Przejdź do treści

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nie, nie spodziewasz się dziecka. To tylko ciąża spożywcza”. O dolegliwościach układu pokarmowego opowiada lekarka Małgorzata Ponikowska
Wyjdź ze swojej głowy! Ile razy myślałeś o osobie spotkanej w windzie, ale bałeś się odezwać? Spot reklamujący obuwie świetnie pokazuje, co tracimy będąc nieśmiałymi
Młoda, przeziębiona kobieta siedzi w łózku, do połowy przykryta kołdrą, wyciera nos w chusteczkę, w ręku trzyma szklankę z herbatą
Czy można uodpornić się na działanie leków?
Najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu
Chcesz przyspieszyć trawienie? Oto najlepsze ćwiczenia na poprawę metabolizmu
Pamiętasz stres przed pierwszym razem? Kilka słów o tym, jak powinniśmy zacząć przygodę z seksem

Walentynki i bombonierka? Trudno o bardziej banalny zestaw… No, chyba że będzie to niepowtarzalne pudełko pełne słodkości zrobionych samodzielnie. Taka alternatywa to co innego!

Proste i naturalne, domowe słodkości można przygotowywać na wiele różnych sposobów i w wielu wariantach smakowych. My proponujemy 6 przykładowych, z których do zrobienia możesz wybrać albo wszystkie, albo tylko jedną opcję, lub kilka tych, które podajemy, zmodyfikować pod osobisty gust osoby obdarowywanej i pozamieniać niektóre dodatki na inne.

bombonierka_walentynki

Zdjęcie: Agata Deja

A jest z czego wybierać! Mięciutkie i bardzo słodkie trufle czekoladowe z nutą świeżej mięty rozpływają się w ustach, ale miętę możesz zamienić na coś innego albo nawet pominąć. Kruche gorzkie czekoladki wypełnione aromatem róży są zaskakujące i bardzo smaczne, lecz jeśli trudno ci zdobyć coś różanego, użyj startej skórki z ekologicznej pomarańczy. Soczyste trufle kokosowe na pewno zasmakują każdemu. Czekoladowe pralinki wypełnione nadzieniem orzechowym lub owocowym to gwarantowany strzał w dziesiątkę za każdym razem, gwarantujemy! Suszona śliwka wypełniona słodkim masłem migdałowym, w kruchej czekoladowej otoczce przypomina miękką galaretkę z kremem, a jest o wiele łatwiejsza do zrobienia.

Prosto, naturalnie i pysznie. Polecamy!

Trufle czekoladowe z miętą

przepis na trufle czekoladowo mietowe

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 7 sztuk):

– 100 g suszonych daktyli
– 3 płaskie łyżki kakao (15 g)
– 4 duże listki świeżej mięty
– kakao, do obtoczenia i świeże listki mięty do przybrania

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki, jeśli jakieś są. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy kakao i poszarpane listki mięty i miksujemy na gładko. Następnie masę wkładamy do zamrażarki na 15 minut, po czym rolujemy z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao i przybieramy listkiem mięty. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Czekoladki z różą

przepis na czekoladki z różą

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 10 sztuk):

– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżeczka ekologicznych, suszonych płatków róży lub kilka kropel wody różanej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a płatki róży tniemy nożyczkami lub rozrywamy na drobne kawałeczki. Dodajemy płatki róży lub różaną wodę do rozpuszczonej czekolady, mieszamy i rozlewamy do silikonowych foremek na ok. 5 mm wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do lodówki, aż czekoladki stężeją. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Trufle kokosowe

trufle kokosowe

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100 g suszonych daktyli
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 40 g)
– 2-4 łyżki mleka kokosowego lub wody
– wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle wrzucamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 15 minut.

Po tym czasie dokładnie odcedzamy, wyciskamy i usuwamy pestki. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy wiórki, 2 łyżki mleka i miksujemy na gładko, w razie potrzeby dodajemy dodatkową porcję mleka. Następnie masę rolujemy w kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Pralinki orzechowe

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka niesłodzonego masła orzechowego
– 1-2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie wszystkie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na brzegach formy. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut. Mieszamy masło orzechowe z syropem. Po wyjęciu formy z zamrażarki wlewamy do każdej dziurki orzechową masę na 3/4 wysokości, po czym dopełniamy każdą formę rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

Pralinki owocowe

Składniki (ok. 15 sztuk):

– 100-200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1-2 łyżki marmolady owocowej dobrej jakości, a najlepiej domowej (np. wiśniowo-lawendowej)

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie wlewamy do foremek silikonowych do 1/3 ich pojemności i obkręcamy, aby czekolada pokryła dokładnie ścianki, można sobie w tym pomóc drugim końcem łyżeczki, rozprowadzając nim czekoladę na ściankach. Wkładamy wypełnioną formę do zamrażarki na 15 minut, następnie wlewamy do każdej dziurki odrobinę marmolady, po czym zalewamy każdą resztą czekolady. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki na chwilę, aż czekolada stwardnieje. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Suszone śliwki z migdałami 

przepis na suszoną śliwke

Zdjęcie: Agata Deja

Składniki (15 sztuk):

– 15 suszonych śliwek bez pestek
– 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o wysokiej zawartości kakao (70-80%)
– 1 łyżka masła migdałowego
– 1 łyżka syropu daktylowego

Śliwki wrzucamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Po wyjęciu dokładnie odcedzamy i odciskamy. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a w małej miseczce mieszamy masło migdałowe z syropem na gładką masę. Wypełniamy migdałową masą wgłębienie w każdej śliwce, po czym obtaczamy wszystkie w rozpuszczonej czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia lub specjalnej kratce do obciekania i odstawiamy na bok lub wstawiamy do lodówki do czasu stwardnienia polewy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

 

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę

marchew

Rozgrzej się! Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą

Napar imbirowy

Jest ci zimno i nie masz siły? Oto napar imbirowy na rozgrzewkę

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Przednówkowa ribollita – królewskie danie z warzyw i chleba razowego

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Wegański solony sos karmelowy – nietypowy, bo zamiast cukru jest zdrowy zamiennik

Kisiel? Tak, ale domowy!

Lubisz kisiel, ale przeraża cię zawarta w nim chemia? Oto przepis na domową wersję

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Tłusty czwartek z oponką… daktylową! Sprawdź przepis na pączki w wersji odchudzonej

Warzywna pasta kanapkowa – polubią ją wszyscy