Przejdź do treści

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Smak ciastek kokosowych to powrót do beztroskiego dzieciństwa. Bardzo słodkie, bardzo kokosowe i – niestety – najczęściej niezdrowe. Takie klasyczne słodycze zawierają sporo cukru i tłuszczu. My postanowiliśmy udowodnić, że da się przygotować kokosanki w wersji fit i wegańskiej. Na pewno będzie zdrowo i kokosowo!

Z miąższu kokosa można uzyskać sporo produktów. Wiórki kokosowe, olej, wodę, mleczko albo płatki. Ze skorupy kokosa robi się miski wielokrotnego użytku. Nam bardzo odpowiada modna ostatnio idea, że nic się nie może zmarnować. Kokos ma szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale odnajduje się w daniach wytrawnych i słodkich. Jest bogaty w magnez, potas, cynk, miedź, selen i żelazo. Zawiera witaminy z grupy A, B, D, C i E. Warto go jeść ze względu na działanie przeciwgrzybiczne. Wzmacnia odporność. Wspiera pracę serca i wątroby. Dodaje energii. Reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Gotowi na klasyczne łakocie w nowej odsłonie?

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Wegańskie kokosanki – składniki:

– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki pasty tahini
– ok. pół szklanki mąki kokosowej
– ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
– ok. 180 g oleju kokosowego rozpuszczonego
– ok. 3 łyżki musu kokosowego rozpuszczonego
– 3-4 łyżki syropu klonowego

Wegańskie kokosanki – przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do miski wsyp wiórki kokosowe. 

weganskie-kokosanki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj mąkę.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj rozpuszczony olej kokosowy i mus oraz wszystkie pozostałe składniki.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka i ułóż je na papierze do pieczenia.

przepis-na-weganskie-kokosanki

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez ok. 20-30 minut. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Kiszone pomidory . Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

borówki

Pannukakku – fiński pieczony naleśnik z borówkami. Można go jeść na ciepło i na zimno

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Tortilla z bobem i awokado

Tortilla z bobem i awokado

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!