieramy przez sito. Dodajemy sok z granatów, cukier i ponownie gotujemy. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i powoli dodajemy ją do żurawiny, cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Pozostałe do dekoracji owoce podsmażamy w miodzie. Kisiel podajemy ciepły z owocami żurawiny w miodzie. Pycha!

 

Magdalena Klimczak – autorka bloga Dare to Cook. Kuchareczka, pasjonatka fotografii kulinarnej i podróży. 



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane wpisy

Polskie superfoods

Małgorzata Różańska

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Ten, kto umie i lubi gotować

Najpopularniejsze wpisy

Ajwar – boska pasta

Ten, kto umie i lubi gotować

Morelowe batoniki mocy

Ten, kto umie i lubi gotować

Pasta z fasoli - polski hummus

Ten, kto umie i lubi gotować

Truskawkowe żelki

Ten, kto umie i lubi gotować