Przejdź do treści

Wegańskie kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ginekolog Michał Lipa o tym, jak i kiedy można ocenić długość i wagę dziecka
Chemioterapia: kobiety silniej odczuwają skutki niż mężczyźni
Mama Ginekolog: nie sprawdzajcie w ulotkach, czy dany lek można stosować w trakcie karmienia piersią
michał domaszewski
Dr Michał Domaszewski: nie bójmy się odpoczywać, kiedy chorujemy
selma blair
Selma Blair o stwardnieniu rozsianym: miałam symptomy od lat, ale nie były traktowane poważnie

Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i – niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da się przygotować kokosanki w wersji fit i wegańskiej. Na pewno będzie zdrowo i kokosowo!

Z miąższu kokosa można uzyskać sporo produktów. Wiórki kokosowe, olej, wodę, mleczko albo płatki. Ze skorupy kokosa robi się miski wielokrotnego użytku. Nam bardzo odpowiada modna ostatnio idea, że nic się nie może zmarnować. Kokos ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale odnajduje się w daniach wytrawnych i słodkich. Jest bogaty w magnez, potas, cynk, miedź, selen i żelazo. Zawiera witaminy z grupy A, B, D, C i E. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność. Wspiera pracę serca i wątroby. Dodaje energii. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Gotowi na klasyczne łakocie w nowej odsłonie?

Składniki:

– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki pasty tahini
– ok. pół szklanki mąki kokosowej
– ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
– ok. 180 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ok. 3 łyżki musu kokosowego rozpuszczonego
– 3-4 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wsyp wiórki kokosowe. 

weganskie-kokosanki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj mąkę.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mus oraz wszystkie pozostałe składniki. 

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia. 

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez ok. 20-30 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado